2013. június 22., szombat

Szamarkand

Ha valaki erről a vidékről, vagy a Selyemútról beszél, akkor egy város biztos szóba kerül, ez pedig Szamarkand. Egyébként itt tudtam meg, hogy egy német történetíró volt az első aki a XVIII. sz-ban először használta a „Selyemút” elnevezést az Isztambul – Peking között húzódó kereskedelmi útról. Addig csak K vagy Kína felé tartó útként volt számon tartva.

 
A Selyemút útvonalai


















Az eddig látott városok közül egyértelműen ez lehetett a legnagyobb a VI – VIII. sz-ban.
De haladjunk sorban. Tegnap este volt a vacsora a családnál. Mint egy kifőzde, de szépen kialakított nagyobb helyiségében volt a vacsora. Mint mennyiségben, mint minőségben megfelelő volt, az ízeket figyelembe véve pedig különleges vacsorát kaptunk.

 
Ízelítő az előételekből


















Ma reggel elhagytuk Bukharát és Szamarkandba buszoztunk kb. 4,5 óra alatt. Egyszer álltunk meg, amikor megtekintettünk egy karavánszeráj maradványait. Régen itt álltak meg a K (vagy Ny felé) tartó karavánok.

 
Karavánszeráj maradvány



















Szamarkandba érve elfoglaltuk szállásunkat, majd beindultunk a városba. Először egy híres tudós Ulugbeck múzeumát tekintettük meg. Ez a tudós majd másfél évezreddel ezelőtt már vizsgálta a csillagok járását és a Föld mozgását.

Ulugbeck múzeum bejárata



















A következő látványosság Szt. Daniel csontjainak emlékhelye. Érdekes volt, hogy a sír hossza 18 m (!). Olyan szempontból szerencsések vagyunk, hogy van egy teológus velünk, aki egyből tudott nekünk Szt. Danielről mesélni.


 
A 18 m hosszú Szt. Daniel sír



















Folytatva utunkat a Shakhi Zinda mauzóleum együttest néztük meg. Itt az uralkodó lányági rokonai vannak eltemetve több mauzóleumban.

A temetkezési helyek



















Ezek a mauzóleumok a XI – XIII sz-ban épültek. Különlegességük, hogy a későbbiekben is temetkeztek ehhez a területhez közel, sőt folytatásában egy ma is működő temető van. A mostani temető érdekessége, hogy a márványsírok legtöbbjébe az elhunyt képét vésték bele, úgy hogy minden kitüntetése rajta legyen a képen. Nagyon látványosak voltak a XII sz-i mauzóleumok kívülről is belülről is.

Néhány díszes mauzóleum



















Volt szerencsém összefutni négy helyi, jellegzetes ruhát viselő férfivel. Egyből kértem egy közös képet velük.

 
Nos melyik a helyi 4 öregember ??






















Este még megtekintettük a város zenélő, fényjátékos szökőkútját is. Holnap délelőtt még Szamarkand, majd indulunk busszal Tashkentbe.

Zenélő, fényjátkot produkáló szökőkút Szamarkandban.



















A mostani szállodánkban is többször nincs internet, mint ahányszor van, és ezért a szamarkandi látnivalókat egy blogba foglalom össze és remélem Tashkentből sikerül majd el is küldenem.

Bibi Khanym mecset egyik bejárata kívülről



















A következő nap délelőttjét még Szamarkandban töltöttük. Ekkor tekintettük meg az ország és Közép-Ázsia legnagyobb mecsetjét. A Bibi Khanym mecset mindannyiunkat lenyűgözött. 

A mecset belső udvara. Előtérben egy kő korántartó























Folytattuk utunkat a Regisztán térre. Ezt Timur Lenk unokája alakította ki végleges formájában. Lenyűgöző. Elég hosszan időztünk itt, mert a TV stábnak nehéz volt elintézni, hogy egy mecset tetejéről körbetudják fényképezni a területet.


Néhány a Regisztán tér csodás épületeiből



















Még egy különlegesség volt hátra mára. Timur Lenk temetkezési helye. Itt van eltemetve több híres XIV. sz-i tudós is.

Timur Lenk mauzóleum belső



















Ezt követően ismét beültünk a buszunkba és Tashkentbe indultunk. Majd 5 órás buszút után este érkeztünk meg ugyanabba a szállodába, ahol az első 2 nap aludtunk. Most, mivel szombat este van, sokkal nagyobb volt a kavalkád a szálloda környékén.
Holnap Tashkent városnézés. Erről is beszámolok Önöknek.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése