2011. szeptember 23., péntek

Spanyolország 4.


A madridi útnál fejeztem be blogomat.
Vasárnap visszatértünk a Costa Bravara, másnap elmentünk Andorrába.

 Andorra a Pireneusokban lévő miniállam. területe akkora, mint egy kisebb magyar megye. Lakói száma 85.000 fő. Ami érdekes az ország átlagmagassága 1800 m !! A főváros Andorra la Vella. (Andorra a völgyben) kb. 25.000 fős lakossággal rendelkezik. A főváros kb. olyan magasan van mint a Kékestető, de körötte 2.000 m feletti csúcsok találhatóak.

 Nagyon szép látvány ez is, de nem is annyira maga a város különleges, hanem az út odafelé és vissza. A Pireneusok látványban sokkal másabb, mint az Alpok. Sokkal több a fennsík és az épületek sokkal régebbiek, és szinte csak kőből készültek. Nézelődés és vásárlás szempontjából is nagyon jó hely Andorra.
Utolsó nap pedig a Barcelona – Montserrat kirándulás maradt. Szép időben tudtuk végigcsinálni az utat.

 Az elmúlt években mindig bővítettük valamivel a barcelonai programot és eljutottunk oda, hogy alig tudjuk este 8 előtt befejezni a programot. Most is csupán 1 óra szabadidő maradt a központban. Ekkor találkoztam Erdős Gyuri barátommal, akit most neveztek ki a barcelonai magyar konzulátusra kereskedelmi konzulnak. Alig tudtunk beszélgetni, enni valamit (tapast ettünk), már indulni is kellett a csoport találkozásához.
Felvetődött idegenvezető kollégámban, B. Józsiban és bennem, hogy lehet, hogy jövőre kihagyjuk Montserratot és csak Barcelona fog szerepelni ebben a fakultatív programban. Így olcsóbb is lesz, valamint hosszabb szabadidő is lenne Barcelonában, 

mely során vagy az Aqvariumot vagy a Tengerészeti Múzeumot vagy bármilyen másik múzeumot meg lehetne tekinteni.
Nehéz a döntés. Hagyjuk ki a szép kilátást nyújtó zarándokhelyet Montserratot, a nyugodtabb, alaposabb barcelonai nézelődésért, vagy maradjon ez a hajtós program a kegyhellyel. 

Szívesen meghallgatom az Önök véleményét is!!
Másnap kora reggel transzfer a reptérre és hazautaztunk. Összegezve a véleménynyilvánító lapokat, és szerintem is szép és sikeres út volt ez a spanyol kirándulás.
Itthon több mint 200 e-mail 2 panaszlevél (egész évben összesen 8 volt) és egy csomó egyeztetésre váró feladat várt. Péntek estére értem utol magam. Jó hír, hogy biztos, hogy indul a „Keresztül Dél-Amerikán” és a „Mesés Indokína” utunk, mert már van annyi jelentkező. Hely is van még mindkettőre, bár nagyon fogynak a repülőjegyek. Ha valaki gondolkodik rajta, akkor SOS jelentkezzenek, mert félő, hogy 1-2 hét múlva nem lesz már repülőjegy.

7 megjegyzés:

  1. Köszönöm a beszámolót. Ha először járnék Spanyolországban, én biztosan szeretném látni Monserratot. Viszont ha már jártam ott, nyilván Barcelonára szeretnék több időt hagyni. Amennyiben lehetséges, tegyék fakultatívvá a kirándulást, így mindenki választhat.

    VálaszTörlés
  2. Maradjon a hajtós program!

    VálaszTörlés
  3. Én sem hagynám ki Montserratot:))

    VálaszTörlés
  4. Tisztelt Prónay Úr!

    Egy korábbi, a "Szeptemberi feladatok" című bejegyzésének egyik fél mondatához szeretnék hozzászólni, javaslatot tenni. Ez pedig a következő: "másrészt lassan meg kell tervezni a jövő évet".

    Idén is nagy örömömre szolgált, amikor a legelső prágai útjuk egy un. "négynapos ünnepre" esett. Nem tudom mennyire volt ez szándékos, de az aktívan dolgozók nevében mondhatom, hogy jó ötlet volt, hiszen szabadság kivétele nélkül is részt lehetett rajta venni.

    2012-ben, ha minden jól megy és (várhatóan decemberben) az ünnepnapok körüli munkanapok áthelyezéséről a munkaügyekért felelős miniszter is úgy dönt, több ilyen négynapos hétvégénk is lesz, melyek a következők:
    március 15-18.;
    április 28-május 1.;
    október 20-23.;
    november 1-4.

    Nyilván rengeteg szempont figyelembevétele szükséges egy egész évi programterv összeállításához, és ez csak egy aprócska a sok közül, de előre is köszönöm, ha ez is befolyásoló tényező lehet, például a rövid, de annál tartalmasabb négynapos utaknál.

    Amennyiben ez eddig is tervezési szempont volt, remélem nem voltam tolakodó, de csak két éve utazok még Önökkel.
    És persze a miniszteri rendelet szövegére sem én fogok javaslatot tenni...

    VálaszTörlés
  5. Sajnos én is csak akkor tudok menni "szabadságra",ha fizetett ünnep és munkanap áthelyezés van,és nem vagyok ügyeletes.Így én is tudnék menni Önökkel!

    VálaszTörlés
  6. Az idei évről egy kis értékelést,a jövő évi tervekről néhány információt ha lesz ideje irhatna az igazgató úr

    VálaszTörlés
  7. Igazuk van. Figyelembe fogom venni a 4 napos ünnepeket 2012-ben. Idén sajnos nem túl sok volt belőle. Sok ünnep hétvégére esett.
    Mindenféleképpen fogok egy 2011 évi hosszabb értékelést írni. Ebben elemzem majd általánosságban a szakmában tapasztalható jelenségeket és külön a saját 2011-es évünket. Ezt követően kitérek majd a 2012-es évre is.

    VálaszTörlés