2014. augusztus 28., csütörtök

Euro és egyebek

Jól elszállt. Mármint az euro. Kalkuláltunk átlagban 305 Ft = 1 € -val. Ehhez képest ma volt 317,28 Ft is az euro. Nem mondom, hogy a vállalkozásunkat segíti ez az árfolyam. Miért ? Csináljunk egy gyors, kerekített számítást:
Egy szállás átlagban 35 €. Vegyünk egy 6 napos utat és 40 főt. Ha 12 Ft-ot vesztünk 1 €-n, akkor 35 € esetén ez 420 Ft ha 6 napon számítjuk, akkor ez 2.520 Ft és egy csoport esetén ez kb. 100.000 Ft. Nem sopánkodom, de tény, hogy nem esik jól az embernek az olyan kiadás, melyre nem számított. Egy biztos: nem fogunk a nyári katalógusban árat emelni. Ellenben sajnos már most látom, hogy az őszi és a jövő évi nyári katalógus árai magasabbak lesznek az ideinél. Egyrészt a szállodák is emelnek 1-2 € /nap, pláne, hogy jönnek a kínaiak és az oroszok, akiknek a magasabb áron is el tudják adni a szállodát. Természetesen a buszosoknak is drágább az euro a tankolás során (ha magas az euro, akkor az üzemanyag árak is emelkednek), így a buszköltség is várhatóan magasabb lesz. Szóval nem rózsás a helyzet, de legyünk optimisták: fog erősödni a forintunk !!
Szombaton indulok csoporttal egy Benelux körútra. Egyébként most hétvégén (szombat, vasárnap) 11 csoportunk indul. Ilyenkor jobban szeretek itthon lenni, hogy ha valami probléma merül fel, akkor ne csoportvezetés közben kelljen szervezni. Most azonban nem volt olyan idegenvezető, akinek oda tudtam volna adni a csoportot, szóval irány Hollandia - Belgium. 
Hazaérkezésem után írok egy beszámolót az útról.
Előkészítés alatt van a tél-tavasz katalógusunk. Biztos, hogy csak 3 napos Adventek lesznek. Lesz Prága, Krakkó, Nürnberg-Rothenburg, Gráz-Bécs, Linz-Salzburg-Styer. Időpont tekintetében: december első és második hétvégéje. Az árak most vannak kialakítás alatt. Várhatóan szeptember végétől lehet az utakra jelentkezni. 
Lehet, hogy elveszítünk még egy nagyon jó munkatársat. H. Sanyit hívják az egyetemre tanítani. Ügyes kreatív munkatársunk (volt), de nagyon úgy tűnik le kell róla is mondanunk. Egyik szemem ... (ismerik). Valahol ezek a dolgok mutatják milyen erős szellemi tőkével rendelkező csapattal dolgozunk! A színvonalat nem adjuk lejjebb, ha elmegy Sanyi. Keresünk egy hasonló ügyes, fiatal, lelkes munkaerőt,   és büszkék leszünk arra, hogy az egyetem oktatói karát erősíti (volt) munkatársunk.

2 megjegyzés:

  1. Igazgató Úr

    Ezt hogy értette, hogy nem fogunk a nyári katalógusban árat emelni, de az őszi és jövő évi nyári utaknál lesz emelés. Én úgy, hogy 2015 nyár...nincs emelés, de ősz igen és 2016 nyár igen. Gondolom a kalkulálás miatt már előre jár a dátumban.....jól gondoltam.?....köszönettel Törzsutas

    VálaszTörlés
  2. Ezt úgy értettem, hogy az irodáknak joguk lenne az út indulása előtt 2 héttel - indokolt esetben - az utak árát megemelni. Mivel mi 305 Ft / 1 € árral kalkuláltuk az árakat és most kb. 317 Ft / 1 € az árfolyam, jogunk lenne árat emelni még az idei utaknál. és ezt nem tesszük, de az ősz- tavasznál már biztos kell árat emelni, épp úgy mint a nyári utak esetében.

    VálaszTörlés