2014. május 14., szerda

vizsgák, GTM és Bulgária

Itt a vizsgaidőszak. Gondolom sokan tudják ezt mivel a családban gyerekek, unokák biztos izgulnak már, hogy milyen tételt húznak a vizsgán.
Nekem is az elkövetkező 2-3 hetem a vizsgákról fog szólni. A Minisztérium 4 vizsgára küldött vizsgaelnöknek. Minden vizsgánál van írásbeli, gyakorlati és szóbeli. Összeszámoltam;  10 napon vizsgáztatok (idegenvezetőket vagy szakmenedzsereket). Nehéz lesz a napi munkát is szinten tartani.
A mai írásbeli nagyon brutális volt az "Idegenforgalmi szakmenedzserek" számára. Képzeljék el, hogy reggel 8 órától délután fél 4 óráig írják a különböző modulokat. Általában 45 perces feladat, majd 10 perc szünet és kezdődik a következő 45 perces írásbeli. Brutális. Gondoljanak bele, mennyire kilúgozódnak szegény vizsgázók már délután 2 órára, és még akkor van 1,5 óra hátra. 
El kell mondanom, hogy a feladatok összeállítása és életszerűsége jó volt. Nem tudom ki állította össze, de biztos, hogy szakember. A problémám csupán azzal van, hogy nem hiszem, hogy ezt közel 7 órás vizsgával kell lemérni. Hozzátéve, az írásbeli egy része teljes vizsgarészt jelent, ezt azt jelenti, hogy ha sikertelen az írásbeli azon része, akkor az egész vizsga (többi írásbeli, gyakorlati, szóbeli eredményétől függetlenűl) sikertelen. Van ellenben olyan írásbeli is, amelynél az írásbeli csak egy vizsgarész (modul) és a szóbeli egyik részével együtt képez egy vizsgarészt. 
Na nem is kívánom tovább fárasztani Önöket ezzel a témával. Annyi megjegyzés befejezésül; örülök, hogy látom a feltörekvő nemzedéket és bárcsak az lenne, hogy minden végzős el tudna helyezkedni a szakmában. Ez azt jelentené, hogy bővül az idegenforgalmi szakma. 
Feleségem, Ildi ma jött haza Brémából, ahol tartották a GTM-t. Ez Németország legnagyobb beutazó vására. A világ minden tájáról érkeznek azok a szakemberek akik turistákat akarnak küldeni Németországba. Ildi tárgyalt több német utazási irodával, szállodával, turisztikai hivatallal, hogy tovább javítsuk a német kínálatunkat. Remélem sikerül.
Bence pedig Bulgáriában volt szintén partner meghívásra a múlt héten. Az ország északi részét (Lovec) mutatták be. Mi voltunk az egyetlen magyar utazási iroda a meghívott kb. 50 főből.  Hááát szegényeknek nem volt jó befektetés a meghívás. Mentségünkre legyen szólva, hogy Bence szerint a meghívott vendégek közül, - akivel beszélt -, egyik sem látott fantáziát, hogy oda utaztasson. Állítólag kedvesek, igyekvőek voltak a vendéglátók, de nincs olyan látványosság amiért érdemes oda elutaztatni magyar vendégeket. Erre még rájön a régió elmaradottsága. Ahogy Bence fogalmazott; két fajta házat látott: az elhanyagoltat és az elhagyottat. Szinte mindenki aki teheti külföldön dolgozik. Sajnálom szegény meghívókat, de nekünk az alapján kell döntenünk, hogy ha valakit elutaztatunk, az elégedetten jöjjön haza. Ez a terület pedig jelenleg nem ilyen. 

2 megjegyzés:

  1. Szalai Kálmán2014. június 3. 9:09

    Két éve nyáron bulgáriai körutazáson vettünk részt, és csak megerősíteni tudom, milyen szegénység van az országban. Ez persze csak autóból és buszból látszik, a tengerpartra és Szófiába repülő visz...

    VálaszTörlés
  2. Igen. A bolgár tengerpart jó színvonalú, de az ország belső részei hagynak kívánnivalót az igényesebb turisták számárs.

    VálaszTörlés