2011. augusztus 31., szerda

Svájc összegzés

Mint említettem a svájci utamat összegzem most.
Utolsó nap egy szerencsétlenül sikerült Rattenberg programunk volt. Addig nagyon szép időnk volt, de Rattenbergben esett az eső, fújt a szél, kiforgatta az esernyőket. Az utasok többsége rövidnadrágban, vagy lazább öltözékben volt, mert jöttek a hírek (ami igaznak is bizonyult) hogy otthon 33 C-van. A hűvös (12 C) esős időben csináltunk egy rövid sétát a városban és már igyekeztünk is vissza a buszba. Este 8 órakor érkeztünk Kaposvárra Graz - Szlovénia érintésével.
Egy jó, összeszokott csapat volt velem Svájcban. Nagyon pontosak voltak és nagy szerencséjük volt az időjárással. Amikor kellett mindig jó idejük volt. Minden programot szépen meg tudtunk csinálni. Összegezve sikeresnek ítélem meg a kirándulást. Remélem az utasok is így vélekednek róla, mert az sokkal fontosabb, mint amit én mondok. A véleménynyilvánító lapok átnézése után, elmondhatom, hogy csupa pozitív vélemény érkezett. Egy dolgot említettek és ezért kapott néhány 4-t a szállás ez pedig az, hogy a szállodai szobában nem volt hűtőszekrény.
Ezzel kapcsolatban szeretném megjegyezni, hogy sok magyar utas hiányolja a hűtőket a szállodai szobákból. El kell mondanom, ez abszolúte nem kötelező a szállodákban. Az apartmanokban igen, de a szállodai szobákban nem. A minibár az elegánsabb szállodai szobákban megtalálható, de hűtő nem feltétlenül.Én kifejezetten utálom, mert csöndben szeretek aludni és a hűtő éjszaki zúgása piszkosul zavar. Ha van a szobában az első dolog, hogy kihúzom a konnektorból, hogy nekem éjszaka ne kapcsoljon be.  Miért lenne érdeke ez a szállodának a szobai hűtő? Van erre egy aranyos történetem. Amikor először voltam (21 éve) Spanyolországban, a szállodai szobában nem volt hűtőszekrény. Megkérdeztem az igazgatót, hogy : "Elnézést, de miért nincs hűtőszekrény a szobákban?" A válasz elgondolkodtató, de nagyon frappáns volt: "Kérem mi éjjel nappal hűtjük az italainkat!" Magyarul ha szomjas vagy vedd meg tőlünk! Való igaz, neki miért érdeke, hogy a boltban vegyük meg az italt és ne nála? Hogy ez nekünk kedvezőbb lenne? Ja igen, de ő a nála elköltött szolgáltatásokból él. Kis túlzással, de ha étterembe megyek, akkor sem viszem magammal a lapos üveget, hogy az aperitifet ne ott rendeljem meg csak a főételt. Ha akarom  előtte megihatom, de ne várjam, hogy ő ebben segítsen is. Tunéziában vannak szállodák, ahol ellenőrzik, hogy kintről ne hozzanak be italt a szállodai szobába. Na ez túlzás, de az, hogy a saját vállalkozásomat segítem mint szálloda tulajdonos, szerintem elfogadható még akkor is, ha ez számunkra nem biztos, hogy előnyös.
Megjött a 3 fülhallgatós idegenvezetői szett. 23 kg egy táska (!!!). Ezt repülős útra biztos nem tudjuk vinni. Most 2 úton próbáltuk ki és nagyon pozitív volt a visszajelzés. Folytatjuk a használatát, a buszos városnézéses utak esetén.Természetesen figyelembe kell venni, hogy hova megy a csoport és azt is, hogy melyik szett mikor ér haza. Remélem kedvelt lesz az utasok körében.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése