2010. augusztus 25., szerda

ismerd fel játék 2.

Az "Ismerd fel játék" megfejtését írom le ma:

1. kép: Spanyolország - Barcelona Sagrada Familia (Szent Család) temploma.
Gaudi egyik legszebb alkotása, melyet 1893-ban kezdtek el építeni, de még a mai nap is építik. A szecesszió és a modern művészet szép alkotása.
PROKO TRAVEL 6 útján is megtekinthető.

2. kép: Svájc - Bern - Óratorony
Az épület alapjai a XII. században készültek. A homlokzatán látható asztrológiai óra XV. századi. Óránként a zenés órajáték során medvék járnak körbe. Átjárójában vasból régi hosszmértékeket helyeztek el, hogy le tudják ellenőrizni a kereskedők méréseit a vásárlók. Előtte a sok szép berni kút egyike. A belváros a világörökség része.
PROKO TRAVEL 3 útján is megtekinthető pl. Nagy svájci körutazás

3. Norvégia - Oslo - Városháza
Az 1900-as évek közepén befejezett modern épület. Homlokzatán látható óra Európa egyik legnagyobb mutatójával rendelkezik. Belül modern freskókkal díszített falak. Európa egyik legnagyobb freskó díszítése egy épületen belül, itt található. Nagycsarnokában adják át a Béke Nobel-díjat.
Megtekinthető: Éjféli napsütés és a Fjordok közt a Skandináv- félszigeten utjainkon.

4. Bosznia - Hercegovina - Mostar - Öreg Híd
Az UNESCO Világörökség része. A dél-szláv háborúban felrobbantották. Az újjáépítésében magyar mérnökök is segítettek. Körötte kereskedők árulják portékáikat. Kis pénzért fiatalok ugranak a folyóba a híd párkányáról.

5. Portugália - Porto - Douro folyópart
Az ország 2. legnagyobb városa. A Világörökség része. A folyóparton sokasodnak a híres boros pincék. Ezekben nem ritka a több mint 100 éves portoi.
Megtekinthető : Fedezzük fel Portugáliát (OKTÓBERBEN INDUL? ÉS VAN MÉG RÁ HELY)
                          és az Óceán mentén szeptember 2-án indul. Talán még 2 hely van rá.

2 megjegyzés: