2013. augusztus 17., szombat

Best Reisen csőd

Ahogy mondani szokták: Mint üveges tótnak a hanyatt esés. Úgy hiányzott a szakmának ez a csőd. Az elmúlt évben a nyári szezont megúsztuk, erre ezen a héten két iroda ment csődbe. 
Az egyik egy szegedi körutas iroda az Emerald Travel volt. Na ők a ham gombóc bekaplak cég volt. Két éve alakultak hatalmas mellénnyel. Mindent amit mi csináltunk (csinálunk) überelve akarták megvalósítani. Azaz, ingyenes transzfer szinte az egész országból, minden árral alánk mentek. Partner irodáknak ingyenes utakat, irreális jutalékokat ígértek, hogy na majd ők megmutatják és lesöpörnek mindenkit a piacról. Az igazat megvallva az első pár hónapban kicsit tartottam tőlük, attól függetlenül, hogy tudtam, hogy ezt nem lehet ilyen árból kihozni és így megvalósítani. Felmerült bennem, hogy "pénzmosoda" és nem a nyereség a cél, hanem az illegális pénz megforgatása és nem probléma, ha évente 40 -50 milliót buknak. Az ilyen meg tudja zavarni a piacot. Végül is mi indította őket a cég beindítására nem tudom, de tény hogy csak egy nagy lufi volt az egész, amely a hét elején kipukkadt. 
Más történet a Best Reisen esete. Magyarország legerősebb 3 irodája közt volt. Mesélek róluk. 
Az alapítójuk egy Magyarországon tanult Ali nevezetű fiatalember volt. Származását tekintve tunéziai. Észrevette, hogy van igény kis hazánkban melegebb tengerparton olcsó áron történő nyaralásra. Kiépített jó kapcsolatokat tunéziai szállodákkal, nyitott ott is egy irodát és elkezdte árulni a 20 ezer forint körüli utakat Tunéziába. Igaz a minőség nagyon alacsony volt, de a szállodák a fennmaradó üres szobáikat olcsón odaadták neki, és Ő ebből nagy mennyiséget tudott eladni. A jellemző az volt, hogy normál áron senki nem utazott Tunéziába, csak az akciós, last minute ajánlatokból válogatott mindenki. Idővel javultak a szállások színvonalai, szolgáltatásai (animátorok, magyar nyelvű kirándulások, dinó klub gyerekeknek...). Először Medina Tours néven üzemeltette a céget. Később (szerintem kb. 15 éve) hozta létre a Best Reisent. Mind a kettőnek ő volt a főtulajdonosa. Miért csinált szinte ugyanarra a desztinációra két irodát? Nem tudom. Szerintem biztos valami adózási okai lehettek, de ez csak tipp a részemről. 
Alit mindenki kemény munkáltatónak ismerte. Nagy volt nála a fluktuáció. Velem midig korrekt volt. Tisztelt ahogy én is őt. Ha valami utas problémával hozzá fordultam (ritkán), mindig maximálisan segített és intézkedett. Igaz soha nem volt konkurenciaharc közöttünk, mert én körutaztattam, ő pedig olcsón nyaraltatott. Meg kell vallanom, nem örültem, amikor egy ** szálloda 7 éjszakára, repülővel, félpanzióval olcsóbb volt mint az én 5 napos *** -os reggelis buszos Alpok kincsei körutazásom, de azt nem lehetett annyiból kihozni mint Tunéziát. Egyébként Európában sehol nem mentek annyira a tunéziai nyaralások mint nálunk. Ez Alinak volt köszönhető, ő hozta be a piacra ezt az országot. 
Konkurensei szerint nagyon nehéz volt vele együttműködni. Egyszer megígért valamit, majd pár nap múlva visszamondta a megállapodást. Olyan szempontból az élet őt igazolta, hogy volt időszak, amikor a cégei (ha összevonva nézzük a Medinát és a Best Reisent) Magyarország piacvezető utazási irodái voltak. Később elkezdte nyújtani csápjait Egyiptom felé is. Az egyiptomi nyaralásokat nem ő kezdte el hazánkban, de ebben is felküzdötte magát a legjobb 3 közé. 
Jött a tavalyi év, az észak-afrikai politikai nagy bumm. Ebben Tunézia is jelentősen kivette részét és elkezdődött fejlődni hazánkban is a török desztináció. Ez a kettő már sok volt az irodának. Nehéz volt bevezetni a magyar piacra Törökországot, mert mindenki a piacos Isztambulra emlékezett. Mára egyértelműen a magasabb kategóriájú nyaralásokat tekintve ár - érték arányban a török tengerpart piacvezető. Széles az ajánlati kör és jó a minőség. 
Ali ebbe is bele akart lépni, amikor látta hogy a tunéziai olcsó ajánlat a minősége és a politikai helyzet miatt jelentősen visszaesik. Törökországban azonban nem tudott vetekedni a török tulajdonú Magyarországon működő irodákkal. Természetesen nem kapott olyan kondíciót mint Tunéziában, ahol otthon volt. Voltak más irányú próbálkozásai az elmúlt években (pl. Thaiföld, Szicília...) kisebb nagyobb sikerekkel. A cég ismertsége segített ugyan az eladásokban, de a volumen nagyságrenddel kisebb lett. Az ő szervezésükben ment az a csoport is, mely az egyiptomi sofőr hibája miatt felborult és a buszban többen életüket vesztették, vagy komolyan megsérültek. Nagyon sajnáltam az utasokat és a Best Reisent is, mert egyik sem tehetett az esetről. Egy felelőtlen ember hibája okozta a tragédiát.
Tavaly már összevonta a két cégét Ali. A szakma folyton "csiripelte", hogy komoly kintlévőségei vannak Alinak és rövidesen bekövetkezik a csőd. Nálunk a Proko Travelnél nem volt tiltólistán csak azt kértem a kollégáktól, hogy ha másnak van hasonló ajánlata, akkor inkább azt ajánlják. Egymásközt szólva nem nagyon hittem, hogy becsődölnek. Úgy véltem, hogy Alinak van annyi tartaléka, hogy átvészeli ezt a pár szűkös esztendőt. Az hogy van vagy nincs tartaléka, nem derült ki, de az igen, hogy úgy döntött, hogy mivel az ő két meghatározó desztinációja (Tunézia és Egyiptom) befulladt, (ma jelentették be, hogy a nyaraló övezetekre sem javasolt az utazás Egyiptomba) nincs tovább sansza. 
Miként lehet a személyét értékelni? Sokat tett a magyarországi nyaralós utazási kultúra kialakításában. Az olcsó áraival elérte, azt hogy olyanok is utaztak külföldre és repülővel akik azt előtte nem is gondolták. Színvonalas kiadványaival elérte, hogy a szakma követte ezen az úton is. 
Hátránya: ő terjesztette el a magyar piacon, hogy ne fizess be időben, hanem várj az utolsó pillanatig, mert lesz ez még olcsóbb. Ez a magyar nyaralós piac legnagyobb problémája mai napig. Míg a körutasok között alig van akciózás (mi pl. kb. 10 éve nem akcióztunk körutat), addig a nyaralós utasoknál rengetegen vannak akik kivárnak. (Rosszul is jártak ezek az utasok, mert idén nyáron szinte senki sem akciózott, sőt helyet alig lehet találni a gépeken, buszokon.)
Sajnálom, hogy eltűnik a szakmából, de még jobban sajnálom azokat az utasokat, akik befizették nyaralásukat a Best Reisen-nél és nem tudnak elutazni. Akik kint vannak azokat nem kell sajnálni. Lenyaralják az utjukat, majd a biztosító (na még őket sem irigylem) pedig hazahozza őket. Ők legalább nyaraltak a pénzükért. A biztosító kártalanítja az itthon maradottakat, de ez több hónap, és kétlem, hogy a teljes összeget visszakapják (bár ne legyen igazam).  Na és a szakmát is sajnálom, mert nem hiányzik, hogy megint mi legyünk a porond közepén...

5 megjegyzés:

  1. Az utazás - legyen az nyaraló vagy körutazó program - a béke iparága. "Ali baba" csődje csak a kezdet.:-( Észak-Afrika és a Közel-kelet szinte bezárt, maradt Marokkó és Jordánia, a többi puskaporos hordó.
    Ha Algéria most nyitna - nagyot tarolhatna...

    VálaszTörlés
  2. Ez a bejegyzés kicsit sem volt szimpatikus, utólag könnyű okoskodni... Mellesleg én is károsult vagyok, és még bízom abban, hogy visszakapom a pénzem... Nem biztos, hogy itt kellene "rosszindulatúskodni"
    Az Önök útjai nagyon drágák, talán olcsóbban ki lehetne hozni, hogy a T. ügyvezető és kis csapata nem utazgatna állandóan az ügyfelek pénzén "tanulmányút" címén.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tisztelt Névtelen Utas ! 23 éve van saját irodám.Manapság alig van "ingyenes utazási lehetőség", amely egyéként az uticél ill.szálláshelyek jobb megismerését szolgálja.A múltban ezek 85-90 %-át visszautasítottam azért, mert az irodában órákig keressük egy-egy ügyfélnek az akciós luxust , s nincs időnk elutazni, még magánemberként sem.Tiszlet a kivételnek, vagyis azoknak az utazóknak,akik reálisan tájékozódnak az utazási ajánlatok között.Sajnos Ali nagyon sok kárt okozott a szakmának, valóban ő "rontotta" el a magyar piacot, az egylapos utazási ajánlataival.

      Törlés
  3. Igen, ez nem túl etikus bejegyzés: kicsit olyan érzése van az embernek, hogy nem szép a másik kárán mosolyogni -- ma nekem, holnap neked: lehet, hogy másik utazási irodában meg a Proko-n nevetnek? Abban is egyetértek az egyik véleménnyel, hogy az "ár" megállapítása kérdéses: a Proko utak irreálisan drágultak az utóbbi években, lehet, hogy pár embernek már nem érte meg az "ár/érték" arányt. Főleg, ha olyan silány úton voltak, mint mi....

    VálaszTörlés
  4. Örülök, hogy mindenki őszintén elmondta véleményét a témával kapcsolatban. A blogomban a saját véleményem írom le. Ezt mindenkor vállalom is. Természetesen bárkinek lehet ettől eltérő véleménye ahogy én azt is elfogadom, még akkor is ha ez az én irodámra negatív. Tiszteletben tartom és nem szándékozom meggyőzni az ellenkezőjéről.
    Én Aliról és irodáiról leírtam a saját véleményem.Volt időszak, amikor Ali sokat lendített az utazási piacon, de nem hiszem, hogy valaki vitatja ez a csőd nem használ az utazási piacnak. Részemről a témát ezzel lezártnak tekintem.

    VálaszTörlés