2014. július 13., vasárnap

buszok - gépkocsivezetők

Egy kevésbé felkapott témáról szólnék a mai napon. Ez pedig a buszok és a gépkocsivezetők. Kevesebb szó esik erről az egyébként nagyon fontos eleméről a körutazásoknak. A nagy multik – szerintem – ezért sem vág bele ebbe a szegmensébe az utazási szakmának. Nagy rizikó van a szállításban és a mindennap máshol altatásnak.
Vannak akik saját buszokat vásárolnak, mi a bérelt buszoztatás mellett tettük le voksunkat. Ez azért van, mert ahogy szokták mondani: cipő, kaptafa… Én nem értek a buszokhoz, akkor ne akarjak okoskodni benne.
Ahogy növekszik, fejlődik a cégünk, egyre több buszt kell foglakoztatnunk. Ennek vannak nehézségei. Az új gk-k nem ismerik olyan szinten a szállásokat és össze is kell szokni az idegenvezetőinkkel, a cégünknél elvárt követelményeket nekik is meg kell szokniuk és annak megfelelően dolgozniuk. Ez nem egyszerű dolog. A stabil buszosoknál is előfordult sajnos hogy kiváló gk-k már nem gurulnak nekünk. Miért? Többen elmentek „kínaizni”. Így mondják a szakmában. A lényeg, hogy külföldi utazásszervezők megbízzák a magyar buszvállalkozókat, hogy kínaiakat szállítsanak nekik keresztül-kasul Európában. A magyar vállalkozók olcsóbban csinálják meg a munkákat mint a nyugat-európai konkurenciák. A kiváló gépkocsivezetők pedig azért mennek inkább hetekig külföldre, mert ezeknél a fuvaroknál előírás, hogy minden utasnak, minden nap 2 € borravalót KELL adnia a gépkocsivezetőnek. Számoljunk 30 fővel ez napi 60 €-t, azaz kb. 18.000 Ft-ot jelent. Hangsúlyozom NAPONTA. Ehhez jön még a munkadíja, + kap szállást, min. félpanzióval. Nos ezért nehéz jó gk-t itthon tartani.
Ettől függetlenül természetesen elvárjuk a nekünk dolgozóktól is a maximumot, de sajnos azt kell mondanom, hogy hígul a szakma.
Mindehhez jönnek a buszok. Itt is bent van az a probléma, hogy sokan küldenek ki buszt „kínaizni”, de azért remélem a színvonal nem esik vissza ezekkel a buszokkal sem, amikkel most dolgozunk, de akartam egy kicsit, hogy pillantsanak be ebbe a kevésbé felkapott témába a szállításba is, mely szintén nem egyszerű.

Mikor ezt olvassák, már Önök tudni fogják, hogy mi a foci VB végeredménye. Én még nem tudom. Én pár bejegyzéssel ezelőtt argentin győzelmet tippeltem. Hááát most azt mondom, nem a dél-amerikai csapatot tartom az esélyesebbnek, de kitartok a tippem mellett. Ezen a VB-n annyi meglepetés volt (Costa-Rica +, Spanyolország -, és még sorolhatnám), szóval Viva Argentina.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése