2011. június 1., szerda

korosztály

Az előző blog bejegyzésemre több megjegyzés érkezett. Ezekre válaszoltam én is a blog alján a megjegyzéseknél. Felvetettem egy hirtelen ötletet. Lehet, hogy butaság, de kérem olvassák el és mondják el véleményüket, ezzel a szilveszteri gondolattal kapcsolatban.
Rátérnék a mai témára, melynek ötletét egy bejegyzés adta. Egy olvasóm megkérdezte, hogy hány éves kortól javaslom a gyerekek utazását a mi útjainkra.
Nem egyszerű a kérdés. Több okból is. Mint szülők tudjuk egyik gyerek sem olyan, mint a másik. Magyarul; van olyan út, melyet egyik gyerek már 10 éves kortól élvezi, másik csak 13-14 éves korától.
Legyünk kicsit őszinték: a gyereket nem azért akarjuk elhozni, mert a gyereknek ez a szíve, vágya, hanem azért mert (vagy) 1. akarok valami ajándékot adni neki és ezt összekötöm egy olyan dologgal, amit én is élvezek. (vagy) 2. nem akarom, vagy nem tudom otthon kire hagyni, (vagy) 3. azt hiszem, hogy a sok újdonsággal sokat tanul.
Az igazság az, hogy – szerintem – egy-két kivételt leszámítva, általános iskolásoknak nem való a körutazás. Miért? Az átlagban 5 – 7 órás buszozás nem való ilyen korú gyereknek. Hiába van tájékoztatás, ennek nagy részét vagy nem érti, vagy nem érdekli, vagy nem tud ennyi ideig koncentrálni. Nekem pedagógus végzettségem is van, ott is tanultuk, hogy ennyi idős gyerek nem képes 4 – 6 óra koncentrálásra. Ha megáll a busz, akkor mint a vad csikó szaladgál élvezi a szabadságot. Nem akkora öröm egy körutazás a gyereknek, mint amekkorát szeretnénk vele szerezni. A buszon eltöltendő idő „szenvedéseit” az utitársak is „megszenvedik”. Ez a klasszikus körutazásra vonatkozik. Nem véletlenül, az idei évtől – tudomásom szerint a szakmában egyedüliként -, mi korlátoztuk az 5 éven aluli gyerek körutakon történő rézvételét.
Mi az amelyikre javaslom a gyerek utazását. Minimum 9 éves kortól (az alatt egyikre sem): A nyaraló programokra, melyek igaz össze vannak kötve kis városnézéssel, de a tenger kárpótolja a gyereket az addigi megpróbáltatásokért. Továbbá pl. Párizs, úgy hogy 1 nap Disneyland. Összességében azt tudom mondani, ahol a katalógusunkban nincs gyerek kedvezmény, ott nem csak azért nincs, mert mi nem kapunk a szállodától (mert ez is igaz sok esetben), hanem azért mert nem való gyereknek. Ez alatt elsődlegesen az általános iskolás korosztályt értem. Hangsúlyozom, vannak kivételek.
Egy dolgot ne veszítsünk szem előtt; az utat jutalomnak, nem büntetésnek szánjuk. Akkor tényleg olyanra vigyük el, amelyik korosztályának megfelelő. Ha gondolják, nyugodtan kérdezzék meg jelentkezés előtt munkatársaimat, vagy akár engem.

2 megjegyzés:

  1. Szerintem ez leginkább neveltetés/nevelés kérdése. Utazott már a közelemben 8,5 éves és 11 éves gyerek is, mindkét alkalom körutazás volt. Azt kell mondanom, a 8,5 éves sokkal jobban viselkedett, mint az idősebb. Érdeklődő volt, amit nem értett, a szülei "lefordították" az ő nyelvére, de volt, amikor elmesélte, hogy milyen kapcsolódó dolgot tanult a suliban, vagy milyen hasonlót látott a korábbi nyaralásukon. Természetesen a nap végére ő is elfáradt, de a szülei odafigyeltek rá, lekötötték a figyelmét, vagy elaludt, de szinte nem is hallottuk a hangját.
    A 11 éves nem volt annyira érdeklődő, a kérdésein érezni lehetett, hogy kevésbé "művelt" a korához, illetve a korábbi tapasztalatomhoz viszonyítva. Az utazást is sokkal nehezebben viselte , és a szülei se tudták annyira kezelni a nyűgösségét.

    VálaszTörlés
  2. Nekünk szerencsénk volt. Mi unokaöcsénket vittük magunkkal 2 éve a Szomszéd hegye mindig zöldebb-re. Ő akkor 10 éves volt. Nagyon élvezte a túrázásokat is, a hajózást is (igaz ő már túrázott a Pilisben és a Magas-Tátrában is, nem volt idegen neki a helyzet.) Ellmaunál felmentünk 1200 méter magasra a siklóval, az a hely kifejezetten gyermekbarát. Játszótér és hasonlók,nagyon tetszett neki. Esténként mikor már mi kidőltünk neki még volt energiája, de nagyon jól viselkedett. Ildikó megkedvelte és az út végén meg is dícsérte.

    VálaszTörlés