2012. május 28., hétfő

Vizsgáztatás


Egy személyes - bár lehet, hogy nem is nagyon személyes - dologról írok most. 
Az elmúlt héten minden nap és az elkövetkezendő időszakban is sokszor fogok mostanában vizsgáztatni. 3 alkalommal vizsgaelnöki egy alkalommal kamarai képviselői felkérést kaptam. Egy alkalom 3 – 4 vizsganapot jelent.
Ebből egy idegenforgalmi szakmenedzser (ifo) és vendéglátó szakmenedzser, egy alkalommal idegenvezető, és további 2 alkalommal ifo vizsgán elnökölök.
Szeretek vizsgáztatni. Egyrészt azért mert látom, hogy milyen a közvetlen utánpótlás, másrészt több munkatársat, idegenvezetőt így „szúrok ki” a cégemnek.
Nagyon vegyes a kép. Tudom, hogy ezeknek a (többségiben) húszon egy –két éves emberkéknek vajmi kevés ismeretük van az idegenforgalmi munkáról, de legalább pici logikájuk lenne. Mondok példát, (tavalyi vizsga). Ki kellett kalkulálni egy 2 napos plitvicei utat. Megadták a kondíciókat, szállás ár, busz ár, belépők… Egyik vizsgázó kihozta, hogy 131.000,- Ft (!??). Kérdeztem, hogy nem tűnt soknak? De egy kicsit igen – felelte -. Attól függetlenül nem kereste a hibát benne. Hogy miért nem tudom.
Másik problémám. Tudom, hogy ez a szakma is olyan, hogy kevesen tudnak elhelyezkedni képzettségüknek megfelelően benne, de elkeserítő volt hallani, hogy a vendéglátós vizsgázok szinte mindegyike azt mondta, hogy már a nyáron ki akar menni és kint akar dolgozni. A vizsgazáró értékelésemben elmondtam, hogy tudom, hogy fizetésben és elhelyezkedésbe is jobbak a kinti lehetőségek, de ha minden fiatal tehetséges szakember kimegy mi lesz ezzel az országgal. Tudják hogy van ez; a tehetséges szorgos, rátermett, kint kap tartósan munkát és  - tisztelet a kivételnek -, a tehetségtelenebbek jönnek vissza.
Tudom, hogy ez nem csak az idegenforgalomban és a vendéglátásban van így, de akkor is sajnálatos. Azt is tudom, hogy meg lehet magyarázni a kimenetelt: nyelvtanulás, magasabb bér, több munkalehetőség…, de akkor is sajnálatos. Hozzá kell tenni, hogy az esetek többségében - és itt nem csak erre a két szakmára gondolok – egy – két fokkal, színvonallal alacsonyabb munkát fognak kapni kint, mint amire a papírjuk feljogosítaná. Ezt is elfogadja, mondván, hogy ezzel is többet keres, mint otthon egy magasabb beosztással. Azért azt tudni kell, hogy a kinti megélhetés (lakás bérlés, gáz, villany…) azért jóval magasabb, mint itthon és kint az ember mindig zsoldos lesz, akit megtűrnek, de csak addig becsülik meg, amíg nekik érdekük.
Messzire elkanyarodtam a vizsgáktól. Azért mondok egy pozitívet is. Úgy tűnik találtam egy ügyes olasz –spanyolos idegenvezetőt. Középiskolában tanít, jó nyelvtudás, kitűnő fellépés, szóval már lehet, hogy a szezon második felében fog csoportot kapni. Addig kb. 3-4 út során tart a betanulása. Tanulja meg mi a standard és az elvárás a PROKO-nál. Ha már jól tudja, akkor kaphat csoportot. Ha pedig nem veszi át a ritmust – ahogy megismertem ez nem valószínű –, akkor megválunk egymástól. Jövő hét végén lesz a 2 napos idegenvezetői összetartás, megbeszélés, egyeztetés. Erről is majd beszámolok Önöknek.


,

2 megjegyzés:

  1. Tetszenek a videok :)
    Sikeres szezont a PROKO-s csapatnak!:)

    Tisztelettel: torzsutas-csapat-tag :)

    VálaszTörlés