2011. április 20., szerda

4. nap Hollandia

Megékeztünk Amsterdamba. Most 19 óra van. Elfoglaltuk a szobákat. Fél 8-kor megyünk be a városba, addig írok a mai napról.
Reggel elég nagy forgalom volt. Erre mindig lehet számítani Hollandiában, mivel 40.000 km2 –re vannak több mint 16 millióan. Ebből is átlagban 1 fő 1 gk-ban. Szóval kicsit nehezen jutottunk át a rotterdami körgyűrűn. Lényeg az, hogy megérkeztünk Delftbe. Ott várt az újabb meglepetés. Terelés. Na ez az idegenvezető, és a gk. halála. Az embernek megvan a jól bevált útvonala és arra nem lehet menni. Ez Hollandiában a sok csatorna miatt még komplikáltabb. Maradjunk abban, hogy kb. 15’ –t kóvályogtunk, pedig Zoli is és én is több mint 15 éve járunk erre. Végül kb. 5’-cel több gyaloglást vállalva szálltunk le a buszról, mivel egyszerűen nem tudtunk közelebb jutni a belvároshoz. Kb. 1,5 órát töltöttünk az egyik legaranyosabb holland városban. Volt lehetőség ajándéktárgy vásárlásra, különösen a híres delfti porcelán került be a vásárlók szatyrába. (képen a városháza látható)

Továbbindultunk Hágába. Naná, hogy ott is lezárás, terelés, de megoldottuk. Belváros, Mauritius múzeum, parlament (lásd képen) 

Ezt követően Hágai Nemzetközi Bíróság.

Végül kimentünk az óceánpartra. Letesztelhették kezükkel utasaink, hogy milyen hideg az óceán. A levegő min. 25 C-volt a víz talán 16 C. Felhő nem volt az égen. Így érkeztünk Keukehofba is. Három órát sétálhattak utasaink a fantasztikus virágparkban. Most legszebb pompájukban virágzottak a tulipánok, jácintok, nárciszok… Ezt elmondani nem lehet. Ezt látni kell. Azért mondok egy példát. Volt olyan tulipán mely a csípőmig ért és a virágja majd 20 cm volt !

Na most idő van. Megyek a csoporttal az esti amsterdami sétára. Majd folytatom.

Visszaérkeztünk az esti sétából. Volt benne vacsora, majd séta a „piros lámpás” negyedben. Ismét meggyőződtem, hogy nagyon szép lányok is vállalják ezt a nem éppen egyszerű „munkát”.

A vacsorával kapcsolatban jut eszembe, hogy beszélek arról, mi van az olyan csoportok esetén, amikor nem félpanzióval, vagy nem fakultatív félpanzióval van meghirdetve az út. Ilyen esetben minden este az idegenvezető segít a vacsora megszervezésében. Vagy a szállodában, vagy más helyen. Ennél az útnál például a mai nap, ha a szállodában lenne a vacsora, akkor nem lenne idő az esti sétára. Így bent a városban egy gyros-osnál, vagy pizzázóban lehetet enni. Ez megvolt fél óra alatt és mehetett a program tovább. Főleg olyan utaknál, ahol esti program van, ott nem ajánljuk fel alapban a vacsorát, de akkor is segítünk a megszervezésében. Senki nem fog éhezni!
No megyek tusolni, mivel holnap korán kelünk, 7:30-kor indulunk a virágárverésre.

2 megjegyzés:

  1. Nagyon köszönjük az izgalmas beszámolót.A csoporttal kicsit mi is együtt lehetünk,legalább gondolatban.A képek csodálatosak!

    VálaszTörlés
  2. Ez a kép egy gyrost ábrázol?!

    VálaszTörlés