2011. március 23., szerda

Létszám

Az előző bejegyzésem után 3 megjegyzés, részben kérdés érkezett hozzám. Érdekes a téma, mely mindhárom bejegyzésre vonatkozik. A téma az utak indíthatósága.
Előzetesen annyit, hogy elég szépen alakulnak az utak. Egy dolgot megígérhetek itt a blog olvasóknak. Ha valaki ezen a fórumon megkérdezi, hogy az Ő útja hogy áll, akkor arra mindig válaszolok. Hozzá kell tennem, hogy a dolgozóimnak is azt adtam ki, hogy ha valaki kérdezi, mindenkinek meg kell mondani, hogy az ő által befizetett úton jelenleg mennyien vannak. Előzetesen annyit, hogy jelen állás szerint 30 fő esetén már biztos elindítjuk az utat. Az alatti létszám esetén több szempontot figyelembe véve döntök (döntünk). Ez a buszos utakra vonatkozik. Repülősöknél 15 -25 fő közötti az induló min. létszám.
A konkrét kérdésekre válaszolva: Mai napig a D--K Ázsiára (mely novemberben indul) 6 fő jelentkezett. A Nagy Svájc júniusra: 26 fő. A Szlovénia május: 22 fő. A júniusi Nagy Svájc 95 % hogy indul. Vietnám még messze van, hogy nyilatkozzak, de ha most ennyien vannak az jó jel. A májusi indításokkal más a helyzet. Ép ma egyeztettem Klári kolléganőmmel, ez alapján: biztos indul a májusi Erdély, Reneszánsz Italia, Hollandia (nincs rá hely), Barangolás Tirolban, Barokk paloták, Prága (nincs rá hely), Kalandozás Lengyelországban, Csillámló tenger utunk. Egyedül a Szlovénia kérdéses még. Az összes többi májusi út indulni fog. A Szlovéniáról most nem szeretnék nyilatkozni. Május 26 nagyon messze van, és ha jönne 8 fő még, akkor biztos, hogy indítjuk. A Prága éa a Hollandia van csupán tele, a többi májusi út mindegyikére  van még hely és a Szlovénia kivételével indul is. EMőke, ez nem azt jelenti, hogy a szlovén nem indul, hanem azt, hogy az még nem biztos!!
Én az utakat (buszos) 38 főre kalkulálom. Mit jelent ez? Ennyi főre osztom szét a közös költségeket: busz ktsg, gk, id. vez szállása, napidíja... Természetesen az ember kalkulál rá hasznot is (különben miből fizetném a katalógust, dolgozókat, irodát...) Ez azt jelenti, hogy ha 30 fő jelentkezik, akkor a 38 fő esetén kalkulált haszon elfelejtve, talán - talán nullára kijön az út. Magyarul kb. 30 főnél van az, hogy az iroda nem keres rajta 1 forintot sem, de nem fizet azért, hogy elindítja, elutaztatja az utasokat. Ez minden útnál változik, de kb 30 főnél vagyunk nullában. Függ a busz ktsg-től, az út időtartamától... A Tolna Tourist például azért ment csődbe, mert sok utat indított el kalkulált létszám alatt, magyarul többet kellett kifizetnie (busz, szállás...), mint amennyi befizetésre került. Ez 1-2 útnál elmegy (főként ha ez nem nagy összeg), de tartósan így dolgozni, az idővel az iroda csődjéhez vezet. Erről egyébként már írtam egy blogot régebben. Ha valaki gondolja visszakeresheti, ott bővebben kifejtettem ezt a dolgot. Nos egyelőre ennyit tudok mondani. Örülnék, és megköszönném,ha jelentkezésekkel tovább javítanák az utak létszámstatisztikáját.

7 megjegyzés:

  1. Az utasok velemenyet bongeszve a vendegkonyvben sok szepet olvastam Gulyas Miklos idegenvezetorol.
    Megtudhatom milyen utakat visz 2011-ben?

