2015. május 17., vasárnap

Észak-Izland 1. nap

Folytattuk utunkat észak felé. A célállomás Husavik volt a bálnavadászok városa. Útközben megálltunk és megtekintettük a Dettifoss és a Sellfoss vízeséseket. Az útikönyvek Európa (sőt volt amelyik a világ) legnagyobb vízesésének írta a Dettifoss vízesést. Én szerintem két lehetőség van. 1. Az útikönyvíró vagy semminek nem nézett utána és sehol nem volt életében, 2. egyszerűen nem érti a szakmáját.
Dettifoss vízesés, jobb oldalt ez a furcsa alakzat ez még hó



















Szép a Dettifoss, de pl. a Rajnai-vízesés – szerintem – másodpercenként sokkal több vizet szállít, mint a Dettifoss. Érdekes a vízesés megközelítése. Egy fennsíkon – hóban – tudtunk közel menni hozzá és a vízesés alattunk volt. Azaz nem kellett hozzá hegyet mászni. Azt nem is említettem, hogy reggel esett az eső, amikor elindultunk, de a vízesésnél már csak felhős volt. Ha sütött volna a Nap még szebb felvételek lettek volna, de így is látható a vízesés nagysága. (De szerintem nem Európa legnagyobb vízesése). A Dettifosstól kb. 500 m-re van a Sellfoss vízesés. Természetesen ide is elmentünk.
Sellfoss vízesés és a szép kanyon



















 Lehetett volna még közelebb menni, de a hó miatt lemondtunk erről a lehetőségről, egyébként is jól láttuk így is a kanyont és a zuhatagot.
Folytattuk utunkat a Myvatn – tó irányába. A tó előtt pár km-re egy fantasztikus geológia érdekességeket láttunk. A vulkáni utóműködés egyik különleges esete a kigőzölgés. Volt ahol víz tört a felszínre, volt ahol gőz. 
Forr a víz amikor a felszínre ér



















A Föld mélyében a hideg víz felmelegszik 100 oC fok fölé és gőz formájában tör a felszínre. Mivel ez különböző rétegeket érint így lesz vasas, kénes stb. a kitörő gőz. 
A kigőzőlgések és a táj



















Mesés látvány volt. Nem mondom, hogy teljesen veszélytelen közelre menni hozzá, de annyira megfogott az élmény, hogy nem bírtam ellenállni. Sok fényképet csináltam és hoztam két kőzetet is, mely vassal ill. kénnel szennyezett.
Érezni a meleg vízpárát




















Itt a Myvatn-tó közelében van egy meleg vizes fürdő is. Igaz nagyon fújt a szél, a hőmérséklet kb. 6  C fok volt, de elhatároztuk, hogy kipróbáljuk ezt a szabadtéri meleg fürdött. Így is volt. Úgy kell elképzelni, hogy lávakövek között a természetes adottságokat kihasználva kialakítottak egy medencét (nincs körbebetonozva, kicsempézve) természetes anyagokat felhasználásával.
Fürdőzés +5 C a levegő és erős a szél, de még így is kellemes 
















Olyan, mint egy magyarországi melegvizes szabadtéri gyógyfürdő, csak egyszerűbb és természetesebb a környezet. Több mint 1 órát áztattuk magunkat ebben a vízben. Ezt követően folytattuk utunkat Husavikba. Holnap bálnales…

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése