2010. augusztus 8., vasárnap

Ismerd fel játék 1.

Az ismerd fel játék megfejtéseit a megjegyzés rovatba írom be, hogy ha valaki még akar játszani, akkor ne lássa rögtön a megfejtést.
Szóval ha kinyitja a megjegyzések rovatát láthatja a 2 nappal ezelőtti játék megfejtéseit.

1 megjegyzés:

  1. 1. kép: Spanyolország - Cordoba- Mezquita.
    Eredetileg 600 körül templomnak készült, melyet az arabók (mórok) 780 körül mecsetté alakítottak át. Belsejében most több mint 850 (!) oszlop található valamint a XVI. sz-ban kialakított keresztény templom. Igen a volt mecsetben bent van egy keresztény templom! Megtekinthető a "Nagy spanyol körutazás" utunkon ind. szept. 19.

    2. kép: Belgium - Brüsszel - Atomium
    A brüsszeli 1958-as Világkiállításra készült alkotás. A vasatom 165 milliárdszoros nagyítása. 102 m a magas és 2400 tonna. 2 éve felújították. Most a világkiállításra emlékező múzeum található benne. Megtekinthető: "Tulipánok országa Hollandia" úton - legközelebb jövő év május.

    3. Olaszország - Róma - Colosseum
    I. u. 80-ban épült. 188 m hosszú és 156 m széles 48,5 m magas; mészkőből, tufából és téglából készült építmény. Kb. 55 ezer ember elhelyezését biztosította. Benne a gladiátorok egymás ellen vívtak élethalálharcot a 86 × 54 méteres arénában. Most olvastam, hogy felújítására nemzetközi pályázatot írtak ki. Megtekinthető: "4 nap 1 főváros Róma" - tele van -kedden indul és az "Olaszország gyöngyszemei" úton talán még van hely az aug. 19. ill. szept. 23-as indulásra.

    4. Portugália - Lisszabon - Belém torony
    1520-ban építette I. Mánuel portugál király a portugál későgótika stílusában. Ezt később manuel stílusnak is nevezték. Lisszabon Ny-i részén a Tejo folyó partján áll a város védelmét szolgálta. Megtekinthető: "Az óceán mentén Spanyolország - Portugália " úton indul szept. 02. és a"Fedezzük fel Portugáliát " úton indul október 01.(repülővel)

    5. Mexikó -Chicen Itza - maya város piramisa
    Yucatán félszigeten 800 körül épült maya-tolték templompiramis. 55 m magas. Ember és állat áldozati bemutatások is voltak a fölső teraszán.
    Megtekinthető: "Azték és maya kincsek nyomában" utunkon. Időpont: október 8 - 21.

    VálaszTörlés