2011. október 31., hétfő

India összegzés 1.


A mai nap csak utaztunk Jairpurból Delhibe. A kb. 260 km-t 5 óra alatt tettük meg. Delhibe érve elmentünk még egy szép modern templomhoz, de sajnos csak kívülről tudtuk lefényképezni, mert hétfőn zárva van.
Delhi Lotusz templom
Holnap hajnal 4:15-kor indulunk Dubaiba. A szállásunk a reptérhez közel van, de így is alig tudtuk elfogadni, hogy már 3 (!?) órával indulás előtt kint kell lennünk a reptéren. Szóval rövid idő alatt nagyot alszunk.
Összegezzük az Indiában tapasztaltakat:
Emberek: Nagyon szegények, egyszerűek, de tisztelik a más földrészről érkezőket. A gyerekeket mindenhova cipelik magukkal, és nagyon koszosak, szegények. Az 1 hét alatt pl. nem láttunk babakocsit. Az emberek többsége pici munkát végez: odaviszi az árut, elszakítja a jegyet, köszönti a turistát, árul valamit a kis boltjában, a műemlékeknél próbál valamit rád sózni, ja és 10 millió (!) az indiai vasút alkalmazásban. Érdekes, hogy a férfiak 90%-a ingben abból is hosszú ujjú ingben jár. Hááát a tisztaságuk változó… Az országban kb. 10%-kal több a férfi mint a nő. Ilyen ország is van.
India utcai életkép
Éghajlat: Júliusban, esetleg augusztusban monszun, szakad az eső, utána csak szárazság. Ebből következően máskor hatalmas por és szmog. Felhőt nem láttunk az 1 hét alatt. Az más kérdést, hogy a napot is alig-alig a szmog miatt. Most a „télen” 30 – 350C volt a hőmérséklet. A probléma,mint nagyon sok egzotikus ország esetén a légkondicionálókat – ahol van –, úgy működtetik, mintha hűtőszekrényt kellene üzemeltetniük.
Jairpur palota a szmog árnyékában
Ételek: Nagyon érdekes, hogy a helyi emberek több mint a fele vegetáriánus. Nem tudom, hogy ez a meleg és a hús gyors romlása továbbá a vallás előírásai vagy a szegénység miatt – nincs pénz húsra -alakult ki, de az étlapokon is 70 -30 % az arány a vega ételek javára. Hús 2 fajta lehet, csirke ill. bárány és természetesen hal. 
A helyi kenyérrel elkeseredetten - ebédkor
Végig 4 -5 * -os szállodákban laktunk, de sehol nem volt másfajta hús még kacsa vagy pulyka sem. Az ételek többsége még magyar embernek is túl fűszeres. A tojás (nem ettünk) színe mintha tejjel keverték volna össze olyan fehér volt. Mi nagyon vigyáztunk arra, hogy mit eszünk, mit iszunk, így nem is volt hasi problémánk, de a büfé asztalon átlagban 2-3 ételből választottunk (pedig kb. 20 fajta volt), a többi íze, állaga, vagy alapanyaga miatt kimaradt a lehetőségeink közül. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése