2011. április 21., csütörtök

Amsterdam

Nagyon tartalmas volt a mai napunk is. Ha valaki nem velünk jön a Benelux országokba, akkor az a javaslatom, hogy olyan ajánlatot keressen, amelyikben van szállás Hollandiában. Megmondom miért. Ma este 6 órakor indultunk Amsterdamból és fél 10-re értünk szállásunkra Brüsszel és Antwerpen közé. Ha ezt reggel is meg kellett volna tennünk, mondván, hogy Belgiumban alszunk, akkor alig marad idő Amsterdamra. Na ezért a javaslatom. Mi reggel egy virág árverésen kezdtük  a napot. Ez is csak akkor lehetséges, ha Amsterdamban alszunk. Az árverés kb. 6 - 9 óráig tart. Fantasztikus. Kb. 30 - 40 kamionnyi virág cserél gazdát ez alatt. Minél korábban megy az ember annál többet lát. Kb. 1 órát töltöttünk itt.

Ezt követően egy gyémántcsiszoló műhelybe mentünk, ahol elmagyarázták és bemutatták a munkafolyamatokat, majd gyönyörködhettünk az ékszerekben. Ezt követően mindenki választhatott. Rijks Múzeum, Van Gogh Múzeum vagy szabadprogram. Kicsit több mint 1,5 óra volt ezekre. Továbbiakban egy órás hajókiránduláson vettek részt utasaink.

Na itt volt egy kis balhé. Nem akartak belemenni a hajótársaságok, hogy fordítsam a szöveget. Mondták, hogy 4 nyelven (angol, német, francia, flamand) megy a tájékoztató és elégedjünk meg ezzel. Hiába próbáltam elmagyarázni, hogy a magyarok közül kevesen beszélnek nyelvet, nem akarták elfogadni. Végül a 3. társaság rendes volt és belement. Amikor belementek, akkor gondoltam magamban; ha lúd legyen disznó és megkérdeztem, hogy mivel 46-an vagyunk kaphatnánk-e egy külön hajót (96 fősek a hajók, de általában 30-40 fővel közlekednek). Képzeljék ebbe is belementek. Szóval uri dolgunk volt. Ezt követően 1 órás gyalogos városnézés, mely a virágpiacnál fejeződött be.

Következett a várva-várt 1,5 órás szabadprogram. Találkozás után elmentünk egy sajtüzembe, ahol bemutatták a sajtkészítést és kóstolás lehetett vásárolni. Végezetül egy fapapucs műhely felkeresése szerepelt programunkban. Itt is bemutató és vásárlás. Ezt követte a visszaút Belgiumig, szállásunkig. Holnap már tartunk hazafelé. Reggeli után még Brüsszel megtekintése következik, majd Trier - már Németországban -, és este szállás Németország nyugati részén.

1 megjegyzés: