2011. november 14., hétfő

2012 félelmei


Nagyon tartok a 2012-es évtől. Az idei évünk kifejezetten sikeres volt. Holnap, kedden érkezik meg az indokínai csoportunk. Folyamatosan tartottuk a kapcsolatot az idegenvezetőnkkel és úgy tűnik jól sikerült az út. Beszámolók majd róla, hogy mi volt az utasok véleménye az útról.
Úton van a „Keresztül Dél-Amerikán” utunk is. Itt van egy kis „fennforgás”. Az Air France valahogy elkavarta a csoport nagy részének csomagjait. Többen már megkapták, de még mindig van olyan utas, aki nem jutott még hozzá a bőröndjéhez. Próbálunk intézkedni, eddig csak rész sikereket értünk el.
 Az adventi utak is szépen telnek. Fontos infó, hogy a borzalmas euró árfolyamtól függetlenül nem fogunk árat emelni egyik adventi csoportnál sem. Majdnem mindegyiken van még hely. Most jelentkezzenek, mert jövőre tuti drágább lesz!
Mi lesz ellenben a 2012-vel. Mindig nehéz év szokott lenni az az év, amikor vagy olimpia, vagy foci VB van. Ehhez jön most az, hogy a gázolaj 420 Ft körül van most (nem tudni mi lesz nyárig) – tavaly ilyenkor 325 Ft körül volt. Ehhez jön az euró 315 Ft körüli árfolyama. Tavaly 280 Ft-tal kalkuláltuk az árakat. Csak ez a két tétel 15% körüli áremelést generál. Ehhez jön hozzá az, hogy a szálloda is akar egy-két eurót emelni az árain éjszakánként. Szóval nehéz időszak előtt állunk, mint utazásszervezők úgy is, és mint közemberek úgy is. Politikailag is nyugodtabb – ami segítette az utazási kedvet -, év volt a tavalyi.
Lassan el kell kezdenem kikalkulálni a jövő évi árakat. No de milyen árfolyamon illetve milyen gázolaj árral. Szerintem nincs ember az országban, aki felelősségteljes választ tudna mondani erre.
A külföldi partnerek is érzik a veszélyt. Folyamatosan tartják a bemutató workshop-okat a saját területük népszerűsítése céljából. Múlt héten volt az osztrákoké és a németeké, holnap megyek a spanyol estre, rövidesen lesz a lengyel, hogy csak néhányat említsek.
Egyre inkább nem azzal van a probléma, hogy össze tudunk-e rakni egy jó programot, hanem azzal hogy össze tudunk-e hozni egy eladható áru, megfelelő minőségű utat. Dóri kolleganőmmel ma egyeztettük, hogy miként alakulnak az árak a jövő évi csoportoknál. Most kérik le - ő és Klári - folyamatosan az árakat. Csak egy példa; Horvátországban *** szállodában fp-val szeptember elején 43 – 46 € körüli árakat kapunk. Ez haszon és személyzet (id. vez, gk) szállása nélkül is brutál összeg (14.000,- Ft) és ebben nincs busz költség sem és a szervezési költséget nem is említettem. Szóval nagyon nehéz, szerintem vízválasztó évre számítok.
Mit értek azon, hogy vízválasztó? Azt, hogy több iroda csődbe fog menni jövőre. Lesz ebben utazásszervező és utazásközvetítő is. Nekünk nagy előnyünk, hogy nincs hitelünk, de van ellenben pénzügyi tartalékunk.  
Madách is megmondta: Ember küzdj és bízva bízzál. Ehhez tartom én is magamat.

5 megjegyzés:

  1. Köszönjük a tájékoztatót.Aki az idén nem tudott utazni,az jövőre biztosan fog utazni!biztosan mások is vannak így ,mint én!

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm a tájékoztatást, az őszinteségét. A mai gazdasági helyzetben egy külfödi utazás tervezésekor, illetve az utazás alatt megnyugtató tudni, hogy stabil iroda áll mögöttünk.

    Az idén is megírja, hogy jövőre mikor visz Ildikó utakat?

    VálaszTörlés
  3. Köszönet a tájékoztatásért! Csak egy ötlet, adják meg az utak árát EUR-ban!

    VálaszTörlés
  4. Örülök, hogy optimistán látják a jövő évet és utazni akarnak.
    Mi is gondoltunk már rá, hogy EUR-ban adjuk mag az árakat, de sajnos a törvényi szabályzók jelenleg ezt nem teszik lehetővé, pedig nekünk is sokkal egyszerűbb lenne. A külföldi irodák adhatják meg EUR-ban az árakat a törvényi szabályok szerint. Tudom, hogy van ezenkívül is olyan aki nem forintban adja meg az árait. Ez 2 esetben lehetséges 1. "fekete szervezés", magyarul illegális csoportszervező a másik pedig az aki nem tudja a törvényt. Általában azonban az első alternatíva a gyakoribb. VIGYÁZZANAK velük !

    VálaszTörlés
  5. Eddig is csak a megbízható irodákkal utaztam,de ezután még jobban.
    Lehet,hogy csak a Proko és Fehérvár Travel maradnak meg csak a piacon.

    VálaszTörlés