2011. október 17., hétfő

A 2011 első összegzése


A 2011-es utazási év elég zűrzavaros volt. Lendületesen indult az év. Katalógusunk megjelenése után az első 1-2 hónap nagy jelentkezési dömpinget hozott. Látszott, hogy sokan tudták, hogy hova szeretnének utazni és, hogy jó helyük legyen a buszon időben jelentkeztek is. A budapesti kiállítást követő 1-2 hét után szépen lecsillapodtak a foglalások. Május vége tájt indult meg a dömping ismét. Július végéig nagyon nagy tempóval dübörgött a szezon. A svájci frank beerősödése és a gazdasággal kapcsolatos negatív hírek hatására megtorpant a jelentkezés tempója. Az euro eddig tartotta a 268 – 273 közötti árfolyamot. Augusztus második felében roham tempóval elindult a svájci frank és az euró is felfelé. Volt, hogy minden egyes svájci frankot 35 Ft-tal drágábban vettem, mint ahogy kalkuláltam. Most szeptemberben is a 280 €-s kalkulációval szemben volt, hogy 295-ért vettem az eurót. Még jó, hogy kompenzálta az évet az az időszak amikor 270 körül volt az árfolyam.
Összegezve: kb. 10%-os növekedés volt tapasztalható cégünknél az elmúlt évhez képest. A buszok és a repülős csoportok töltése jó volt. A tavalyi évben 40,6 fő volt az átlagtöltésünk. Ez most egy kicsit csökkent, a még nem végleges adatok szerint kb. 39,7 fős átlag jön ki idén utanként.
Meglepő, hogy azt gondoltam (gondoltuk), hogy a törzsutasok fogják adni utasaink 70-80%-t, és tévedtünk. Ez az szám 50 % alatt maradt. Legalább is azon utasok száma, akik az elmúlt 2 évben  utaztak velünk. Országon belüli megosztás tekintetében: egyértelműen növekedett a Debrecen, Miskolc  vonalon jelentkezettek száma és csökkent a nyugat-magyarországi. Ebben benne van, Pécs, Veszprém, Kaposvár csökkenése is. A szegedi vonal kb. megegyezik az elmúlt évi átlaggal. Budapest még mindig elmarad az elvárt forgalomtól. Nem csökkent, de nem is növekedett. Remélem a november 2-án nyíló új irodánk nagyobb utasforgalmat fog lebonyolítani. Átköltözünk a XIII. ker. Katona József u. 14-be. (A Jókai utca 24-es irodánkat bezárjuk.) Az új iroda nagyobb, szebb lesz. A Vígszínház mögött nem sokkal található az új iroda.
Út típusok tekintetében a következőket tapasztaltam: többet el tudtunk indítani: Skócia, Elba-Korzika  - Szardínia, London, Normandia, Kis toscán,  Opera Veronában, Bécs, Berlin, Fehér éjszakák, Vaskapu. Az adventi utakat még előttünk állnak, de már látom, hogy például a németországi is elmegy.
Természetesen, mint minden új útnál itt is voltak kisebb hibák, melyeket a jövő évi ajánlatokban igyekszünk módosítani. Ebben sokat segít az utasok véleménynyilvánító lapja. Már most tudom, hogy az utas vélemények ill. az idegenvezető véleményei alapján mely utat fogjuk módosítani a jövő évben. Ez vonatkozik más, régebbi utakra illetve szállásokra is. A pontosítások most zajlanak.
Most készítem a jövő évi utak tervezett időpontjait. Ezzel a héten kész kell lennem, mert jövő héttől 2 hétig külföldön leszek. Először Indiába megyek 1 hétre majd Dubai 1 hét. Mindkét helyen tárgyalok és egyeztetek új utak szervezése tekintetében és körbe is járom a dolgokat. A jövő héten – lehetőségeim függvényében – napi rendszerességgel számolok be az útról.  Ami azt jelenti, hogy 1 hét múlva Mumbai (Bombai)-ból szeretnék már írni Önöknek. Igaz addig a hét második felében van egy több mint 300 fős Idegsebészeti Kongresszusunk. Nem lesz egyszerű móka…

5 megjegyzés:

  1. Gratulálunk az irodának, hogy ilyen szépen elkeltek az utak. Várhatóan lesz jövőre újra Szlovákia a Magas-Tátrával?

    VálaszTörlés
  2. Gratulálok, ilyen nehéz időkben ez nagyon nagy dolog.

    A "Bécs a zene fővárosa" utak hogy sikerültek? Milyenek voltak a koncertek?

    VálaszTörlés
  3. Komoly dolgok, szep eredmenyek.
    Remelem az iden meg lesz ideje 1-et jatszani velunk.

    VálaszTörlés
  4. Kedves Igazgató Úr! A fotópályázatra csak az nevezhet be aki az idén nyaralt Önökkel? Vagy tavalyi , tavalyelőtti képekkel is lehet?

    VálaszTörlés
  5. Válaszaim:
    1. igen:nyáron, ha jól emlékszem augusztusban. Valamit változtatunk a programon, hogy az ár olcsóbb legyen jövőre.
    2. Mind a 2 bécsi program nagyon hamar betelt. A koncertek - a visszajelzések alapján nagyon kellemesek voltak. A második csoport kicsit hideg időt fogott ki sajnos. Probléma van a jövő évi bécsi úttal, mert a Musikverein június elejétől október közepéig nem ad koncertet, vagy legalább is még nem látni a honlapján. A tavaszi programok pedig nem népszerű előadók művei. Jelenleg még nem tudom mi lesz ezzel az úttal.
    3. Megígérem
    4. Igen bármelyik PROKO-s út felvételével Kérem inkább digitális formában, vagy jó minőségű papírra nyomtatott formában küldjék el. A mennyiség egy főtől - kérem - ne legyen több 10 - 12 képnél. Van aki több száz képet küldött. Nincs idő energiánk ezeket még külön szelektálni, átmásolni egy külön mappába stb.

    VálaszTörlés