2012. január 17., kedd

Sielés 1. Mivel ?

Ígértem, hogy most nem foglalkozok témát tekintve a katalógussal. Nem is teszem, csupán egy megjegyzésem van. Kész a katalógus szerkesztés. A web oldalon fenn vannak már az utak szövegei. Most tölti fel az árakat (amelyek már megvannak) Krisztián. Jelentkezni már lehet, de hétfőtől az árak is látszanak a web oldalon. A nyomtatás holnap lesz Veszprémben. Kész katalógus hétfő - kedd magasságában várható. Postázás: jövő héten.
No akkor az új téma:
Síelés. Most végre (vagy mások szerint sajnos) megérkezett a hó. A mai téma: felszerelés?
A magyarok többsége - a mostani fiatalok már kivételek -, Szlovákiába tanult síelni. Kezeletlen pályákon borzalmas felvonókkal. Jó néhány embernek ez el is vette a kedvét az egész sporttól. Pedig ha most kezdenék újra Ausztriában akkor rájönnének, hogy a síelés nem szenvedés, hanem élvezhető téli mozgásforma. Hogy fogjunk hozzá a síeléshez?
Először is ehhez a strandolással ellentétben kell komoly felszerelés: A cipőt venni kell - nem bérelni. Nagyon fontos, hogy fogja a lábat, senki ne strandpapucsot várjon, ha felpróbál egy sícipőt, de nagyon nagyon fontos, hogy sehol ne nyomjon. Három lényeges hely van: hossz, lábfej, boka. Ha máshol szorít az nem problémás (általában). Sokan szeretik az 1 csatos cipőt - könnyű kezelni, de akinek érzékenyebb a lába több csatost válasszon. Jobban lehet állítani a lábhoz. Tehát cipő saját legyen.
Síléc. Bérelni kell. Olyan tempóban fejlődik a technika és olyan árak és minőségi különbségek vannak 1-2 év alatt, hogy ha valaki nem megy egy évben min. 3 alkalommal síelni, ne vegyen lécet. Milyen márka? Teljesen mindegy, olyan minimális a különbség közöttük, hogy a mi tudásunknál ez érzékelhetetlen. Lényeg az, hogy a léc carving léc legyen. Magasságát tekintve kb. 15-20 cm-rel kisebb mint a magasságunk. Persze ennek vannak finomabb meghatározásai, de alap javaslatnak ez elegendő. Nekünk otthon kb. 10 pár lécünk van, de síeléshez bérelünk lécet. Miért? Mert már nem modernek a léceink. Kötés. Még fontosabb mint a cipő. Az egész síelés legfontosabb része. Milyen kötés és hogy van beállítva. Ha nem értünk hozzá kérjük szakember segítségét, mert különben borzalmas sérüléseket lehet összeszedni. Megbízható, jól beállított kötés kell!! Ruha: Tök mindegy, csak meleg és víztaszító legyen. Tudom, hogy a hölgyek nem így állnak hozzá, ezért feléjük azt javasolnám, hogy színes legyen. A fehér "elveszik" a hóban, a fekete, ill. sötét szín pedig inkább a férfiak ruhájára jellemző. Egy kék, vagy piros vagy zöld nagyon jól mutat a pályán. Egybe részes vagy kantáros? Én egyedűl a családban egybe részesben síelek. Mindenki más kantárosban. Jó tanács: Ha valaki sokat jár pisilni, akkor ne egybe részest használjon. Nehezebb kezelni.
Bot. A hossza lényeges, magasság függő (most nem mennék bele részletekbe, szakemberek ebben segítenek). Egyébként nem meghatározó a kezdők esetén.
Még egy dologról szólnék. Sisak. Egyre elterjedtebb a pályákon. Nem égő használni, de ellenben biztonságot segíti. Egy éve nálunk is mindenkinek van. Időnként Ildi is (aki nagyon jól síel) is használja. Sokan abból indulnak ki, hogy én úgy sem esek el. Kérdezem mi van akkor, ha ellenben nekünk jönnek a pályán? Ez azért rosszabb, mert fel sem tudunk rá készülni. Szóval javaslom a sisakot.
Összegezve: A fontossági sorrend: kötés, cipő, sisak, léc, bot, ruha.
Legközelebb folytatom a hol kérdésével.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése