2011. március 4., péntek

Utazás kiállítás 2011

Megszakítom a nepáli blogom sorozatát egy aktuális témával. Ez pedig nem más, mint a budapesti „Utazás” kiállítás.
Pár hónappal ezelőtt komoly dilemmában voltam, hogy elmenjünk-e, kiállítsunk-e az „Utazáson”? Miért? Felvázolom véleményem. Régen arról szóltak az ilyen kiállítások, hogy az utasok egy helyen sok iroda ajánlatát össze tudták gyűjteni, közvetlenül a touroperátoroktól (utazásszervezőktől) kaptak információt az utakkal kapcsolatban, és ha ott jelentkeztek speciális kedvezményben részesültek.
Mára ez nagymértékben megváltozott. Az internet világában akár az ajánlatok közt, akár annak tartalmát illetően szinte korlátlan információgyűjtési lehetőség van. Nem véletlen, hogy mindenki azt mondja, hogy folyamatosan emelkedik az interneten jelentkezők száma. Vannak akiknél ez gyorsabb, másoknál lassabb, de a tendencia egyértelmű. Tehát információgyűjtés szempontjából felesleges kijönni erre a kiállításra. Továbbá: 2000 Ft a belépő + 800 Ft a parkolás. Alsó hangon egy párnak 4800 Ft a kiutazás (vagy felutazás) költsége nélkül, úgy, hogy helyi közlekedést, benzint nem számoltam.
Ehhez hozzátesszük, hogy sok iroda, mint mi is nem adunk nagyobb kedvezményt a kiállításon, mint amit bármely irodában – ez alatt nem csak a PROKO irodákat értem, hanem a partner irodákat is – igénybe tudnak venni utasaink (5% előfoglalási, 7% törzsutas). Akkor miért is adjanak ki + 4.800 Ft-ot, ha tudják, hogy mit szeretnének? Ehhez jönnek még számunkra a kiállításköltsége; standépítés, szállás Bp-en, prospektusok költsége stb. Most egy kedves, jó partnerrel (Amazon Travel) vagyunk egy 25 m2 –es közös standon (ők nem foglalkoznak körutazásokkal, csak TUI és egyéb irodának ügynökölnek), így is a végső summa 7 számjegyű összeg lesz a költségeket illetően..
Felmerül a kérdés, hogy akkor miért vagyunk itt? Egyértelműen a kapcsolattartás miatt. Mivel mi szegedi központú iroda vagyunk, személyesen ritkábban találkozunk partnereinkkel, utasainkkal, mint egy pesti iroda. Pestre szinte mindenki vagy ilyen vagy olyan okból, de időnként feljön és akkor be tud menni az adott irodába beszélgetni, egyeztetni. Nos Szegedre csak az jön le aki eltévedt… Na ezért vagyok itt.

2 megjegyzés:

  1. http://index.hu/belfold/2011/03/05/utazas/

    VálaszTörlés
  2. Azért ennyire nem volt tragikus a kiállítás, mint amit a cikkben írnak.Tény régebben nagyobb és átfogóbb volt. Az azonban tény, hogy a fő pavilonon (A)kívüli kiállítások, talán a bicikli pavilon kivételével elég gagyik voltak.

    VálaszTörlés