2011. május 12., csütörtök

GTM 2.

Haladjunk szépen sorban. Vasárnap dél körül repültünk Frankfurtba és onnan vonattal mentünk Kölnbe. A 180 km-t 40 perc alatt tettük meg !! Hát nem a Kiskunfélegyháza – Lakitelek között közlekedő vonat sebessége volt (azt is kb. ennyi idő alatt teszi meg a vonat.) Igaz az kb. 25 km. Ilyen vonattal mentünk.

Kölnben vártak bennünket az állomáson. Érdekes, hogy a pályaudvar és a kölni dóm kb. 30 m-re (!) van egymástól, a város leg-leg központjában. Eltranszferáltak busszal a kb. 300 m-re lévő szállodába. A Hotel Maritime jó **** szálloda. Mindenki 1 ágyas elhelyezést kapott. Magyarországról utazási irodások és újságírók összesen 19-en voltunk meghívva. Egy kis tus, átöltözés és mentünk a hivatalos megnyitóra, mely – most kapaszkodjanak meg – a kölni dómban (!) volt.

 A világ egyik legismertebb gótikus katedrálisában volt egy utazási rendezvény megnyitója. Beszédekkel, köszöntőkkel (jó ital nem volt, de akkor is elgondolkodtató, hogy számukra mennyire fontos volt ez a rendezvény). Mi is az a GTM? A teljes neve: Germany Travel Mart, mely a legnagyobb német beutazó vásár. Itt csak német irodák, cégek állítanak ki, egyszerű kb. 2 x 3 m-es standdal, szinte díszítés nélkül, és árulják (kínálják) terméküket a külföldi vásárlóknak, általában utazási irodáknak. Kiállítókkal, látogatókkal együtt kb. 1000 résztvevője volt a rendezvénynek.
A kölni Dóm-ot természetesen a megnyitó idejére bezárták. Állítólag ez egész Németország leglátogatottabb műemléke (múzeumokat is beleértve). Éves szinten több mint 6 millió (!) látogató fordul itt meg. Gondoljanak bele! Egy városban, évi 6 millió látogató. Hihetetlen! Számoljunk csak: ez azt jelenti, hogy naponta majdnem 16.500 fő látogatja meg a kölni dóm-ot. Elképesztő! Így lehet bevétele egy városnak az idegenforgalomból! Ennek a mennységnek valahol aludnia kell. Ehhez kell szálloda, kell étterem, ezek vásárolnak ezt-azt, ez jó a kereskedőknek stb-stb. Így fent lehet tartani egy várost. Budapesten kívül hol tudnánk elhelyezni szállás tekintetében egy napon ennyi embert? Ne felejtsék ez a napi átlag! Gondolom, novemberben a fele sincs, ellenben pl. júliusban a háromszorosa.
Milyen a dóm? Öt hajós szép egységes stílusú, pedig csupán kb. 30 %-a készült a gótikus építészeti korban (XIII- XIV. század). A nagy része a XVIII – XIX. sz-ban készült el az eredeti tervek szerint, gótikus stílusban. Nagyon szépek az ablakai, szép keresztboltozatos a mennyezete, de érdekes nincs szentéj kép. A szentéjben a Három királyok aranyozott ereklyetartója található, állítólag a névadók csontjaival. Természetesen a világörökség része a dóm.


Milyen Köln? Semmi különös. Hatalmas (kb. 1 milliós). 4 említésre méltó látványossága van: Dóm, városháza és egy román templom, és a kölni (mármint az illatszer) névadó háza. Van több múzeum is pl. a régi római emlékeket őrző múzeum, de ezekre nem volt időm. Szép a Rajna-part. Hatalmas „sétálós” belvárosa van, de látványban semmi különlegesség benne. Ez a 4 (talán a Rajnával 5) attrakció biztosítja ezt a hatalmas turista áradatot. A városháza nagyon szép. Ime:

A román stílusú templom nem rossz, de nem valami nagy durranás. A 4711-es házban a kölni szülőhelyénél sajnos nem voltam. Az elnevezés onnan van, hogy Napóleon katonái, amikor elfoglalták Kölnt, minden házat beszámoztak. Ennek a háznak a kapujára a 4711-es számot írták rá. Ez azóta fogalommá vált.
Holnap mesélek arról, hogy mit kerestem Bonnban a Bundestag (parlament) volt épületében.

2 megjegyzés: