2011. március 12., szombat

ITB Berlin összegzés

Az utazási szakma 2 nagy utazási kiállítást tart számon. 1. az ITB mely Berlinben van, minden év március első hétvégéjén. A másik a WTM mely Londonban van. Általában november elején. Én voltam már mindkettőn. Igaz a WTM-en csupán egyszer, de az ITB-n kb. 12 alkalommal. Az elmúlt 2 évben nem voltam, de előtte minden évben, hosszú éveken keresztül. Felmerül a kérdés melyik a jobb. Szerintem az ITB. Nagyobb, több kiállítóval és jóval több az európai kiállító – mely számunkra fontosabb -, mint a londoni WTM-en. Fantasztikus a méret. Csodálatos pavilonok, (26 pavilon van, melyből jó néhány 2 vagy 3 szintes), rengeteg potenciális kiállítóval, leendő partnerrel.

                     Ilyen pavilonok voltak
A 2 nap alatt volt olyan pavilon, melyben nem is voltam, pedig kb. 7 órát töltöttem naponta a kiállításon. Ilyen volt például a magyar pavilon. Olyan eldugott helyen volt, hogy nem esett útba. Azért pedig, hogy megnézzem milyen, nem áldoztam rá időt. Elgondolkodtató, hogy mennyire becsülik a magyar turizmust, hogy milyen helyet kaptunk… Ne felejtsük el, az egész világgal kell versenyeznünk a beutaztatás terén. Nem egyszerű feladat.
Most 3 kolleganővel mentem.
                        Klári, Dóri, Saci a Reistag elött
Mit csinálunk ilyenkor. Egyrészt találkozunk személyesen azokkal a partnerekkel (legalább is többségükkel), akikkel az év során csak levelezünk és telefonálunk pl. dél-amerikai továbbá ázsiai irodásokkal, de természetesen az európaiakkal is. Ekkor egyeztetjük az esetleges problémákat, elmondjuk kéréseinket stb. Ekkor van lehetőség új partnerek, utazási irodások, szállodások megismerésére. Pl. nagyon hasznos megbeszélést folytattam indiaiakkal. Várhatóan ősszel kimegyek hozzájuk egy új út összeállítása céljából. Azért is fontos időnként egy ilyenen megjelenni, mert a partnerek is másként kezelik azokat, akik elmennek az ITB-re és ott személyesen tudnak vele egyeztetni, másrészt az ember látja, hallja az útirányt és az új trendeket a turizmusban. Mi a megállapításom? A szakma kezd kilábalni a válságból. A törökök nagyon nyomulnak, a Közel-Kelet már nem csak Dubait jelenti. 
                 Az Emirátusok kis "egyszerű" standja
A többi emirátus és ország (pl. Omán) nagy erőket mozgatott meg a kiállításon (nagy és drága standok). Továbbra is erős a mediterrán országok szerepe (Olszország, Görögország, Spanyolország...). Sok kiállító volt az internetes foglalási rendszereket bemutató pavilonokban is.
Összegezve; hasznos és érdekes volt a kiállítás. Itthon rendszerezni kell az anyagokat, mert rengeteget hoztunk, melyből biztos van hasznos és kevésbé lényeges is. Ez az elkövetkezendő hetek feladat.
A napok végén amennyire a fáradságtól tellett egy kis berlini nézelődés is jutott a lányoknak.
      A Brandenburgi kapu mely egykor 2 világot választott el
                           A TV torony az "NDK-ból"
                      Checkpoint Charlie
Befejezésül még két gondolat.
Egy nappal meghosszabbítottuk az előfoglalási akciónkat, mely március 16-án zárul. A másik, ma megkezdődött a nyári szezon, ugyanis 45 fővel ma indult az első 2011-es programfüzetes utunk Prágába. Probléma nélkül elindultak. Remélem, hogy az év is ilyen lesz, ha a jó Isten is úgy akarja, és a szerencse is segíti munkánkat. Ugyanis sokszor nem rajtunk múlnak az esetleges gondok, problémák.

1 megjegyzés: