2014. május 26., hétfő

Idegenvezetői megbeszélés

Ez a hétvége fontos volt az idei évben is. Mindig május végén szoktuk tartani az idegenvezetői megbeszélésünket. Szokás szerint, most is 2 napos volt a program. Most erről írok.
Fél 10-kor találkoztunk a szegedi irodában szombaton. Kis kávézás, örömködés egymásnak, majd Zsike szegedi idegenvezető kolléganőnk (Baltikumot szokta vinni) belekezdett egy szegedi városnézésbe. Elég sok nem szegedi idegenvezetőnk van, ők különösen élvezték a vezetést. Önöknek elárulom, hogy én nemcsak hogy sokat vezettem már csoportoknak Szegeden, de még vizsgáztatok is ebből. Ettől függetlenül be kell vallanom, hogy Zsike nekem is mesélt újdonságot, nem is keveset. Ez mutatja, hogy hiába ugyanaz a látványosság (pl. város), de ha legközelebb másik idegenvezetővel megy el az ember lehet, hogy sok újat hall.

Szeged térképe előtt a csapat

















A városnézésnek speciális pikantériát adott, hogy még tartott a - nagyon sikeres - borfesztivál és aznap kezdődött a hídivásár, mely során az egész belváros mellett a hidat is lezárják és a sátrakban különböző népi mesterek termékei láthatóak, melyeket meg is lehet vásárolni.
Valóban szép homlokzat
















Majd 3 órás gyalogos sétát követően megebédeltünk és kiindultunk, először Makóra. Itt már vártak bennünket és bemutatták a Makovecz Imre által tervezett fantasztikus gyógyfürdőt a Hagymatikumot.

Csoport kép

















Ezt követően kimentünk Kiszomborra egy kis vendégházba. Itt töltöttük a szombat estén és a vasárnap délelőttöt. Lepakolás után jött a nálunk már megszokott játék. Három csoportban játszottak az idegenvezetők. Sorsoltuk a csapatokat. Néhány kérdéscsoport a játékból : Ki vagyok én? Mely városban járunk, Ennél a két játéknál mindig 5 információ volt (nehezebbtől haladtunk az ismertebb információ felé, aki előbb találta ki az több pontot kapott, ha rossz volt a tipp akkor nem kapott pontot a csapat.)
Ezt követte az a játék, hogy a felsoroltakból az ország mely országgal nem határos. Itt Oroszországtól kezdve, Argentínán és Indián át Ghanáig sok ország határországait kellett jól megtippelni.
Ez már a vasárnapi megbeszélés

















Ezt követte a zászlójáték. Pl. a felsoroltakból mely ország zászlajában nincs  sárga szín. 
Legvégül pedig el kellett mutogatni a passziviti játékban néhány érdekes általam összeállított dolgot. Pl. utálom írni az idegenvezetői jelentést, vagy nyertem a PROKO BINGÓ-n, elvesztettem egy utast a városnézéssorán. 
Nagyon jó hangulatban telt az est. Ezt követte vagy BL (foci) nézés, vagy beszélgetés és (vagy) szalonnasütés. Mi éjfél körül lefeküdtünk, de voltak akik tovább bírták. 
Másnap volt a szakmai nap. Fél 9-kor terveztem a megbeszélés kezdést, de végül az elhúzódó reggeli miatt csak 9-kor tudtuk elkezdeni, de egy szünettel 13 óráig tartott a szakmai témákat érintő beszélgetés.

Ildi mondja el véleményét

















Először én mondtam el az újdonságokat (pl. idegenvezetőnek átadandó anyagokat illetően) majd következett az általunk kialakított elvárások sora. Önök is tudják cégünk egyik erőssége, hogy jellegét tekintve szinte minden úton hasonló jellegű és színvonalú idegenvezetéssel találkoznak. Ez csak úgy lehetséges, ha mindenkivel tudatosítjuk, hogy mik az én elvárásaim és mik a PROKO TRAVEL elvárásai a munkájukat illetően. Így számon lehet kérni, ha valamit nem úgy csinál valaki. 
Így is természetesen vannak különbségek idegenvezetőink közt, de ez a személyiségükből fakadóan meg is fog maradni, a célunk nem az, hogy az egyéni szárnyalást letörjük, hanem az, hogy a jó módszert mindenki vegye át.
Természetesen sok hozzászólás és egyeztetés volt a 4 óra során.  
Összegezve elmondhatom, hogy kellemes és nagyon hasznos 2 napot töltöttünk együtt 17 idegenvezető kollégával. Remélem ennek hasznát Önök is érzékelni fogják.

3 megjegyzés: