2011. október 27., csütörtök

Taj Mahal


Reggel egy személyautóval nekiindultunk Delhiből Agrába. A kb. 210 km-re 5 órát kalkulált a partner iroda. Szerencsére mivel Diwali ünnepe van már 2 napja Indiában, kevesebben vannak az utcán. A Diwali a „Fény ünnepe”. Ez azt jelentette, hogy egész nap (éjszaka is) szóltak a petárdák – legálisan!
No mindegy, aludtunk amennyi sikeredett és ma elindultunk Agraba. Végül sikerült 4 óra alatt abszolválnunk az utat. 
India  Tevefogat
Hazudnék, ha azt mondanám, hogy halálfélelmem volt az úton, de  akkor is, ha azt mondanám, hogy könnyed laza út volt. Elméletileg highway – sztráda lenne, de ez annyit jelentett, hogy a két irány le volt választva egy sövénnyel és 2-2 sávos volt az út. (így is volt egyszer, hogy a mi oldalunkon jött szembe(!!) egy autó.) Az út végére sem tudtam megállapítani, hogy melyik a haladó és melyik az előző sáv. Mindenki ment ahogy neki jólesett  Az út mellett (vagy az úton) folyamatosan gyalogosok, biciklisek, teve fogatok, rozoga járművek tömkelege, mellette a 70-nel „száguldó autók”. Olyan szakasz ahol az út mellett nem lett volna ház vagy bádog kalyiba vagy gyalogos, olyan nem volt a több mint 200 km alatt. Itt mindenhol embertömeg van.
India  országúton
Lényeg az, hogy megérkeztünk Agrába. Egy nagyon szép *****  szállodában elhelyeztük a csomagunkat, és irány a Taj Mahal. Nagyon vártam ezt a napot. Évek óta egyik tervem volt ennek felkeresése. Kicsit féltem tőle. Miért? Mert például a Machu Picchu-t is nagyon vártam, de annyi képet és videót láttam már előtte róla, hogy nem okozta azt a katartikus élményt amikor megpillantottam, mint amit vártam. Nos ez itt nem következett be. 
Taj Mahal tükröződve
Igaz, hogy ugyanazt láttam, amit már kb. 1000 képről láttam, de mégis fenomenális hatással volt rá. Talán az a hófehér csodásan megmunkált márvány közeli látványa, amit a fotók annyira nem adnak ki, talán az volt a legfantasztikusabb.  Ünnep miatt iszonyatos tömeg várt a sorban arra, hogy be tudjon menni. 
Taj Mahal közelről
A helyi idegenvezetőnk nagyfokú kapcsolatainak köszönhetően mi a sor kb. felét levágva kb. 40 perc várakozás után bejutottunk. Bent is szép, de mondom a szépen megmunkált fehér márvány az volt ami különösen nagy hatással volt rám.  Három óra körül értünk ki és fél 6-ig voltunk ott. Nem sajnálta rá az időt (mi hosszabbítottunk rajta) az id. vezünk 5-kor akart indulni.
Összegezve csupán annyit erről, ha anyagilag megtehetik, akkor ezt ne hagyják ki életükből.  NÉZZÉK MEG A TAJ MAHAL-T. 
Taj Mahal napnyugtakor

5 megjegyzés:

  1. Indiában tavaly ilyenkor 1 milliárd 200 millió ember élt. Idén kb. 100 millióval gyarapodott a népesség - tehát a tömeg csak nőtt.
    2011. október végére - ami 3 nap múlva itt van -a Föld népessége 7 milliárd fő lesz. 2015-re, várhatóan 1 milliárd 8 száz millió lakossal India lesz a Föld legnépessebb országa, jócskán megelőzve Kínát - pár napja voltak olvashatók ezek az adatok a kutatók számításai alapján.

    Aki kellőképpen elszánt utazó, és mentálisan, fizikálisan meg tud bírkózni a mélységes nyomor, kosz, bűz, emberek lakta trágyadomb gyomorforgató látványának "feldolgozásával" besérülés nélkül, az még mostanában menjen, mert a helyzet csak rosszabb lesz.

    India egyébként csodálatos. A vonzás-taszítás földrésznyi országa, hihetetlenül kifonomult kultúrák hagyatékával, a mogul birodalom letisztult építészetével, már ami Rajasthan tartományt illeti. És, ha szabad egy megjegyzést Prónay Úr! India nemcsak az aranyháromszögről szól! Könyörgöm, ha szervez ide utakat, ne csak Delhi-Agra-Jaipur háromszögben gondolkozzon! Ezzel tele van a piac, szinte minden utazási iroda ezt ajánlja.

    Ön legyen különb, legyen több, legyen színesebb, legyen érdekesebb! Ne akarjon sokadik lenni egy hosszú, tömött sorban, legyen inkább első egy különleges ajánlattal, egy új, friss, ám rövid (torna)sorban. Szerintem nem bánná meg. Olyan csodálatos uticélok vannak még Észak-Indiában, amivel akár piacvezető is lehetne, mert senki csinálja - szerintem lustaságból.

    VálaszTörlés
  2. Látszik jó ismerője a témának.
    Igen nehéz kérdés amit felvet. Aranyháromszög avagy más. Őszintén még nem tudom, de azt tudom, hogy nepáli hosszabbítási lehetőséggel fogom ajánlani a programot. Magyarul alapban India lesz, de aki akarja Nepállal folytathatja. Hogy fog összeállni az indiai rész sok mindentől függ, de vannak alapok (pl. Taj Mahal) amit nem hagyhatok ki, csak olyanok utasok esetén, akik másodszorra vagy harmadszorra jönnek erre. Az első kérdés ki legyen a célcsoport?? Aki még nem volt Indiában vagy aki már volt? Teljesen másfajta program kell egyik illetve másik esetben.Még alszom rá néhányat. Köszönöm a kitűnő hozzászólást!

    VálaszTörlés
  3. Az aranyháromszöget nem szabad kihagyni(!), de pluszban olyat lenne érdemes beletenni a programba, amit más iroda nem szervez.Én a magam részéről - aki jártam Indiában (Rajasthan tartományt kalandoztam be), Nepálban és Tibetben is - nagyon szívesen visszamennék, ha benne lenne Darjiiling, Dharemsala, esetleg Ladakh (kis-Tibet) - van ott annyi érdekesség, ami megérné + Nepál (a Chitwan nemzeti park kivételével),a Kathmandu völgy városai csodálatosak, kész időutazás, főleg Bahktapur, de hiszen Ön ezt tudja, járt ott...
    Ár-érték arányosan nem is kerülne sokkal többe az utazónak. 450-500 ezer HUF-ból szerintem kihozható, és egy életre szóló élmény még az olyan kevésbé vájt fülüeknek is, akik nem annyira Ázsia-fanok, mint én. Természetesen tudom, hogy egy utazási irodának vannak más szempontjai is, mint az utazónak (és főleg nekem), de bízom benne, hogy a két érdek nagy nehézségek nélkül összehozható.
    További jó utazást kívánok, és szerencsés hazatérést!:-)

    VálaszTörlés
  4. Ja, és még valami érdekes a tömegről, ami az előzőekből kimaradt. Édesapám 1963-65-ig Indiában dolgozott, és rengeteg fényképet készített. Tulajdonképpen emlékének adózva azt az útvonalat jártam be, ahol ő ténykedett, és még megvan a munkájának eredménye. Hazaérkezésem után elővettem az általa készített, közel 50 éves fotókat, és döbbenetes volt, hogy szinte a világon semmi változott azóta csak az embersűrűség lett nagyobb. A fényképeken ahol 2-3 ember kószál a 60-as években, most 2-3 ezer tolong, nyüzsög, autójával dudál stb. Kultúr-sokk!

    VálaszTörlés
  5. Megpróbálok a sablontól eltérni, de a tutikat sem szabad kihagyni. Meglátjuk hogy fog sikerülni és milyen fogadtatása lesz.

    VálaszTörlés