2011. január 29., szombat

katalógus + síelés 2.

Örülök, hogy még hétvége előtt többségük megkapta a katalógust. Amennyiben valaki nem kapná meg jövőhét szerdáig, attól azt kérném, hogy írjon egy pár sort vagy a blog megjegyzés rovatába, vagy közvetlenül a szegedi e-mail címre, a pontos névvel és lakcímmel és mi SOS pótoljuk. Elképzelhető, hogy elírtuk a címet, vagy a posta keverte el a levelet.Itt ismét megemlítem; bátran, nyugodtan forduljanak a partner közvetítő irodáinkhoz is megrendelésükkel, kérdéseikkel!!
Mint Önök is látják nagyon sok utasképet tettünk be idén is a katalógusba. Most megszámolom: 63 db - ha jól számoltam. Ebben nincs benne az, amelyik régebbi utaskép és idén is bekerült a prospektusba. Mindig csak az új képeket nevesítjük meg a fényképész tekintetében.
Gratulálok a fotósoknak, kiemelten a 3 díjazottnak és szintén gratulálok a véleménynyilvánító lapok visszaküldői közt kisorsolt győzteseknek. Mind a 6 nyertest kérném, hogy vegye fel irodánkkal a kapcsolatot a nyeremény felhasználása tekintetében.
Sajnos előjött néhány hiba a katalógus anyagában. Következő blogomig összeszedem pontosan ezeket és itt leírom. Nem jelentősek, de bosszantóak.
No ennyit a katalógusról, most térjünk vissza a síelésre.
Ma beszélek a sípályákról, síelési körülményekről.
A síelésnek két fő fajtája és egy alfaja van. A Magyarországon kevésbé elterjedt sífutás (sígyaloglás, túrázás) az egyik. Ez egy speciális keskeny léccel történő gyaloglás-futás. Érdekessége, hogy ennél nincs a sarok hozzárögzítve a síléchez. Ez a könnyebb mozgást ill. a hegymenetnél az előredőlést segíti. Időnként látni embereket akik a sípáya mellett gyalogolnak fel a hegyre. Nos ők is ebbe a kategóriába tartoznak. Nekik a sílécünk talpán ez idő alatt egy felragasztható tapadócsík van, azért, hogy ne csússzon vissza a gyalogló síléce. Amikor felér a csúcsra ezt leveszi a talpról és onnan sílécként használható. Ekkor a sícipő sarkát is be tudják rögzíteni a lesikláshoz.
Nálunk az elterjedtebb az alpesi sízés, magyarul a lecsúszás. Ennél rögzített a sícipő a léchez, mely oldalán van egy sífék, melynek feladata, hogy esésénél ne zúgjon le egyedül a léc a hegyről. Ez a fék csak akkor lép működésbe, ha nincs cipő a lécen. Az alpesi sízés alfaja a snowboard-ozás.Ez olyasmi mint a gördeszka, csak havon történő lecsúszáshoz lett kialakítva. Lényeges, hogy a boardozó a csúszás irányához viszonyítva oldalt helyezkedik el - azaz nem szembe mint a síelő -,  náluk hol a bal, hol a jobb oldaluk van a völgy felé. Fontos továbbá, hogy itt nem használnak síbotot. Ebből következik, hogy itt szinte minden megállás leüléssel (nem feltétlenül eséssel) van összekötve.
A sípályákat a hegy meredekségének függvényében, nehézségi fokukat tekintve 4 fajta színnel szokták jelölni. Fekete pálya a legnehezebb, majd következik a piros, kék és zöld. Ez utolsó a majdnem vízszintes szintet jelenti. A sítérképeken mindig jelzik, hogy az adott területen hol vannak a pályák, felvonók (erről legközelebb szólok) és milyen összeköttetés van közöttük.A fekete pálya mindig nagyon meredek és csak a kifejezetten jó síelőknek javasolt. Az átlag síelő is  sokszor le tud jönni rajta esés nélkül. de számukra ez nagyon fárasztó és nem mellékesen nagyon veszélyes lehet. A hobbi - évente 1 - 2 x síelő - személyek általában a piros pályákat használják. Ebben is lehet meredek szakasz is, de nem a teljes pálya. A kék pálya inkább a kezdőknek és a bizonytalanul síelőknek javasolt. Esetenként a kék pályáknak is lehet meredek szakaszuk, de ez nem általános. A lejtők színezését minden sípálya üzemeltető maga határozza meg. Nincs központi szabályozás. Nem is lehetne, mert egyik hegy sem olyan mint a másik. Én szinte mindig piros pályán síelek. Le tudok jönni a feketén is (ha nem jeges), de sokkal nagyobb koncentrációt igényel és sokkal fárasztóbb is. Délutánonként ill. első csúszásnak időnként  kék pályát is szoktam használni. Fontos! Élvezzük a síelést! Ne szenvedjünk és ne felejtsük el ez a sport nagyon veszélyes tud lenni, ha valaki nem megfelelően határozza meg saját képességeit. Nem éri meg egyetlen lecsúszás sem azt, hogy kockáztassunk egy több hónap alatt gyógyuló sérülést! Biztos sokan tudnak példát mondani ezekre. Így is megvan a veszély, hát még akkor ha tudatosan kihívjuk a sorsot magunk ellen.
Legközelebb: katalógus hibák listája + síelés 3.

1 megjegyzés:

  1. Örülök,hogy megvédte a bukósikak és nem lett komoly baj!Én viszont nem szeretem.
    Joövő héten megyek hazai síterepre-a Máátraszentistvánra-síelni.
    Izgatottam várom a prosit.Méeg csak a honlapon nézem az utakat,de látok egy két eltérést az Ildi útjain a korábbi blog bejegyzéssel.Majd még megvárom a prosit és akkor részletezem...

    VálaszTörlés