2013. június 19., szerda

Úton

A mai nap utazással telt. Azért jó egy ilyen „bejárás”, mert az ember látja a program gyenge pontjait. Ebbe a gyenge pontok közé tartozik ez a mai nap, mivel 11 órát utaztunk Tashkentből Buharába.


látvány útközben


















Az volt az alapelképzelés, hogy így többet látunk az országból és szélesebb ismereteink lesznek Üzbegisztánról. Nos ez olyan szinten valósult meg, hogy megállapítottam (megállapítottuk), hogy nem érte meg.

 
tájkép 


















Miért? Azért mert nagyon rossz minőségű volt az út és a látvány is egyhangú volt. Azt gondoltuk, hogy útközben látni fogunk érdekességeket. Ez sajnos nem következett be. Olyan szempontból jó volt, hogy egy bővebb képünk lett az országból, de az első fél órához képest szinte semmi újdonság nem történt. Egy szó mint száz, ezt nem szabad az utasokkal végigcsináltatni. Pláne ilyen rossz minőségű úton.

ház az út mentén a fák mindegyike ilyen fehérre festett 


















Ami érdekes még, az hogy rengeteg a gyümölcs, gyümölcsfa. A dinnye az ország egyik leghíresebb terméke, de sok helyen láttunk sárgabarackot, almafákat is.



gyümölcsfák az út mentén


















Este érkeztünk Buharába. Tettünk egy esti sétát a belvárosban, de a városnézés holnap lesz.
Egy érdekesség: Váltottam 100 €-t. Kaptam érte 300.000 helyi pénzt (szom). Nem is ez a különleges, hanem az, hogy itt a legnagyobb címletű pénz az 1000-es. Ebből következik hogy 3 köteg pénzt kaptam, ami el sem fér a zsebemben.


100 € = 300.000 szom (üzbég pénzzel)


















Már most is látható, hogy nagyon barátságosak és kedvesek az emberek. Mindenki mosolyog ránk. Sokan kérik, hogy engedjük meg, hogy fényképeszkedjenek velünk. Nagyon aranyos nép.


üzbég család ebédel egy étteremben -törökülésben


















Még egy érdekesség. Hatalmas kultusza van itt Vámbéry Árminnak. Odahaza sokan azt sem tudják ki volt Ő. Itt mindenhol ismerik a nevét, sőt a helyi Uzbekairways fedélzeti kiadványában 5 oldalas képes cikk szól róla, megemlítve, hogy magyar volt. 

1 megjegyzés:

  1. Kedves Igazgató Úr! Nyár végén megyek Üzbegisztánba, így minden nap nagy érdeklődéssel várom az írásait. Kérem, írjon pár szót az időjárásról, félek, hogy nagyon meleg van ott. Köszönettel: Kellényiné Ilona Pécsről

    VálaszTörlés