2011. május 22., vasárnap

Belföld és 8 millió Ft

El kell ismernem összességében kicsit mostohán bántam kis hazánkkal, a belföldi turizmussal. Most egy kicsit erről kívánok véleményt alkotni.
Az utóbbi időben hatalmas változás tapasztalható Magyarországon a turizmus tekintetében. Egyrészt egyre több magyar beszél valamilyen szinten idegen nyelvet, másrészt nem csak beszélünk és sopánkodunk, hanem próbálunk is tenni azért, hogy az adott városba, régióba jöjjenek az emberek. Sajnos el kell mondanom, hogy még elsősorban a hazai turistákat tudjuk megmozgatni, de az is nagyon fontos.
Azért jutott ez eszembe, mert Szegeden ma zárul a Borfesztivál és a Hídivásár.  A fesztivál 10 napos volt. Tavaly kb. 6 napig szakadt az eső, hideg volt… Idén szerencsére 2 záporral megúszták. Hatalmas tömeget mozgatott meg a rendezvény. Saccolom csupán, de kb. 100 pavilon volt a főtéren, a Széchenyi téren. Ennek kb. 70% borgazdák pavilonja 30% étkezdéseké. A tér közepén végig és az oldal „utcákban” (mivel nem utca csak gyalogjáró a téren keresztül) 2 sorban padok, asztalokkal. Két este barátokkal mi is kimentünk. Tegnap fél 1-kor indultunk haza és szinte menni nem lehetett a téren és a sétáló utcán (Kárász utcán). Öröm volt látni. A másik, aminek örültem, hogy mindenki, akivel beszéltem annak örült, hogy a kiállítóknak, a vállalkozónak jól megy. Nem az volt a téma, hogy este 10 után hangos a város és, hogy a Hídivásár miatt nem lehet használni a Belvárosi hidat, ami egy időben komoly vita alapja volt a helyi médiákban, hanem az, hogy mennyi ember mozgatott meg a rendezvény. Alig volt részeg ember, szinte mindenki kulturáltan szórakozott. Na ilyeneket kell csinálni minél több városban és minél nagyobb összefogással. Ha tőlünk kicsit nyugatabbra tekintünk, ott mindig valamilyen okot keresnek, hogy csináljanak egy „Fest’-et, mely okot ad a szórakozásra és arra, hogy vendégek jöjjenek a városba, faluba…
Önöket csak biztatni tudom, hogy figyeljék a hirdetéseket, és ha valahol hallanak valami Önök számára érdekesnek tűnő rendezvényt, áldozzanak rá 1-2 napot és menjenek el, kapcsolódjanak ki. A szervezők mindenhol nagy lelkesedéssel szervezik ezeket a programokat, segítsük őket, meg azért mi is jól fogjuk érezni magunkat, ami legalább olyan fontos. Sőt…
Még egy érdekes rövid hír. A régi blog olvasóim bizonyára emlékeznek a Beck „utazási iroda” becsapására. 2010. július 29-én  „Trükk” címen írtam is róla a blogomban. Visszanézhető. Már akkor leírtam, hogy ez becsapás, csak finomabban fogalmaztam. Nos, a bíróság a múlt héten 8 millió Ft-ra büntette őket, döntően azokért a félrevezető információkért, amikre én is utaltam. (Aki gondolja az interneten utána nézhet a részleteknek).  Örülök neki, csak nehogy az legyen belőle, hogy az terjedjen el, hogy na megint egy utazási iroda… Az ilyen nem az és remélem soha nem is lesz utazási iroda. Azt is sajnálom, akit paplannal, edénnyel… félrevezetnek, ezek a cégek, de az legalább nem a mi szakmánk. Remélem, végleg eltűnnek a közelünkből.

2 megjegyzés:

  1. A férjemmel egy hosszú hétvégét töltöttünk Szegeden.Igaz egy másik rendezvény miatt mentünk el, de belecsöppentünk a fesztiválba és jól éreztük magunkat. Igényes környezet és szép egyforma fabódék nagyon tetszettek.

    VálaszTörlés
  2. Kedves Igazgató Úr
    Szeretném ha irna a pótcsoportok inditásáról.Ha egyszerre jelentkeznek sokan egy útra és már nincs elég hely vagy milyen kritériumok szerint döntik el melyik útnál inditanak ilyet.Van-e még hely a szállodákban olyankor egy pótcsport számára?
    Köszönöm

    VálaszTörlés