2011. november 9., szerda

Hurgadai tragédia

Az élet átírja a dolgokat.
Dubairól akartam írni, de most van egy fontosabb téma; a hurgadai tragédia.
Borzalmas. A legelkeserítőbb a dologban, hogy egy ember felelőtlensége okozta ezt a borzalmas tragédiát.
Engem még Dubaiban ért a hír. Ép Saci kolléganőm kezdte mondani, hogy mi történt, és azt, hogy PROKO-s utas nem volt ezen a buszon, amikor hívtak a másik telefonon, hogy a magyar rádió kéri, hogy nyilatkozzak a történtekről. Abban maradtunk, hogy mivel másnap már Szegeden leszek, bemegyek a stúdióba egy beszélgetésre erről a témáról.
Most röviden összefoglalom amit ott mondtam illetve ami a véleményem: Egy utazási iroda olyan sok szolgáltatóval tart kapcsolatot és olyan összetett tevékenység ez, hogy csak kb. 30%-ban tudja befolyásolni egy egy út (szolgáltatás) sikerességét. Pl. nagyon sokszor előfordul, hogy utasaink panaszkodnak vacsora minőségére (pl. hideg volt a leves) vagy a pincérek udvariatlanságára, vagy a recepciós mogorvaságára és még folytathatnám. Ezek olyan dolgok, amikről egy utazási iroda nem tehet és ezt nem is tudja befolyásolni.
Jelezheti a problémát a partnernek vagy a szállodának, de az elment útra ez már semmi jellegű pozitív eredményt nem hozhat. Itt, jelen esetben egy egyiptomi szolgáltató felelőtlen gépkocsivezetője a tragédia okozója. Egy utazási irodának nincs lehetősége arra, hogy leellenőrizze egy olyan szolgáltató munkatársait, akik 1-2 órás kiegészítő szolgáltatást végeznek az irodának. Az ember leellenőrzi a buszparkot és előfordulhat az, hogy ha egy gk. vezetőre panasz van (udvariatlan, veszélyes vezet...) akkor az ember kéri, hogy máskor ezt a gk-t nekünk ne foglalkoztassák, de ez a maximum.
Az ember meg kell, hogy bízzon a szolgáltatókban, mert különben ne csinálja ezt a szakmát. Ha az ember nem bízik meg, akkor felmerülhet egy csomó dolog; vajon friss-e a hús a vacsoránál, vajon a fagylat nem szalmonellás-e, vajon a busz fékjét időben ellenőrizték-e és folytathatnám. Erre sem ember sem lehetőség sincs.  Mi is mint az irodák 90 %-a abból indul ki, hogy a stabil, megbízható partnerek komolyan veszik a munkájukat és   figyelnek a szabályos, színvonalas szolgáltatásra, mivel ebből élnek.
Nagyon sajnálom a tragédia áldozatait, családtagjait, de a Best Reisen irodát és tulajdonosát - akit jól ismerek - Alit ( tunéziai származású, évtizedek óta Magyarországon élő korrekt üzletember) is sajnálom. Ezt a tragédiát sem a cég sem ő soha nem fogja tudni lemosni magáról, pedig ők teljes vétlenek a tragédiában. Élete végéig ezzel a kereszttel kell élniük.
Felmerülhet egy jogi kérdés: Mennyiben felelős és ez által mennyiben perelhető a magyar utazási iroda, mivel vele volt szerződésben az utas és az Ő alvállalkozója volt a tragédia okozója. Nem tudom a helyes választ, csak reménykedem, hogy az a jó válasz, hogy mindenki a saját munkájáért felel és nem más felel a felelőtlenekért.
Kegyelettel emlékezzünk elhunyt honfitársainkra és azokra akik soha nem lesznek teljesen egészségesek,mert ilyen bárkivel bármikor előfordulhat. 

4 megjegyzés:

  1. Köszönjük a tájékoztatást!

    VálaszTörlés
  2. Abszolut korrekt a nyilatkozata és hozzáállása -gratulálok hozzá!
    Sajnos, itthon rengeteg fals információ kering a szörnyű balesettel kapcsolatban, és jó magyarosch' szokás szerint az index egyik topicjában szinte "ölik" egymást az emberek. Az egész létezésünk tele van életveszéllyel, baleset bármikor, bárhol, bárkivel előfordulhat, de emiatt aki szeret utazni, nem fog itthon maradni, ahogy én sem mondom le a 3 hónap múlva induló Nílusi hajóutamat.
    RIP az áldozatoknak, és mielőbbi testi-lelki gyógyulást a túlélőknek és hozzátartozóknak.

    VálaszTörlés
  3. ÉN azért sajnálom a gp. vezetőt (is)!Nagyon nagy rajta a felelősség,é s egy figyelmeteln pillant nagy tragédiát okozhat!
    Ne adja Isten, hogy az általam ismert-és kedvelt-Proko Tarvelos gp. vezetőkkel is hasonló dolog történjen!!!!!!!!
    Persze tudom, hogy ők maximálisen felkészültek és minden szükséges képesítéssel rendelkeznek, de sajnjos a szerencsételn véletlenek....

    VálaszTörlés
  4. Igen nagy felelősség van a gépkocsivezetőkön. Ezért fontos számukra is a megfelelő mennyiségű és minőségű pihenés.

    VálaszTörlés