    VálaszTörlés
  2. Nekünk ez lesz a Proko Travellel az első utunk. Júniusban veszünk részt nyugat-európai körutazás spanyolországi nyaralással úton. Szívesen olvasnék hasznos tanácsokat, pl. mit célszerű vinni, mennyi költőpénzt a belépőkön felül, tranzit szállásokról illetve a spanyolországi hotelről, és bármi olyanról ami mindenképpen tudnunk kell. Bár gondolom más körutazáson résztvevő is szívesen olvasna hasznos tanácsokat.

    Előre is köszönöm!
    Oláh Péter

    VálaszTörlés
  3. Éjféli napsütés út be is telt? Én örülök neki, mert rajta leszek :-)
    Ehhez az úthoz is írhatna tanácsokat, pl. milyen időre számítsunk? Úgy látom a különböző weboldalakon, hogy 3-30°C között bármire lehet számítani...

    Előre is köszi.

    VálaszTörlés
  4. Március elején megjelent egy Korm. rendelet az igazgatási szünetről, ami kicsit "beleszól" a közszféra szabadságolásába. Nem tiltja, hogy a meghatározott időszakokon kívül szabadságra menjen valaki, viszont előírja, hogy az adott időszakokban mennyi szabadságot kell kiadnia a munkáltatónak, és ezáltal kivennie a dolgozóknak...
    Sokunkat érint, és lehet, hogy aki még nem foglalta le az útját, most éppen "sakkozik" a szabadságával...

    VálaszTörlés
  5. Örülök az őszinteségnek, hogy megmondják,mennyi esély van az indulásra.Mindig ezzel vagyok bajban és sakkozom az időpontokkal,szabadsággal.Látom,másokat sem nyugtat meg a vigyorgó sárga fejecske,miközban az időpont egyre közeledik.Lsd.korábbi bejegyzés(névtelen)

    VálaszTörlés
  6. Kedves Igazgató Úr!

    Sajnálattal olvastuk a Bajor- és csehországi ízelítők út júliusi időpontjának visszamondásáról szóló levelet.

    Nagyon megtetszett az út, ráadásul kivétel nélkül olyan helyekre juthattunk volna el, ahol még nem jártunk.

    Őszintén csodálkozom, hogyan fordulhat elő, hogy kevés volt a jelentkező egy ilyen kiváló úti célra (az ár is teljesen korrekt volt), pláne úgy, hogy Németországba egyébként is meglepően kevés a körút (legalábbis számos iroda ajánlatait nézegetve ezt tapasztaltam).

    A tegnapi nap folyamán átfoglaltunk egy másik útra, de azért nagyon fáj a szívünk ezért az útért.

    V. Éva

    VálaszTörlés
  7. Tisztelt Éva !

    Biztos lehet benne, hogy mi legalább annyira sajnáljuk, hogy le kellett mondanunk. Én abban hiszek, hogy az utas ha hónapokkal előtte jelezzük, hogy rosszul áll az útja és kicsi a sansz az indulásra, sokkal jobban elfogadja, mint (a törvény által engedélyezett) indulás előtti 3 hetes lemondást, amikor már mindent előkészített: szabadság, kutya elhelyezése, virág locsolás megszervezése... és akkor közli az iroda, hogy ja, mégsem indul az út. Ez szerintem minden szempontból szerencsétlen dolog.
    Jelen esetben a bajor - cseh programnál az egyik időpontban volt 4 főnk a másikban 7 na mármost, ha várunk vele lehet, hogy mindkettőn lesznek 20-an, ami arra jó, hogy lemondjuk mindkettőt és felbosszantsunk vele sok utast, de arra nem, hogy elindítsuk. Ezért gondoltuk úgy, hogy koncentráljuk az "erőnket" 1 időpontra. Bízva abban, hogy azt el tudjuk indítani. Ezért hoztuk (hoztam) meg ilyen korán ezt a döntést. Köszönöm megértésüket.

    VálaszTörlés