2013. június 18., kedd

Khiva

Nagyon szép, tartalmas napunk volt. Reggel 6-kor indultunk a repülőtérre és repültünk Urgenchbe.
Nagyon érdekes volt, hogy reggel 6-kor teljesen kihalt volt a város. Mi a városközpontjából mentünk a reptérre, de sokat mondok 20 autóval és 50 emberrel találkoztunk a 20 perces út alatt. Mért? Nem tudom.

Egy kihalt utca reggel 6 óra körül


















Egy érdekes dolog. Egy utas egy vödörrel repült. Miért? Nem tudom. Le is fényképeztem. Elgondolkodtam rajta. Milyen gondolatok vezérelték ezt a hölgyet, hogy vödörrel repüljön. Nem tudtam értelmes magyarázatot adni.

A műalkotás címe: Hölgy vödörrel


















A reptérről kb ¾ óra alatt értünk Khivába.

Khiva városfala


















A város világörökség része. Az alapok a VII. sz-ból vannak, de tűzvész és földrengések miatt abból az időből szinte semmi sem maradt. A mostani látványosságok a XIX. sz-ban épültek. Az épületek többsége tégla alapokon állnak. Ezt kívülről egy agyag – szalma kombinációs szinte sárral bevonták.Erre néhány helyen mozaik vagy kerámia díszítést tettek.

kerámia díszítéses épület


















A legnagyobb torony Üzbegisztán legmagasabb tornya az 52 m-vel. Lett volna egy magasabb is, de azt félbehagyták az uralkodó-építtető halála miatt.


A félbehagyott torony























Több helyen látható faragott oszlop az épületeken belül. Az oszlopok egy fából lettek kifaragva. Ez azért is érdekes, mert ezen a vidéken kevés magas fa található.


Mozaik díszítés és faragott oszlop























Több mint 6 órát néztünk a várost. Ez azért is érdekes, mert a városfalon belüli terület nincs 1 km2 és végig a falakon belül mozogtunk.


Oszlopos mecsetbelső


















Több alkalommal felmentünk egy-egy magasabb pontra. Vagy egy ház felső teraszára, vagy egy minaret tornyába. Érdekes, hogy csupán egy mecset funkcionál vallási célzattal. Kijön a több évtizedes orosz hatás…

Khíva madártávlatból


















Este 9-kor repültünk vissza Thaskentbe. Most hajnal 1 óra is elmult. Befejezem írásom, mert reggel 7-kor indulunk Bukharába.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése