2012. március 11., vasárnap

ITB Berlin

Most még folytatom a kiállításokról elkezdett eszmefuttatásomat. A téma az ITB Berlin. Az ITB a Nemzetközi Turisztikai Börzét jelenti.
 
Ez idén már úgy hirdették magukat, hogy a világ legnagyobb utazási kiállítása. Ez nem túlzás. Kb. 160 ország (!!!) több mint 10.000 kiállítója vesz ezen részt. Ha megkérném Önöket hogy soroljanak fel 160 országot, hát nem lenne egyszerű feladat. Rengetek kis sziget (Antillák vagy csendes-óceáni) állít ki önállóan. Ezért ilyen nagy a szám. Érdekesség: Kiállított például a Koreai NDK. Miért? Nem tudom. Oda turistát úgysem engednek be.
Irodánkból négyen mentünk ki. Kocsival. Útközben megálltunk Drezdában.
Drezda
Megnéztük a volt Világörökségi részt (ugye hallották, hogy ők a másodikok (Omán -volt az első mert olajmezőt létesített egy természetvédelmi Világörökségi területen), akiktől elvették a Világörökség címet). Egyébként Drezdától azért vették el, mert a védett szakaszra egy 4 sávos autópályahidat emeltek. (A Világörökség megjelölés úgy volt, hogy Drezda óvárosa és az Elba part.)
Sétáltunk az óvárosban. Teljes rendben van és szép ez a rész. Annak idején itt voltunk Ildivel nászúton. Rengeteget fejlődött a város. 7 éve fejezték be (6 évig tartott) a sokáig háborús mementóként megőrzött lebombázott templom felújítása. Estére értünk Berlinbe.
Következő 2 nap kiállítás 10 - 18-ig. Itt mint említettem az előző bejegyzésemnél, mi jártuk a standokat és tárgyaltunk partnerekkel. Négyen előre egyeztetett rendszerben, de külön-külön mentünk. Néhány ország akikkel tárgyaltam (Brazília, Costa-Rica, USA, Seychelles-szigetek, India, Maldiv-szigetek, Montenegro, Macedónia, Norvégia, Törökország,..
Érdekes volt, hogy amikor a thaiföldi standnál voltam, akkor látogatta meg a thaiföldi hercegnő az ITB thaiföldi standját.
A thaiföldi hercegnő az ITB-n
Beült az egyik kiállítóhoz és szószerint térden csúszva vitte oda neki a cég tulajdonosa az ajándékát. Első este bementünk egy kis berlini városnézésre.
Berlin
Második eset meghívott az indiai partner egy fogadásukra, de már olyan fáradtak voltunk, hogy inkább lemondtuk és visszamentünk a szállodába, végiggondolva azt is, hogy másnap 1050 km állt még előttünk a hazaúton. 
Megnéztünk a magyar standot is. Sőt tárgyaltam is a Turizmus zrt egyik munkatársával. A magyar stand a víz mint látványosság téma köré épült. Összességében nem nézett ki rosszul, de mint kiállítói helyszín piszok rossz helyen volt. Úgy képzeljék el, hogy kb. 40 kézilabda pálya méretű terem van az ITB-n. Az ember ezt nem tudja  normálisan végigjárni. Fontos, hogy milyen országok, kiállítok vannak a közelben. Mi egy "zsákutcában" (a mi standunk után már nem volt másik terem) a terem végén voltunk. Előttünk Szlovákia, Románia. Nem túl turista vonzó országok. No ennek a teremnek is a végében voltunk. Előző termekben számítógépen használatos foglalási rendszerek kiállítása volt. A magyar standra vagy célirányosan jön valaki, vagy az életben nem talál oda.
Összegezve: Itthon a gyűjtött anyagot fel kell dolgoznunk, de szerintem hasznos volt a kiállítás.
A brit stand az ITB-n

Zárszóként csak egy szösszenet. Hazaértem az ITB-ről, másnap elmentem a pécsi Utazási
kiállításra.Hááát volt egy hangyányi különbség...

2 megjegyzés:

  1. Nagyon szeretnék eljutni Berlinbe,a fal leomlása előtt egy héttel voltam utoljára...Azóta bizonyára sokat változott.
    A volt NDK-s múzeumok érdekelnének elsősorban.
    Aranyosak lehettek Ildivel nászúton Drezdában!

    VálaszTörlés
  2. Valóban sokat fejlődött Berlin, de azért még látszik hogy melyik rész volt NDK-s terület

    VálaszTörlés