2010. július 18., vasárnap

árfolyam

Egyik legnehezebb pontja munkánknak az, hogy kitaláljuk a piaci helyzetet kb. 10 hónapra előre. Mivel kis hazánkban még forinttal fizetünk ezért ebbe a kitalálós kategóriába tartozik az árfolyam is.
Mi általában november tájt állítjuk össze programjainkat a következő nyárra és akkor alakítjuk ki az árakat is. Nos akkor mindig felteszem magamnak a kérdést. No július - augusztus tájt mennyi lesz az € - Ft árfolyam?
Ha az ember nagyon alacsonyra teszi, akkor ha romlik a forint, akkor bajba kerülhet az iroda illetve a kiajánlott ár nem tartható. Ha nagyon magasra teszem a kalkulációban az 1 € értékét akkor pedig eladhatatlan árak lesznek.
Az utazási irodák -annyi titkot elárulok -, hogy általában 15 - 20 % árréssel kalkulálnak. Magyarul, ha a kalkulált árhoz képest 10 - 15 %-kal romlik a forint akkor már mi fizetünk, hogy utazzon az utas. Nos ilyenek után következnek be az iroda csődök.
Miért következik ez be már 10 -15 % -nál az áremelkedés és nem 20 %-nál? Nos azért mert mi is az utjaink kb 50 %-át ügynökön keresztül értékesítjük. Számukra pedig kb. 10 % jutalékot szoktunk biztosítani. 10 + 10 = oda a tervezett haszon.
Felmerülhet a kérdés, hogy lehet, hogy vannak irodák akik 30-40 %-kal is a meghírdetett ár alá tudnak menni last minute ajánlataikban.
Nos ez a tipikus "futok a pénzem után" esete. Részletezem a helyzetet.
Ilyen kedvezmény csak a nyaralós irodáknál - KÖRUTASOKNÁL NEM JELLEMZŐ(!!) - tapasztalható. Ugyanis ők szintén november tájt lekötnek x számú - mondjuk 50 - helyet a repülőn és ehhez szintén 50 helyet adott tengerparti desztinációban (területen-országban). Ebből rendes áron elad mondjuk 40 helyet. Ellenben a repülőn garanciális szerződést kötött és ezért 50 utas költségét kell kifizetni. Nos a 10 helyet így is úgyis ki KELL fizetnie. Nos akkor bukjunk minnél kevesebbet. Az árakat elkezdik csökkenteni, addig amíg el nem tudják adni, illetve addig amíg a jó érzésük engedi. Buknak a kalkulációhoz képest, de kevesebbet.
Ezért van az, hogy a szolgáltatás értékéhez (repülőjegy - szállás) képest jóval olcsóbban is lehet utazni. Kérdés az hogy MEDDIG ??? Minden normális vállalkozás bizonyos ideig bírja pótolni a mínuszokat, de egy idő múlva mint a kártyavár összedől. Ezért mindenki gondolkodjon el, ha nagyon olcsón lát utazási ajánlatot.
Ebben a szakmában is mindennek meg van az ára. Senki ne higgye azt, hogy itt az egyik szolgáltató ajándékoz a másiknak több millió forint értékű szállást, vagy utazási költséget.
Szóval szurkoljunk a jó árfolyamért és azért, hogy ne legyen sok irreális ár, mert az nem jó sem a szakmának sem a pórul járt utasoknak (lásd Karya kb 1 hete bekövetkezett csődje.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése