2011. március 3., csütörtök

Mont Everest

Ezen a napon is korán kellett kelnünk, de ismét nem feleslegesen. Busszal kimentünk a repülőtérre és felszálltunk egy 16 fős kisrepülőre. Ami érdekessége volt, hogy 2 oldalt 1-1 sor volt csupán rajta, így mindenki ablaknál ült.


Kaptunk egy kézi rajzott a hegyvonulat magasabb csúcsairól melyek mellett elhaladtunk, de közbe a szépen látszódtak a hófödte csúcsok. Az út során bemehettünk fényképezni és beszélgetni a pilótafülkébe is.


Ilyen volt a táj.
Kb. 30 perces repülő uttal érkeztünk el a Csomolungmahoz, a Mont Everesthez. Erről is csináltam felvételt, igaz kicsit homályos, de tudják : " ... kicsi sárga de a mienk", nos ebben is az az érték, hogy az én felvételem.
A baloldali távoli hegycsúcs az Everest, a maga 8848 m-vel. Kb. 50 perces volt a túra 160 USD -ért, de megérte. Hatalmas élmény volt a számomra.
Ezen a napon volt még Katmandu városnézés is. A belváros alapjában véve nagyon hasonló mint a már említett Patan vagy Bakthapur. Ami különlegesség volt a városnézésünkben, az a halottégető hely felkeresése volt. Ez egy folyó (kis patak) partján található. A patak túloldaláról figyeltük.

Amikor odaértünk 2 máglya égett, és az ottlétünk alatt 2 halottat készítettek fel az égetésre. A halottak lepedőbe voltak csavarva és először a lábait lógatták bele a vízbe. Ez a megtisztulást szolgálja. Ezt követően egy vastag rönkökből kialakított farakásra teszik fel a halottat, melyet szalmával körberaknak és a legidősebb fiú (ha ő nincs akkor a legközelebbi férfi hozzátartozó) ezt követően meggyújtja a szalmát és azon keresztül a halottat is. Szerencsére ezt az utolsó fázist nem láttuk. Nem is bánom. Erről nem készítettem képeket, de gondolom nem hiányolják. Ellenben mellékelek az ott csak meditáló jógikról.
Ezt követően 2 stupához mentünk el. A Kék Szem stupája sokkal kulturáltabb volt mint a Majmok stupája. Ez utóbbi nem véletlenül kapta elnevezését. Sok majom mászkált ott az emberek között. Nem érdemes őket simogatni, mert komoly betegségek hordozhatnak.

                                                    Kék Szem stupa
Van sok érdekesség az országgal, Nepállal kapcsolatban. Erről írok legközelebb. Eszembe jutott a fiam szóvicce: Nevet kerestek ennek a kis országnak, amikor az egyik képviselő felált, hogy szerintem teljesen mindegy mi lesz az ország neve, de a fontos, hogy ne Pál legyen. Szóval akor az országnév "majdem így" kelettkezett. 
Folyt köv : Érdekességek Nepálban 1.

3 megjegyzés:

  1. Kedves Gyuszi! Nagy élvezettel olvasom a beszámolóidat! Csatlakozom a tegnapi hozzászólóhoz, útikönyvet kellene írnod! További szép napokat kívánok Neked ezen a különleges utazáson, nekünk olvasóknak pedig minél több érdekes olvasnivalót!
    Üdv: Nóra

    VálaszTörlés