2011. április 8., péntek

Megfejtés

A helyes válasz a FEHÉR. Miért? Az 1. kép Drezdában, a 2. kép Rostockban, a 3. Malmöben, a 4. Stockholmban, az 5. Helsinkiben, a 6. Tallinnban készült.
A magyarázat a fehérre pedig az, hogy a "Fehér éjszakák" c. társasutunk programjában sorrendben is ezek a városok szerepelnek. Annyi kiegészítéssel, hogy hazafelé Tallinn után megtekintik még Rigát, Kaunast, Varsót és Zakopanét. (Programfüzetünk 45. oldalán található az út.)
Reklám: van még hely a FEHÉR ÉJSZAKÁK c. utunkra, és biztos, hogy indul, mert már annyian vannak rajta.
Örülök a sok jó válasznak és azért külön köszönet, hogy nem árulták el a többieknek, hogy miért a fehér szín a jó megfejtés.
Egyébként mint jelent az, hogy fehér éjszaka? A helyes kifejezés az lenne, hogy világos éjszaka. A köznyelvben mégis a fehér éjszaka elnevezés terjedt el. Június 21-én amikor a csoport Stockholmban (majdnem a legészakibb pontján van az útnak), van Szentiván-éj napja, amikor legrövidebb az éjszaka az év során. Másnap van az egész éjszakai hajózás Finnországba. Ekkor a nap a Ráktérítő fölött van és a Föld tengelyferdeségéből adódóan ekkor van legközelebb az Egyenlítőhöz az a terület, ahol az éjszaka során nem bukik a horizont alá a nap. Ez az ív az Északi sarkkör.

Azt tapasztalhatjuk június 22-én a tengeren hajózva Stockholm és Turku közt, (jó idő esetén), hogy a nap a nyugati horizont alá bukik kb. 23 órakor és ismét látható kb. 01 órakor a keleti horizonton. Szinte egész éjszaka világos lesz. A sok szép város mellett ez lesz az út különlegessége.Sokan Szentpétervár tekintetében ismerik ezt a kifejezést. Ezzel kapcsolatban csak annyit, hogy a június 22-i éjszaka során északabbra lévő területen haladunk keresztül, mint amilyenen Szentpétervár található.
Jöjjenek el nézzék meg!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése