2013. április 10., szerda

MUISZ

Elnézést, hogy hosszabb ideje nem írtam, de nem találtam érdekes témát.
Tegnap egy szakmai gyűlésen voltam. Tagja vagyok a Magyar Utazási Irodák Szövetség kibővített elnökségének. Tegnap volt egy összejövetelünk, melyben elemeztük a szövetség munkáját.
Természetesen nem illik és nem is akarom kibeszélni az ott elhangzottakat, de azért néhány dolgot mesélek, a bennünket érintő problémákról, amelyek ott elhangzottak és melyek -szerintem - nem titkosak .
Az egész szakma egyik legsarkalatosabb problémája, hogy még mindig nincs turisztikai törvény. Még soha nem volt és nem tudni mikor lesz. Furcsát mondok, de részben jó, de azért a szakma fontossága szempontjából jó lenne, ha nem rendeletek, hanem törvény is lenne.
Milyen szempontból mondom, hogy jó, hogy nincs törvény. Azért, mert a minisztériumban és a parlamentben nagyon kevés az olyan ember, aki megfelelően belelát az idegenforgalomban dolgozók problémáiba. Úgy pedig, hogy nincs megfelelő ismeret az adott szakterülethez, nagyon nehéz jó törvényt alkotni.
Kikérik - időnként - a MUISZ  véleményét, de félő, hogy megfelelő szakismeret nélkül sok egyéb lobbi érdekei is előtérbe kerülnek a mi javaslatainkkal szemben. Az eddig kiadott rendeleteket mindig rövid időn belül módosítani kellett, mert nem volt életszerű. Ezért van bennem félsz a törvénnyel kapcsolatban. Bár ne lenne igazam.
Beszéltünk a "fekete utaztatásról" is. Mi tartozik ide? Az amikor valaki "saját szakállára" szervez utat mindenféle jogosultság nélkül.Bizonyára már Önök is láttak ilyen szórólapot. Sajnos nagyon nehezen és lassan tudnak ezekkel szemben fellépni a hatóságok. Egyrészt kicsi a személyi kapacitásuk, hogy ezzel is foglalkozzanak, másrészt nehéz a konkrét bizonyítás. Pedig komoly veszélyt jelent ez az utasoknak is. Én tudom konkrétan, hogy az az ominózus deutschlandsbergi buszbalesetnek is fekete szervezéses felelőtlenség volt az oka.
Beszéltünk arról is, hogy népszerűsíteni kell a MUISZ-t az utazók körében is, hogy ha információra van szükségük nyugodtan keressék meg a szövetséget.
Jövő héten indul az első tavaszi holland utunk, mely a keukenhofi mesés tulipánparkot keresi fel. Végre egyre jobb az idő és a tulipánok is szépen ki fognak akkorra nyílni. A második csoportnak különlegesebb lesz az útja, ugyanis épp akkor amikor ők úton  lesznek, akkor koronázzák meg az új holland királyt. Az utóbbi 3 uralkodó királynő volt Hollandiában és most Vilmos néven királyuk lesz. Beatrix lemondott a trónról és április 30-án lesz a koronázás. Gondolhatják, mekkora felhajtás lesz. Bízom benne, hogy a programot ettől függetlenül jól meg tudja csinálni a csoport.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése