2011. április 15., péntek

Felkészülés


Érdekes szakma az idegenvezetői szakma. Ahogy egyszer egy utas mondta: "Az idegenvezető az én pénzemen nyaral". Sajnos nem tudom kategorikusan megcáfolni ezt az állítást, mert tényleg vannak idegenvezetők, akik  munka helyett nyaralásnak veszik a csoportvezetést. Szerencsére ebből van már a kevesebb.
No nézzük, hogy készül egy idegenvezető az útra. Mint a jó tanár, a jó idegenvezető sem rutinból vezet, hanem mindig képzi magát. Az utas abból indul ki, hogy az idegenvezető mindent tud, mindenhol volt, és mindenről tudja őt informálni. Sajnos ez nincs így. Gondoljanak bele. Önöktől is könnyen lehetne a saját településükkel kapcsolatban olyat kérdezni, amiről fogalmuk sincs. Hányszor van az, hogy rácsodálkozunk, hogy; jé, mi épült ide? Ellenben az elvárható, hogy minden lényeges dologról, látnivalóról, épületről megfelelő információval rendelkezzen és ezt jól át tudja adni a hallgatóságnak (utasoknak).
Az idegenvezető felkészülésénél két alternatíva van. 1. Oda vezetek, ahol már voltam sokszor, 2. Oda vezetek, vagy van az útban olyan város, ahol még nem sokszor vezettem, avagy esetleg még nem is voltam. Ez utóbbi a PROKO TRAVEL esetében ritkán fordul elő. Nem mondom, hogy nincs úgy, hogyha átírunk 1-1 utat, akkor nem kerül bele olyan kisebb város, látnivaló, ahol az idegenvezető kevésszer volt, avagy esetleg még nem volt, de ezt próbáljuk a minimálisra leszorítani. Ilyenkor van az általában, hogy az idegenvezető előtte kimegy és bejárja azt a városkát vagy a látnivalót. Ilyen lesz majd Húsvét után az egyik kollégámnál. A csoport ragaszkodott hozzá, de a programban leírt városok közül többen nem járt. Ezért lekötöttünk neki szállást és elmegy, bejárja a látnivalókat. 
A fentebb említett két eset közül vegyük először az 1. esetet. Ilyenkor az ember átolvassa jegyzeteit, könyveit és aktualizálja a dolgokat. Mit kell aktualizálni. A változó adatokat, pl. lélekszám, belépők, nyitva tartás, politikai vezetők nevei... Ezenkívül végiggondolja, hogy volt-e olyasmi a legutóbbi vezetése során, amikor úgy érezte, hogy valamiről, valakiről többet kellett volna mondani. Ezeknek utánanéz. Én a könyveket még mindig jobban szeretem, mint az internetet. Az interneten sok megbízhatatlan információ van. Természetesen könnyebb adathoz, anyaghoz jutni, de aki pl. a wikipediát kész ténynek veszi, az időnként nagyot csalódhat. 
A 2. eset a nehezebb. Ilyenkor sokkal több anyagot kell összegyűjteni arról az 1-2 látnivalóról. Nem hiszem, hogy kitalálják, hogy mi ilyenkor az egyik legnagyobb probléma. Megmondom: tudni, hogy hol a WC ! Ugyanis minden nagyobb látványosság megtekintése után kell "pisiszünetet" adni. Ekkor az első kérdés: hol van toalett? Na ez nincs se interneten se könyvekben. Ehhez tapasztalat kell, mert az utas elvárja a segítséget. 
Következő probléma az idő. Miért? Ha valahova gyakran megy az ember, akkor nem csak a látnivalót ismeri jól, hanem tudja, hogy arra mennyi idő kell.  Az idegenvezető egyik legnagyobb ellenfele az idő. Szinte mindig csúszásban vagyunk és ha nem akkor is bármikor bekövetkezhet olyan rendkívüli esemény ami csúszást eredményez. Én is mindig akkor nyugszom meg, ha minden programfüzetben leírt programot megcsináltunk. Azt szoktam mondani: haza majdcsak hazajutunk, de ha pl. forgalmi akadályok miatt nem tudok valami látnivalót megmutatni, az baj. Az ilyet mindenféleképpen meg kell próbálni elkerülni. Remélem, a vasárnap induló utamon nem lesz ilyen. 
A jó idegenvezető általában az út során este is átnézi a másnapi anyagot. Tudják a szakmánkban annyi név és szám van, hogy nem hátrány ezt előtte beélesíteni. Én is viszonylag sok nevet és számot mondok, de fontosabbnak tartom azt, hogy  összefüggéseket, érdekességeket, különlegességeket halljanak az utasok. Én elsősorban a buszos út során szoktam "mesélni". Miről? Érdekességekről, storykról, különlegességekről. Ez sokkal jobban megmarad az utas emlékezetében, mint az, hogy ezt a freskót mikor és ki festette illetve a másikat mellette ki készítette, továbbá kellemesebben telik a buszos út, nem annyira monoton és idő is van rá, hogy érdekességeket "meséljünk".
Én azt szoktam mondani az idegenvezetőimnek. Sok módszer van. Melyiket választod az a te döntésed. Egy dolog érdekel; amikor az utas leszáll a buszról (repülőről) Budapesten  érezze úgy (nem az a fontos, hogy mit mond, hanem hogy mit gondol, és mit érez), hogy megérte elmenni erre az útra és örülök, hogy a PROKO TRAVEL-lel utaztam. Ez a legfontosabb!!!

5 megjegyzés:

  1. Üres gyomorral és teli hólyaggal még a világ legszebb városa vagy természeti csodája sem élvezhető igazán. Bár az utikönyveket jobban szereti, de talán hasznos információkat talál az alábbi linken is.
    http://www.fuggetlenutazo.com/utazas/utitippek/toalett/nyilvanos-wc/16900/

    VálaszTörlés
  2. Ha már szóba került a Wc téma,önök is úgy hirdetik komfortos buszaikat,hogy azokon WC is van.Mégis az idegenvezető második mondata a köszönés után az hogy a buszon tilos a WC használata.Erről ha irna valami információt.köszönöm

    VálaszTörlés
  3. Kellemes idojarast kivanok idegenvezetoknek+utazoknak
    1-arant,a kiszemelt napokra.
    "blogolvaso"

    VálaszTörlés
  4. A WC kérdéssel kapcsolatban következő az álláspontom: Ha nincs tél - magyarul feltölthető a WC vízzel -, akkor nem tiltható meg a WC használata DE javasolt ne a busz WC-jét használják. Az ok a következő: ez nem olyan mint a vonat. Ezt a terméket viszi a csoport magával. Nem mindig tartják be az utasok azt a kérést, hogy csak kisebb dologra és csak nagyon sürgős esetben használják. A gond a következő: a WC-t külföldön szinte lehetetlen szabályos helyen leengedni.Képzeljék egy olyan - nem különleges - esetet, amikor +35 C-ban a hasmenéses terméket 6 napig cipeli a csoport magával. Egy idő múlva milyen "környezeti hatása" van annak (mármint a WC körül ülők számára). Egy ilyen eset nagy mértékben tudja rontani az utasok komfort érzetét.
    Összegezve. Ha a busz rövid időn belül nem tud megállni avagy vészhelyzet van, akkor KISEBB dolgokra igenis hagyni kell hogy használják az utasok, DE CSAK NAGYON SOS esetben! A buszosok, id. vezek is ez alapján vannak felkészítve.

    VálaszTörlés
  5. Tapasztaltam már, hog vészhelyzetben valaki használta a wc-t.Nem kívánom senkinek azt az intenzív élményt!
    Annak ellenére talán célszerű lenne előre jelezni, hogy a wc normál estben nem használható.

    VálaszTörlés