2015. május 20., szerda

Izland utolsó programjai

Az izlandi utunk utolsó szakaszáról számolok most be. Tovább haladtunk Izland nyugati részén a fjordok közt, és az első fontosabb látványosság, két vízesés volt. A Barnafoss és a Hraunfoss. Ez a két vízesés egymástól kb. 300 m-ere található. A Hraunfossról az útikönyv azt írja, hogy a nyugodt vízesés.  Ez valójában azt jelentette, hogy kb. 1 km hosszan 10 – 20 m-enként egy kis vízesés indult a hegyből. A vízesések hossza 10 – 15 m volt csupán, de ahogy a kép mutatja így együttesen látványosak. 
Hraunfoss vízesés



















A Barnafossnak egy szomorú története is van, amit itt nem mesélek el, meghagyom a csoport tagjainak a történetet, akik júniusban utaznak velünk. A vízesés sokkal erősebb és nagyobb, mint a Hraunfoss. Egy ága van, mely sziklák közt kanyarog. Több oldalról is készítettem felvételt.
Barnafoss vízesés egy része




















 A vízesések után elmentünk Reyhold városkába. Volt ott egy aranyos templom és a település közelében egy érdekes szökőforrás. Szökőforrásnak hívják a felszínre törő forró vizet, mely bugyog és maximum 1 m magasságig emelkedik. Ebből itt egymás mellett kb. 10 db volt. Azért nem tudom a pontos számot, mert nem lehetett pontosan megállapítani, hogy hány helyen bugyog fel a forró víz. Nagyon különleges élmény volt. A fotózást nehezítette a hideg idő és az erős szél miatti nagy gőz (vízpára).
Bugyog a forró víz



















Stykkisholmurban aludtunk. Itt volt egy érdekes templom.
Stykkisholmur temploma
























A templom belülről nagyon egyszerű volt, de kívülről különleges szerkezetű volt. Nagyon érdekes volt a város fekvése, mert egy hatalmas szikla van a tengerpart kezdeténél. 

Szikla a tengerpartnál



















Megnéztük a város legrégebbi kb. 200 éves házát – ez volt a Norvégház – ahol régi emlékek voltak.
Így nézett ki a Norvégház



















Már csak egy nagy „durranás” volt hátra Izlandból és ez pedig a híres Kék Lagoon volt. Utolsó nap mielőtt kimentünk volna a repülőtérre, akkor kerestük fel ezt a különleges fürdőt. Több érdekessége is van ennek a fürdőnek. Természetesen melegvizű és különleges a színhatása – türkizkék -, de ami a legérdekesebb; az, hogy sós. Meleg tengervíz tör fel a mélyből. Itt fürödtünk 2 órát.
Kék laguna esőben


















Nagyon szép és kulturált volt az egész fürdő. Az ára nem mondom azt, hogy olcsó, (több mint 10.000 Ft egy főnek a belépőjegy), de itt Izlandon semmi sem olcsó. Az kicsit rontotta az összhatást, hogy kb. 4 o C volt erős szél és esett eleinte az eső is, de nem panaszkodok, mert az egész ittlétünk alatt rendes (nem szemetelő) eső kétszer volt kb. 1 óra. Ami itt nagyon ritka.

Összegezve izlandi kirándulásomat azt tudom elmondani, hogy mesés különleges sziget. Aki a városokban szeret sétálni, nézelődni, azoknak nem javaslom Izlandot. Ellenben aki a természeti különlegességeket kedveli azoknak Izland egy álom. Olyan dolgokat láttam itt - nem is keveset-, melyet ezelőtt még soha, pedig jártam már több mint 70 országban. Ha idejük és elsősorban pénzük engedi - nagyon drága ország - akkor látogassanak el egyszer Izlandra.
Izlandi táj


















Most a repülőtéren írom a blogomat és holnap otthon teszem fel a világhálóra.

3 megjegyzés:

  1. Nagyon szép ország! Egyszer remélem eljutok ide!

    Az lenne a kérdésem, hogy a Magyar emlékek Kárpátalján elnevezésű utazást nem bővítik. most nézem, hogy már nem lehet jelentkezni.

    Köszönettel
    Szajkó Róbert

    VálaszTörlés
  2. Ez az Izland valodi kuriozum.

    Boldogok, akik tudjak miert elnek, mert akkor azt is tudjak, hogyan eljenek.

    Boldogok, akik csodalkoznak ott is, ahol masok kozombosek, mert oromos az eletuk.

    Boldogok, akik mentseg nelkul tudnak pihenni es aludni, mert mosolyogva ebrednek.

    Boldogok, akik figyelnek masok hivasara, anelkul, hogy nelkulozhetelennek hinnek magukat.

    Boldogok, akik komolyan tudjak venni a kis dolgokat es bekesen a nagy esemenyeket, mert messzire jutnak az eletben.

    Szep napokat!
    blogolvaso

    VálaszTörlés
  3. Sajnos a kárpátaljai utunkra kevés az érdeklődés ezért nem várható új időpont beállítása.

    VálaszTörlés