2012. február 15., szerda

Málta 2.


Folytatom máltai beszámolómat. Milyenek az emberek? Érdekes vegyülete az arab és az olasz embereknek. Bőrük sötétebb, mint a közép-európai  embereké, de nem arabos. A hajuk sötét színű, termetük, alakjuk inkább olaszos. Nyelvük a máltai nyelv. Hangzását, dallamát tekintve inkább latinos, de az olaszok nem értik. Az arabok ellenben valamilyen szinten állítólag értik a beszédjüket. 
Valetta kikötő
 A programjaim során volt egy érdekes látványosság a „Malta Experience”  program. Ez kb. 10 nyelven – köztük magyarul is -  (fejhallgatón keresztül) hallható diaporámás 45 perces program. Egy mozi teremben zenével, jó képekkel összeállított film végigvezet az ország történelmén, néhány látványosság ismertetésével kiegészítve.  Miért írom le mindezt? Azért, hogy javasoljam Önöknek, hogyha Máltán vannak, menjenek el, tekintsék meg a „Malta  Experience” –t. Tudom magamról, hogy amikor az ember ismeretlen helyen  (városban, országban) lát különböző program hirdetését, nehéz eldöntenie, hogy elmenjen rá, avagy ne. No ezért írtam ezt le. 
Valetta utcarészlet
 Mely terület javasolt nyaralás, fürdés szempontjából. Valletta mint város és látványosság (Világörökség) aranyos, de fürdésre alkalmatlan. Sliema  (kb. 7  km Vallettától) változatos. Van egy kikötői rész ahol szép tengerparti sétány van ez  természetesen fürdésre alkalmatlan) és van egy olyan sziklás rész ahonnan ellenben be lehet menni, az egyből mélyülő tengerbe. (Lásd fotó)
Sliema sziklás tengerparti szakasza
Azaz ha valaki Sliemaba megy nem mindegy, hogy a város melyik részén van. Annak megfelelően kell választani, hogy mi a cél? Fürdés, vagy séta, nézelődés. A szállodák 80%-nak van kisebb-nagyobb medencéje. Ezek többségében a szállodák tetején vannak (főleg Sliema esetében). 
Mosta katedrális
Néhány éve kezdték el kiépíteni az ország É-Ny-i részén főként Bugibba régióban egy kifejezett nyaraló övezetet. Itt a szállodák alapterülete nagyobb és a medencék mérete is kifejezetten jó (nem a szállodák tetején van). A probléma, hogy  ezek többsége több száz férőhelyes nagy komplexum.
A tengerpart (egy kis szakasz kivételével) ugyanúgy sziklás. Mint nyaralóhely jó, de mint említettem a közelében nincs történelmi látványosság.
Említettem, hogy fogunk csinálni speciális ajánlatot egyéni utazóknak. Itt a szállásárba beteszünk 3 programot: a hopp-on-hopp of busszal egy északi és egy déli kirándulást és egy hajózási programot a vallettai kikötőben. Nem tudom ismerik-e a hopp on hopp of busz lényegét? Ez tulajdonképpen városnéző busz, olyan specialitással, hogy a jegy 1 napra szól. A buszon  x mennyiségű (ez változó) nyelven megy a tájékoztató (fülhallgatón keresztül). A körséta során több megálló van (általában az érdekesebb látványosságoknál) ott az ember leszállhat, önállóan az megtekintheti, majd ugyanazzal a jeggyel ismét felszállva tovább mehet a következő buszok valamelyikével. Ezt sok nagyvárosban alkalmazzák (Róma, London, Párizs…). Ilyen van Máltán is. Hasznos és okos dolog az önállóan utazóknak. 
Valletta Szt. János katedrális
Összegezve véleményemet Máltáról azt mondhatom, hogy kellemes meglepetés volt számomra. Kevesebbet vártam tőle. Javaslom, egyszer menjenek el, tekintsék meg. Egy dologra figyeljenek; a szálloda kiválasztásra. Az európai standardból minden esetben egy fél csillagot vegyenek le. Ez jellemző a szállodákra. A látványosságokra kb. 2-3 nap elegendő. Ha hosszabb időt akar maradni a szigeten az a nyaralásra és szórakozásra kiváló lehetőséget biztosít. 
Február elején Mdina szűk utcájában

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése