2013. április 24., szerda

Kedvelt desztinációk


Ma délelőtt meghívott vendég voltam a Telin TV-ben. (Ez egy körzeti TV. ) A fő téma a magyarokés kiemelten a szegediek utazási szokásai és a kedvelt desztinációk (területek) az idei évben.

Érdekes, szinte minden évben valamelyik TV-be, rádióba behívnak hasonló témában. Máskor nem szoktam ilyen témán gondolkodni, de ezekben az esetekben megkérdezem magamat is, hogy tényleg mit kedvelnek a magyarok és változott-e ez az elmúlt időkben.

Nagyképű lennék, ha azt mondanám, hogy tökéletes rálátásom van a magyar piacra. Szerintem jelenleg nincs olyan személy, (még a Statisztikai Hivatalban sem – ahova befutnak az adatok) akinek tökéletes rálátása lenne a dolgokra. A Statisztikai Hivatalnak azért nincs, mert emlékeznek a Hofi humoreszkre, amikor kérdezték, hogy hányat fialt a disznó...

 Javult a helyzet ahhoz képest, de nem tökéletes a rendszer most sem. Mondok egy egyszerű dolgot. Pl. most úton van a Tulipánok országa Hollandia utunk. A statisztika szerint ezeket az utasokat egy országhoz lehet beírni. Kérdésem hova írjam. Oda és vissza 1-1 éjszakát Németországban, 2 vagy 3 éjszakát Belgiumban és 1 vagy 2 éjszakát Hollandiában töltenek (csoport függő). Nos ez a kirándulás melyik az az egy ország melynek a statisztikáját javítja?

Elmondom mit válaszoltam a TV-ben. A fiatalok számára elsősorban a nyaralás, az 50 + -os korosztály számára pedig inkább a körutazások a kedveltek.

Országok tekintetében; a személyautóval utazóknak Horvátország és Görögország az elsődleges cél, másodlagosan Olaszország és Bulgária (nagyon kezd feljönni).

Buszos, repülős utazás esetén Spanyolország és Törökország is képbe kerül.

Nem beszéltem részletesen a körutazásokról. Ha megkérdeztek volna, akkor azt mondtam volna, hogy nálunk idén visszaesett Olaszország. Továbbra is népszerű Spanyolország, a Skandináv-országok, Ausztria, és természetesen Prága.

Ami tendencia az elmúlt pár évben: az emberek szívesebben mennek el 2 rövidebb útra, mint egy hosszú útra. Nem is az ár miatt (szerintem), hanem amiatt, hogy kevesen tudnak kiszakadni a munkahelyükről, a családból 12 – 14 napra.

A riport egyébként a youtube-on i s rajta lesz.

3 megjegyzés:

  1. Igazgató Úr. Egyetértek Önnel, hogy a rövidebb utakat választják az emberek az említett okok miatt..........és a lakást sem szívesen hagyják ott hosszu időre. A körutazást az idősebbek választják szívesebben, pótolván a lemaradást, amit fiatalabb korukban nem tudtak megtenni. Olaszországba talán próbaként májusi utat kellene indítani, ha kis hazánkban 40 fok van, akkor ott mennyi lehet nyáron? szerintem ez is az oka, hogy kevesebben mennek oda, mint északabbra.
    Törzsutas

    VálaszTörlés
  2. Mult ev juliusban Olaszorszagban jartunk.(gyongyszemek)
    Az olasz epiteszet, muveszet, Capri emleke plusz a hajozas es jachtozas elmenye a mai napig elevenen el bennunk.
    Iden tobb szigetet szeretnenk bejarni.
    A varazslatos Elba-Korzika- Szardinia erdekes utnak tunik.

    VálaszTörlés
  3. Mult ev juliusban Olaszorszagban jartunk (gyongyszemek).
    Az olasz epiteszet, muveszet, Capri emleke, a hajozas jachtozas elmenye a mai napig elevenen el bennunk.
    Iden tobb szigetet szertnenk bejarni.
    A varazslatos Elba-Korzika-Szardinia erdekes utnak tunik.

    VálaszTörlés