2015. május 15., péntek

Izland K-i partja

Izland össz lakossága nem éri el a félmillió főt. Ennek majd 20 %-a a fővárosban él. Így érthető, hogy a térképen azok a városok, melyekben 2-300 fő lakik, azok már kiemelten szerepelnek. Ahol most lakunk Djupivogur, 400 főjével jelentős halászati település.

Jellegzetes izlandi táj




















Innen kirándultunk ma a fjordok mentén, majd megtekintettünk egy vízesést. Szerencsére ez nincs benne a csoport programjában, mert kb. 1 órás hegyi túrázás – hegyre fel – kellett a megközelítéséhez, de nem adott akkora élményt. 
Egész fentről indul a vízesés, de egyben nem látszik
























Ha ez Magyarországon lenne, csodájára járnának, de itt nem olyan egyedi. Ezt követően elautóztunk az Izlandi Felföldre. Annyit Önöknek elárulok, hogy nem voltam (én vezettem) túl szabályos, mert bementünk egy olyan területre, melyet autózásra nem javasoltnak tüntettek fel a hegy aljában. Úgy voltunk vele, hogy megyünk, amíg jó az út, utána visszafordulunk. Így is volt, kb. 400 m-t emelkedtünk 10 perc alatt. Felértünk a fennsíkra, ahol mindent hó borított. 

Minden csupa hó és hozzá még jött a köd is...




















Itt mentünk még egy darabig, de amikor az utat egyre több helyen lepte be a hó, akkor visszafordultunk.
A hegyről leérkezve Jánossal elhatároztuk, hogy utat rövidítünk. Megkérdeztük előtte, hogy járható-e az út. Az információs irodában megnézték és mondták, hogy pár nap óta igen. Ez számomra eddig azt jelentette, hogy OK, mehetünk. Most már tudom, mit jelent a pár nap óta. 
Ilyen hófal volt mellettem május közepén Izlandon
















Vezettem már sok helyen, de ilyenen még életemben sem. Az út ledöngölt földes, itt-ott apró kövekkel megszórva, melyben 15-20%-os (!) emelkedők, lejtők és a szélessége, mint otthon egy bekötő úté. Ja és természetesen 2 irányú (igaz nagyon gyér forgalommal). No ehhez jött egy nagyon erős köd. Igaz úgyis 20 km/h –val lehetett haladni. 

Az út a kocsiablakból. Szerencsére ez a látvány nem általános




















Ami a legfélelmetesebb volt: hogy helyenként 4 – 5m magas hófal vett körbe bennünket. Földút, hófal , köd, szóval nem volt egy laza felhőjáték.
Kibukkanva a felhőkből a táj.



















Holnap irány észak. Az idő eddig (ma délutánig) csodálatos volt. Igaz a max: +9 oC volt, de napsütés nem túl erős széllel. Holnaptól elvileg romlik az idő. Remélem, tévednek…


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése