2013. június 1., szombat

Vízum

Kellett majd 3 nap, hogy visszazökkenjek a 9 óra időeltolódásból. Sajnos az időjárást nem kellett megszoknom, mert Kanadában is kb. ilyen idő (talán pár fokkal melegebb) volt. 
Mostantól ismét idegenforgalommal és a cégünkkel kapcsolatos dolgokról fogok írni. Azaz módosítok. Csak pár bejegyzés lesz ilyen, mert utána megint útra kelek. Egyik iroda meghívott Üzbegisztánba. Június 17-én fogunk indulni és egy hetet leszünk kint. Nem mondom, hogy életem álma volt oda eljutni, de ha megadatik a lehetőség, akkor kimegyek és megnézem. Önöknek ebből annyi hasznuk lesz, hogy -ha érdeklődnek iránta -, blogomban olvashatnak beszámolót az országról, látnivalóiról és nem utolsó sorban az ottani életről. Szóval nyugat után irány kelet. 
Előtte beszámolok arról amivel 2 hete sok-sok órát dolgozik Dóri kolléganőm. Ez pedig az orosz vízum megszerzése utasainknak. A Baltikum, Szentpétervár utunkból az első június 25-én indul. Ehhez kell az orosz  vízum.
 Leírom a folyamatot. A jelentkezéskor már kérünk egy útlevél fénymásolatot, mert kb. egy év óta korszerűsítették az orosz vízum ügyintézést. Ez kb. 50%-al több munkát jelent a számunkra. Eddig sem volt egyszerű, de csupán annyi volt, hogy elküldtük az utasnak a vízumkérőt, ő a legfontosabb részeket kitöltötte (a többit mi, hogy ne legyen benne véletlenül félreértés és rossz kitöltés) majd aláírva visszaküldte és mi azt vittük a követségre.No az oroszok bevezették az internetes vízum ügyintézést. Ez azt jelenti, hogy bekérjük az adatokat, útlevél fénymásolat stb. majd feltöltjük a követség honlapján található vízumkérő nyomtatványra, azt kinyomtatjuk elküldjük az utasnak, Ő aláírja és visszaküldi és azt személyesen bevisszük a követségre. Nos ez így leírva sem egyszerű, de ez még csak a kezdet, azaz inkább a közepe. Ugyanis a beutazáshoz kell egy mindenki nevére külön-külön szóló "meghívó" azaz inkább igazolás Oroszországból, hogy igen X József és Y Éva az orosz utazási iroda közreműködésével utazik Oroszországba. Ezt a levelet sorszámmal kell ellátni. Ezt a sorszámot pedig fel kell tüntetnünk a vízumkérőlapon. No itt kezdődik a prücök. Az oroszok azt szeretik, ha a csoport tagjainak adatait egyszerre adjuk le és egy munkával küldik vissza a meghívókat. Úgy kell bekérnünk az adatokat, hogy a meghívó megkérése és megérkezése után ki tudjuk tölteni az internetes vízumkérőt, azt alá tudjuk íratni az utassal, vissza küldve még min. 3 hetünk legyen, mert a követség egyébként csak sürgősségivel (50% -os felár) hajlandó megcsinálni azt.
Ehhez tartozik még egy megbízólevél, melyet az utas aláír, mely alapján ugyanaz a személy jogosult beadni (kb. 3 órás sorbaállás után) a követségre az útleveleket, aki  majd elkészültük után azokat átveszi. 
Ha valaki ezt első olvasatra megérti, az előtt le a kalappal. No ezt intézi Dóri már 2 hete, pláne úgy, hogy két útlevelet tegnap feladtak gyorspostán Szegedre, hogy hétfőn tudjuk vinni Budapestre, de a posta elfelejtette kikézbesíteni és mikorra rájuk szóltunk addigra csak azt tudták mondani, hogy ja elfelejtették kivinni, az ügyfélforgalom pedig 20 perce bezárt. (Ma, szombaton nem vagyunk nyitva, de Dóri reggel 8-tól 11 -ig utána pedig én vártam az irodában a postást, csak úgy mellékesen). Szóval ezekkel majd külön fel kell menni és sürgősségivel kell intézni a jó Magyar Királyi Posta miatt. 
Hétfőn reggel 6-kor viszem fel a kolléganőmet, hogy 8:30 - 8:45 között már ott tudjon állni a 9-kor nyitó követség előtt, hogy aznap sorra kerüljön. 
A vízumoztatás, is a munkánk része. Nem panaszként írom le, csupán egy kis betekintés a mindennapjainkba.

Megjegyzés: jövő héttől hétköznap 9 - 18 óráig, szombaton pedig 9:30-tól 13 óráig vagyunk nyitva a szegedi irodában. Ez szeptember végéig így lesz. 

2 megjegyzés:

  1. Kedves Igazgató Úr! Nagyon örülök, hogy megy Üzbegisztánba, kíváncsi vagyok a véleményére. Én régóta vágyom erre a közép-ázsiai térségre, szeptemberben megyek az AB Agróval(mivel Önöknek még nincs ilyen útjuk)Várom a beszámolóját.A kezdetektől olvasom az írásait. Üdvözlettel: Ilona Pécsről

    VálaszTörlés
  2. "Nem mondom, hogy életem álma volt oda eljutni, de ha megadatik a lehetőség, akkor kimegyek és megnézem."
    Üzbegisztán csak ínyenceknek való.
    Nekem - mint ínyencnek - évek óta szerepelt a bakancslistámon, és nemrég meg is valósult ez az uticél. Taskentből indulva végigjártam az ország három azon városát, amik a 'grand silk road-ot érintették': Khíva, Bukhara,Szamarkand. Nagy élmény volt, amit kívánok Önnek is! Meg fog lepődni sok mindenen, de nem lövöm le poént...
    Arra készüljön fel, hogy nagyon meleg lesz kint. A Nap elképesztően perzselően égetett már áprilisban is. Jó utat kívánok!

    VálaszTörlés