2011. október 28., péntek

Agra 2. nap


Folytattuk agrai nézelődésünket. Először Itimad-ud-Daula  márvány mauzóleumát – melyet Baby Tajnak is szoktak hívni -, tekintettük meg. Nagyon szép márvány intarziás sírhely volt. Csipke jellegű faragásain is elámultunk.
Itimad-ud-Daula - Baby Taj
Et követte a Vörös Erőd. A mogúl uralkodók székhelye a város közepén magasodó hatalmas palotában volt. A XV – XVIII. sz. volt az uralkodásuk fénykora. Ekkor emeltek több mauzóleumot is mint a Taj Mahalt és a Baby Taj-ot. Az erőd belsejében szintén a márvány (annak különböző színei) illetve vörös homokkő uralkodik.

Agra Vörös Erőd
Ebben a palotában volt a Taj Mahal-t építő uralkodó börtöne is, ahova záratta a be a 3. fia, aki meg akarta –sikerült is neki -, kaparintani a hatalmat.
AgraVörös Erőd 
Ezt követően elvittek egy szőttes boltba, ahonnan nagy nehezen sikerült kiszabadulnunk. Szakmailag nem tudom elfogadni, de valahogy megértem, hogy így próbálnak egy kis pluszhoz jutni a helyi idegenvezetők vagy irodák. Próbálják „eladni”,  hogy ez az utas érdekében van, de ezt senki nem hiszi el. A minőségükkel (általában) nincs baj, de az áruk 2 -3 x magasabb, mint egy egyszerűbb boltban. Ez az utas „vásároltatása” szinte minden egzotikus (Európán kívüli) útnál megvan.  Nem mondom, hogy Európában nincs olyan hely, ahol az idegenvezető esetenként vagy vásárlási kedvezményt vagy ajándékot esetleg pénzt kap, de ez egyáltalán nem általános.

Holnap elhagyjuk Agrát és Jarpoorba megyünk. 

1 megjegyzés: