2016. január 1., péntek

Panama

A kirándulásunk utolsó állomása Panama volt. Gondolom, ha megkérdezném olvasóimat, mit tudnak erről az országról, szerintem a válaszok 95 %-a az  lenne,hogy Panama annyi mint; csatorna a két óceán között. Esetleg 1-2 embernek beugrana még a panama kalap.
Kilátás a szobaablakból a belváros  felé


Megnyugtatom Önöket, hogy az én ismeretem sem volt sokkal több ennél.  Szűk 3 napot töltöttünk ebben az országban. Szerintem arra elég volt, hogy megtekintsük a partnerünk által javasolt programokat, és egy kis bepillantásunk legyen az itteni lehetőségekbe. Valószínűleg bennem van a hiba, de eleinte nagyon csodálkoztam Panama fejlettségén.

A belváros toronyházai

A helyiek szerint egyre több amerikai nyugdíjas jön ide a kellemes klímája és a sokkal olcsóbb megélhetés miatt. Tény az, hogy mindenütt lakóparkokat építenek. A fővárosban a belváros  régi része az UNESCO Világörökségei közé tartozik. Háát… Van nagyon szép része is az óvárosnak, de van még elhanyagolt negyed is. Igaz, most folyik a felújítás.

Az óváros felújított része

Sétáltunk a toronyházak között is és az óvárosban is. Nagyon tetszett a piac, annak is elsősorban a halpiaci része.
A halpiac áruiból ízelítő

Panama átvette 2014-ben a Panama-csatorna irányítását az USA-tól, ugyanis akkor telt le a 99 éves koncesszió, melyet az amerikaiak azért kaptak, mert ők építették meg az útvonalat a 2 óceán között, melybe a franciák „bicskája beletört”. A franciák a szárazföld dombjait le akarták rombolni a tengerszintig, (helyenként több mint 100 m-es magasságot, ott ahol kemény vulkanikus az anyag, nem homok, mint Szueznél), ezzel biztosítva a hajók áthaladását a csatornán. Ezt nem tudták megvalósítani. Igaz, malária, sárgaláz és egyéb járványok is pusztítottak az építők közöt, (közel 30.000 ember halt meg az építés során), de a rászánt pénzek is esetenként más irányba vándoroltak. Nem véletlenül lett egy kifejezés a magyar nyelvben is: „panamáznak”.
Egy tisztességesen megrakott hajó a VÁM ellenőrzésnél

Az amerikaiak katonai irányítással, és annak kellő határozottságával vették át az építést és végezték a munkát, melyet teljesen átformáztak. 3 + 3 zsiliprendszert alakítottak ki. A csatorna 77 km hosszú. Nagyjából középen található egy tó. Ehhez emelik  fel zsilipek által a hajókat, majd a túloldalon 3 szakaszon engedik vissza a tengerszintre őket. A Panama csatorna által kb. 10.000 km-t spórolnak meg a hajók. Nem csoda, hogy kb. 15 millió Ft egy nagyobb teherhajó áthaladási költsége. Egy hajó kb. 18 óra alatt halad át a Csendes-óceántól a Karib-tengerig, ahonnan az Atlanti-óceánba folytathatja útját.

Útban a Panama-csatornán a Csendes óceántól a Karib-tengerig


Egy kb. 8 órás programon vettünk részt egyik nap, amikor is hajóval a Csendes-óceán partjától mentünk majdnem a Gatun-tóig a Panama-csatornán. Háromszor zsilipeltünk felfelé. Érdekes, hogy nem az óceánok, hanem az édesvízi tavak biztosítják a vizet a zsilipelésekhez. Most épül egy új még gazdaságosabb zsiliprendszer.
Záródik a zsilipkapu. Hajónk mellett egy kis jacht.


Mivel rengeteg hajó használja a csatornát, ez bőséges bevételt biztosít az amúgy nem túl nagy országnak. Érthető, hogy komoly gazdasági és kereskedelmi központ alakult itt ki. Panamaváros a régió legfejlettebb fővárosa. Elegáns üzletekkel, rengeteg toronyházzal, felhőkarcolóval.

Hajónk útban a zsilipkamrába. Egy teherhajó és egy irányító hajó már előttünk. 


Számomra nagyon kellemes meglepetés volt a főváros is és a csatorna látványa és szervezettsége. Érdekes volt a csatorna látványa a szárazföld felől is. Arról az oldalról is készítettem felvételt.
Csukódik a zsilipkamra  

Egy napon elmentünk kirándulni a környékbe. Nem volt rossz, de Galapagos és Ecuador után nem adott különleges élményt.

Ilyen a táj a fővárostól 50 km-re

Láttunk egy „állatkertet” melyre inkább azt lehet elmondani, hogy a régió állatait összegyűjtött hely volt mint hagyományos állatkert (majmok, lajhár, madarak, rókák, jaguár…). Kellemes környezetben volt ez a park, de ez nem szokatlan ezen a vidéken. A hőmérséklet egész évben 20 és 30 C között van, igaz gyakoriak az esők.

Jaguár 



Meglátogattunk egy pillangófarmot is, ami aranyos volt. Nem volt túl nagy a pillangóház, de egész sok fajta lepke élt benne.

Ez a lepke ha kitárja szárnyait azok világos kékek, így olyan mint egy bagoly.

Összegezve panamai élményeimet azt kell mondanom, hogy kellemes meglepetés volt. Fejlett, nyugodt kellemes az ország is és a főváros is. A csatornán kívül nem nyújt extrákat, de ha arra járnak, akkor 2 napot megér a megtekintése.  

Ez egy ház kerítése. Majdnem olyan mint otthon Magyarországon :)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése