2010. július 2., péntek

idegenvezetés

Megígértem, hogy beszélek az irodánknál foglalkoztatott idegenvezetőkről.
Jelenleg kb. 10 idegenvezető dolgozik útjainkon. Fel merül a kérdés, hogy miért nem tudom pontosan. Természetesen tudom pontosan, de különbségek vannak. Van például a Sz. L. vagy a H. E. aki csak egy fajta utat visz. Ebből Sz. L. csak egy utat visz, de az már kb. 10 éve. Van ellenben olyan aki több utat visz, de azonos desztinációkban (útírányba). G.M például elsődlegesen Ibériai-félszigetre irányuló utakat (Spanyolország és Portugália). Természetesen spanyolul is beszél. K. J. német nyelvet beszéli magas szinten, ezért Ő területe Ausztria, Németország és Csehország. Feleségem Ildi is csak Ausztria, Svájc, Szlovénia területére irányuló utakat kisér. Felmerülhet a kérdés, ha valaki nagyon jó idegenvezető miért csak azonos területre kísér. Ismét orvosi példát hozok. Ha valaki kiváló belgyógyász és diagnosztizálja a vakbél gyulladást, de mégsem ő hanem a sebész műti. Mindenki a saját területén tud kiválót nyújtani. Nekünk az a célunk, hogy az utas kiváló szolgáltatást kapjon. Ha valaki évente 8-10 alkalommal megy ugyan abba a városba. Sokkal jobb idegenvezetést tud tartani - ha a képességei is jók -, mint aki kiváló idegenvezető, de 2-3 évente jut el arra a területre.
Sokan kérdezik hogy lehet bejutni ebbe a körbe. Nagyon nehezen. Ellenben kikerülni nagyon könnyű. Kb. 4 éve, évi 3 -5 úton foglalkoztattam R. J-t. Tavaly csinált egy nagy hibát. Adtam neki még egy utolsó lehetőséget - pedig általában nem szoktam- és
ott sem nyújtott kiváló teljesítményt. Ő többet nekünk nem vezet.
Szóval akkor hogy lehet bekerülni. Mint említettem feleségem, Ildi is és én is vizsgaelnökösködünk idegenvezetői vizsgákon. Ha ott feltűnik valaki - határozottság, jó nyelvismeret, magas szintű tudás, tájékozottság - azokkal vizsga után elbeszélgetünk.
Felajánljuk neki(k), hogy részt vehetnek a cégünk által szervezett INGYENES (!!) tanfolyamon. Magyarul végzett idegenvezetőknek tartunk még egy éves képzést. Jobban mondva egy kb. 5- 6 alkalmas foglalkozást. Itt az életre készítjük fel őket. Megtörtént problémákat elemzünk, előadásokat kell tartaniuk - figyeljük az előadás módot, érthetőséget, felkészültséget...
Ha valaki ezt az évet végig csinálja, azt önköltségi árun elviszünk egy útra. Itt semmi dolga nincs csak figyel, jegyzetel. A vezető idegenvezető időnként a szabadidőben, esténként beszél és elemzi az elmúlt napot. Ezt követően elvisszük egy olyan típusú útra , amilyet szándékozunk adni neki. Ott van egy vezető idegenvezető. Ő felel az útért, de a tanuló idegenvezetőnek ad részmunkákat. Általában a buszon tart ismertető, illetve szobakulcsot oszt... Amennyiben kiváló munkát végzett, akkor kaphatezt követően önálló csoportot, ha nem akkor vagy elköszönök tőle, vagy ha a vezető idegnevezető azt mundja, hogy ven benne fantázia, de még kell neki gyakorlás, akkor még 1-2-3 x másod idegenvezetőként megy a csoportokkal (természetesen ekkor nem fizet az utért, de nem kap napidíjat) és ha eléri a szükséges szintet akkor kaphat csoportot, addig, amig a PROKO TRAVEL-től elvárt színvonalat tudja tartani.
Nos mint kedves blog olvasi is tapasztalja nem egyszerű bekerülni a csapatba.
Sokan mondják, hogy mégis olyan jó az idegnevezetőknek. Nos azoknak jelezném. Ott van például a szintén vizsgán kiszürt E. Zs. kiváló idegenvezető lett, deamikor 25 x megy ugyanabba a városba a csoporttal az már munka nem szorakozás a számára. Egy nagyon fontos és felelőségteljes munka. Nem teheti meg az idegenvezető, hogy elszórakozza az uat, amikor azon biztos van olyan aki egész évben erre spórolt és ez az évi kikapcsolódása, pihenése. Nem teheti meg azt, hogy lazára vegye mivel ez neki az x-dik útja. Tudják az orvosi példa. Lhet, hogy neki aznap vagy azon a héten a sokadik műtétje, de az én műtétem számomra a legfontosabb. Az utasnak az ő utja a legfontosabb és ez természetes. Mindig ezt mondom az idegenvezetőimnek, ez lebegjen a szemetek elött.

8 megjegyzés:

  1. Kedves Igazgató Úr!
    Ez az utas centrikus üzleti filozófia nagyon szimpatikus nekem mint utasnak. Ez, és a szigorú alkalmazási feltétel minden bizonnyal hozzájárult, hogy az egyébként is jól szervezett út, amelyen részt vettünk, a jól felkészült, magas szintű tárgyi tudású, jó humorú, kellemes modorú, udvarias, segítőkész és mindenre odafigyelő idegenvezetővel kifejezetten élvezetes volt és sokáig emlékezetes marad számunkra.
    Köszönjük.
    Az út Nyugat-Európai körútazás Spanyol tengerparti nyaralással június 17-28-ig, az idegenvezető dr. Bencze József volt.
    Üdvözlettel:
    Farkas Jánosné
    Mályi, Bem J.u.62.

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm, hogy olvassa a blogomat. Az pedig külön jól esik, hogy dicsérő szavakkal hozzá is szól. Ezúton kérek mindenkit, hogy nyugodtan fejtse ki véleményét akár PROKO TRAVEL-lel, akár a blogomban leírtakkal kapcsolatba.
    Akkor is mondják el, írják le, ha esetleg nem csak pozitív dolgot akarnak mondani, vagy ha a blogomban leírtakkal kapcsolatban más véleményük van.
    Várom a további hozzászólásokat!!!

    VálaszTörlés
  3. Tisztelt Igazgató Úr!
    Még csak egyszer utaztam Önökkel, tavaly a Nagy Svájci Körúton vettem részt, idegenvezetőnk a kedves felesége, Ildikó volt. A társaságban több korosztály képviseltette magát, a 8 és fél éves kisfiútól a 76 éves hölgyig. Mindenkire odafigyelt, mindenkihez volt kedves szava. Külön öröm volt, hogy nem csak "száraz tényeket" ismertetett, hanem az ország igazi arcát, az ottani emberek hétköznapi életét is bemutatta. Amit ajánlott (látnivalót, ajándékboltot), az úgy volt, ahogy elmondta. Ezt nem lehet könyvekből megtanulni, bizony fáradságos munka, tapasztalat, helyismeret kell hozzá.
    Csodáltam az energikusságát, pedig biztosan fárasztó hétről-hétre az alpesi városokat róni, ahol az Ő szavaival nincs vízszintes, csak le vagy fel (én úgy éreztem, csak "fel" van :)).
    Jó érzés volt azt az összhangot tapasztalni, ami közte és a sofőrünk, Zoli között volt. Az egész út maximálisan szervezett volt, mindent megtettek értünk, az utasokért.
    Ildikó tevékenysége tovább nőtt a szememben, amikor egy ismerősömtől hallottam, hogy egy másik iroda által szervezett olasz úton az idegenvezető erősen ajánlott egy templomot, amit az utasoknak mindenképp látniuk kell, feltétlenül nézzék meg (csak ajánlotta, nem ment el velük). A gond csak az volt, hogy kb. fél órával a zárás után történt mindez, és akkor derült ki, amikor az utasok odaértek... Én biztos vagyok benne, hogy ez a Proko egyik útján se fordulhat elő.
    Még sok-sok sikeres utat kívánok Önöknek, és alig várom a szeptembert, amikor ismét a Prokoval utazom...
    Üdvözlettel,
    Juhász Judit

    VálaszTörlés
  4. Nem igazán ismert ország, Albánia volt legutóbbi Proko szervezésű utunk célja. AZ idegenvezető - Emmer (?) Zsuzsi minden szempontból kiváló teljesítményt nyújtott. Egyik utastársunk, Feri bácsi nyugalmazott gimnáziumi igazgató, történelem, magyar szakos tanár, vérbeli, igazi pedagógus ült mellettem, így első kézbő hallottam az észrevételeit, ami Zsuzsi és rajta keresztül az egész iroda dicsőségére válik. Tárgyi tudása, emberi tulajdonságai, bájos lénye mindannyiunk elismerését kivívta. Feri bácsié természetesen a mienknél többet ér, ő vérprofi pedagógusként ítélte Zsuzsit is elsőrangúnak. Színesítette a hallottakat, hogy Feri bácsi néha kiegészítette Zsuzsi témáit olyanokkal, ami fokozta a hangulatot, 42 C fokos melegben ezt embert próbáló feladat volt. A busz műszaki berendezése (Klíma) néha föladta, Zsuzsi és a gépkocsivezetők azonban derekasan állták a megpróbáltatásokat mindannyiunknak felejthetetlen élményt szerezve Albániáról és a Proko Travelről. Köszönjük, mi biztosan jó hírét keltjük az irodának !B. Klári

    VálaszTörlés
  5. Super ötlet ez a blog!!!!!
    Imádok a Prokoval utazni.Tudom,hogy minden iegenvezető super,de sorolhatják nekem az előnyeiket,részletes szakmai életrajzukat,engem csak három név győz meg a minőségről:
    Ildi, Gyula,Emil
    Ezek a nevek magukért beszélnek!

    Ildi szokta ajánlani,hogy XY. kolléga milyen aranyos, milyen super stb.st.

    Erre én: Fel lehet nézni rá?Lehet csodálni?!
    Egy élő legenda?!
    Úgy érzem, több évet töltött abban az országban, ahol éppen vagyunk!?Élt abban a korban,amiről épp beszél?!(és még jól is tartja magát)
    ERre ő:Iyen ember én nem ismerek!
    ERre én:Akkor nézz tükörbe,esetleg az URadra!

    EMőke

    VálaszTörlés
  6. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  7. Kedves Igazgató úr!
    Szívesen látnék egy blogot, ahol az utasok javasolhatnának eddig kevésbé ismert program lehetőségeket. Ma küldtem Önöknek a hollandiai utukhoz egy javaslatot a maastrichti jezsuita barlangról.Szívesen látnám mások ötleteit is.
    Üdvözlettel:
    Jámbor Endre
    Debrecenből

    VálaszTörlés
  8. Tisztelt Igazgató Úr !
    Törzsutasként több útjukon is részt vettem, s szívesen veszem megkeresésüket, olvasgatom az útajánlataikat. Útjaik nagyszerűek, idegenvezetőik szakmailag felkészültek, de sajnos empátia készségük pontozására sehol sem találtam az űrlapon lehetőséget, pedig azt hiszem sokan ezt is pontoznák. Nem gondolnám, hogy az alábbi mondatok bármely idegenvezető szájából elhangozhatnának:
    - Biztosítása remélem mindenkinek van, mert probléma esetén én viszem tovább a csoportot
    - A piros gombot ne nyomkodják, mert úgy sem fogok odamenni
    - nem tudom kik azok (utastársak), de nem is akarom őket megismerni.
    Én úgy gondolom, hogy az idegenvezető van az utasokért, felel az útért és a biztonságuért s nem az utas a diák, akivel már az első naptól fogva a - bejelentkezés pillanatában pipálás után szó nélkül elfordulva tőle - éreztetik, hogy nem szimpatikus. Természetes, hogy a szabályokat az elején le kell fektetni, de nem mindegy, hogy milyen stílusban. Általában a résztvevők többsége utazáshoz szokott, szabályokat ismerő, s nem utolsó sorban fizető utas, aki joggal elvárhatja a kiírt programon kívül az empátiakészséget.
    Gondolom az idegenvezetők kiválasztásánál nem csak szakmai, hanem emberi tulajdonságokat is figyelembe vesznek, mivel ezt elengedhetetlennek tartom ennek a gyönyörű hivatásnak a gyakorlásánál.
    Ezt a kritikai megjegyzést építő jelleggel írtam.
    Továbbra is maradok hű olvasójuk és utasuk.

    Ui.:
    Nem azért leszek névtelen, mert nem merem vállalni a leírtakat, hanem azért, mert a további megjegyzéseim azt hiszem nem erre a fórumra valóak.

    VálaszTörlés