2012. január 27., péntek

Hol síeljünk?

Bevezetésként annyi megjegyzésem lenne, hogy postára adtuk a katalógusokat azoknak a személyeknek, akik kértek tőlünk prospektust. Ha valaki nem kapná meg jövő hét közepéig, kérem jelentkezzen valamelyik irodánkba, hogy tudjuk pótolni.
No visszatérek a címben említett síelésre.
Az én korombeliek a síelést Szlovákiában kezdték. Milyen körülmények közt azt nem kívánom részletezni. Legyen elég annyi, hogy én katonai surranóban tanultam a síelést a legprimitívebb tárcsás felvonós pályán. Ma nagyon kevesen járnak síelni északi szomszédunkhoz. Vannak már jól gondozott pályák, de a szolgáltatás mennyisége (pályák) minősége elmarad a nyugati színvonaltól. Magyarok számára 3 országot javaslok. 1. Ausztria, 2. Franciaország 3. Olaszország. Olyan sorrendet is írtam le ahogy ajánlanám ezeket a síterületeket.
Vegyük sorra őket:
1. Ausztria. Szinte az összes tartományban lehet síelni, van ahol több tucat pályarendszeren. A minőség és az ár K-ről Ny felé növekszik. Tirolban vannak a legnagyobb pályarendszerek, de itt a legdrágábbak a bérletárak és a szállások. Magyarok az olcsóbb és közelebbi alsó- és felső-ausztriai és a steiermarki pályákat helyezik előtérbe. Itt a pályarendszerek 30 - 150 km közt találhatóak. Ha valaki nem tudná azoknak írom le, hogy a sípályák nehézségét színekkel jelölik. Kék a legkönnyebb lesikló pálya, azt követi a piros majd legvégül a fekete (ez a legnehezebb sípálya). Kedvelt területek: Murau, Schladming, Nasfeld, Semmering, hogy csak néhányat említsek. Szépen kezeltek a pályák és színvonalas panziókban lehet megszállni, ahol esténként szauna és esetleg uszoda is található. Itt főként félpanziós szállást vesznek igénybe a hazánkból érkezők.
2. Franciaország. Inkább a fiatalok területe. Nagyobb síterepek vannak itt - általában - mint Ausztriában. Átlagban 120 - 250 km összekapcsolódó pályarendszer található itt. Ez azt jelenti, hogy a különböző felvonókat igénybe véve ha az összes síelhető pályát figyelembe vesszük akkor ennyi km-t lehet az egy bérlettel síelni.A pályák kiválóak jól kezeltek, sok felvonóval rendelkeznek.Az árak elfogadhatóak. A legnagyobb probléma a távolság. 1 nap oda az út 1 nap vissza. Vagy éjszaka buszos utazással (ez a jellemző) vagy útközi alvással pl. szgk-val lehet eljutni a Francia-Alpokba. Télen kocsival kevesen vállalkoznak ilyen távolságú autózásra és sokan nem fogadják el az éjszakai buszozást. Ezért ez inkább a fiatalok síterülete Magyarországról. A szállások főként 4-6 ágyas jól felszerelt apartmanokban történik, ami a fiataloknak minden szempontból kiváló.
Olaszország: mindenben a kettő között van. Távolságot tekintve is.Ha a minőséget  nézzük a pályák nagysága (általában) nagyobbak az osztrák pályáknál, de rövidebben a franciánál. Ez még autóval elérhető. A szállások szerényebbek az osztrákokénál, de a panziók jobbak a franciáknál találhatóknál.
Sok függ a felvonók számától és milyenségétől. Manapság a sípályákon - minden országban - a legelterjedtebb modern felvonó a buborékos 6-os lift. Ez azt jelenti, hogy 6 fő ül egymás mellett a felvonóba, mely elé egy sárga plexi védőt hajthatnak le, hogy a hideg szél ülés közben ne zavarja a felvonóban ülőket. Ezek legmodernebbjeinél  az üléseket még fűtik is. A következő a 4-es majd a kettes felvonó. Van kabinos (ahol állva, de több ember szállítanak) és legvégül az egy személyes lift. Vannak az úgy nevezett húzó liftek. Ilyen esetben az álló síelő feneke alá tesznek egy T alakú (síelő szavaival élve csákányt) és az húzza fel az embert a hegyere. Ez inkább rövidebb és nem túl meredek pályák esetén használatos.
Befejezésül csak annyit. Egy volt tanítványom aki azért kapott tőlem testnevelésből jóindulatú hármast mert az édesanyja volt a konyhás és annak idején mindig dupla adag ebédet kaptam. Most 42 éves korában tanul síelni. Múlt héten voltunk velük Ausztriában. Tanítgattam őt és a 3. nap esés nélkül lejött egy könnyebb piros pályán, pedig a mozgásérzéke olyan, hogy annak idejénfél év alatt nem tudtam megtanítani  úszni. Szóval nem nehéz sport a síelés, csak bátran hozzá kell kezdeni. 60 év alatt mindenkinek javaslom. Tiszta levegő, csodás tájak és egy kis mozgás. Kell ennél több?
60 év felett pedig a téli hegyi sétákat javaslom.
Legközelebbi beszámolóm melegebb helyre kalauzolja el Önöket.

9 megjegyzés:

  1. Nagyon fentem a fogam a Nepállal hosszabbított Indiára, de sajnos gyengécske lett ez a program. Nem sok pluszt ad a többi iroda kínálatához képest. Kár! Sajnálom, hogy nem mert újítani és eltérni a sablanostól.:-(

    VálaszTörlés
  2. Először is szeretném megköszönni, hogy minden időre történt, ahogy ígérte, úgy a 2012-es utak weblapon megjelenítése, mint a prospektusok kipostázása.
    Szerintem mindenki talál a pénztárcájának, idejének, érdeklődési körének megfelelő utat.
    Munkájukhoz sok sikert és utazunk Önökkel továbbra is. Törzsutas

    VálaszTörlés
  3. 1. Én nem úgy fogalmazok, hogy nem mertem újítani, hanem az út előkészítése során el kellett dönteni, hogy ki legyen a célcsoport. "A" változat aki még nem volt ezen a területen "B" változat ínyenceknek, akik a kevésbé ismert, kevésbé felkapott területeket választanák. Végül az "A" változat mellett döntöttem, mert úgy érzem jelenleg még ez a keresettebb. Egy év múlva kiderül, hogy jól döntöttem-e.
    2. Igyekeztünk úgy összeállítani a programokat, hogy mint jellegében (városlátogatás - túrázás) mint árak, mint helyszínek tekintetében változatos legyen.(Ha jól számolom 4 európai országba nem utaztatunk)
    Kérdésem tudják-e melyik ez a 4 ország?

    VálaszTörlés
  4. 1. Ínyenc lévén megvárom azt az egy évet, amikor kiderül, hogy "jól döntött-e".
    2. Tippem a 4 országra: Bulgária, Fehéroroszország, Koszovó, San Marino.

    VálaszTörlés
  5. Előzőhöz: Vatikán állam és Ciprus még esélyes lehet, de az már 6... lenne.
    Kiváncsian várom a megfejtést.

    VálaszTörlés
  6. Sőt, tovább megyek: Európán kívüli államok európai területei:
    Azerbajdzsán
    Grúzia
    Kazahsztán
    Törökország
    ..de ez már szerintem nem játszik.:-)

    VálaszTörlés
  7. San Marinoba van kirándulás, Vatikánba szintén
    Ami szerintem kimaradt: Izland

    VálaszTörlés
  8. Látom a Malév csőd elvette a közlési kedvet, a 4 eu-i országnevet illetően.

    VálaszTörlés