2012. október 10., szerda

Singapore érdekességei

Ma találkoztam a partnerrel és átbeszéltük a Singaporeba indítandó út dolgait. Hasznos volt a megbeszélés.

Holnap indulok tovább az indonéz workshopra, utazás kiállításra. Mielőtt elhagynám Singaporet összefoglalom az itt tapasztalt érdekességeket.


1. Telefon: Aki nem látja nem hiszi el. Itt mindenki a telefonjával él. Csak az új típusú „okos telefon” van mindenkinél. A metróban egyszer láttam olvasó embert, de ezenkívül az utazók 70 % (!) a telefonját babrálja. Vagy ír bele, vagy valamit lehallgat, vagy játszik. Érdekes, kevesen telefonálnak úgy, hogy más is hallja. 

Életkép a metróban (rejtett felvétel)
2. Nő öltözet: Cipők. Két alternatíva van. Vagy nagyon magassarkú vagy teljesen lapos. A nők alig hordanak ékszert. Ha van is nagyon kevés, max. 1 gyűrű és kis fülbevaló. Nyaklánc ritka és ha van az is szerény. A nők többsége szoknyában jár, nem nadrágban. Azt tudni kell, hogy az itteni emberek 80 % vagy kínai, vagy annak valamilyen keveréke (malájjal, indonézzel, európaival).

3. Metró szerelvény. Mint Kínában itt sem látni a síneket. Plexi fal van a peron és a sínek között. A beérkező szerelvény úgy áll be, hogy pont a metró és a  plexi fal ajtaja egy vonalba kerül, és úgy nyílik ki a 2 ajtó. A szerelvény egy hosszú kocsi. A hossza minimum 70 m, de lehet, hogy 90 m. Piszok hosszú. Jegyet automatánál veszi az ember, szakaszonként van az ár, kifelé is úgy lehet kijönni, hogy oda kell érinteni az automatához. Ellenőrt egyszer sem láttam, de olyat sem, hogy valaki csalni akart volna. Enni sem, inni sem szabad a metróban és a peronon, a büntetés kb. 100.000 Ft.

4. Bevásárlóközpontok. Egyszerűen hihetetlen milyen mennyiségű minőségi márka bolt van Singaporeban. Ha nem láttam 5 Luis Voitton boltot, akkor egyet sem. Volt olyan, hogy egymástól kb. 50 m-re, de elmondható ez a Chaneltől kezdve Mont Blancon keresztül Gucci üzletekig. Úgy képzeljék el, hogy mint a Skála Metro ilyen nagyságú van kb. 30 db a városban és még 60 ami kb. 2x – 3x nagyobb. Volt olyan üzlet, amelynek 4 emelete volt a földszint alatt!! Hihetetlen, ami kereskedelem területén itt van.

egyik bevásárlóközpont
5. Hőmérséklet. Az utcán párás 30 oC, az épületek belsejében ezerrel megy a légkondi és ott 18 oC van. Nehéz ehhez hozzászokni.

6. Kevés a kövérember. Változatos a konyhájuk, a kínaitól a távol keleti konyhán át az amerikai steakekig bármit kaphat az ember. Természetesen a rizs a köret, szinte mindenhol. Általában gusztustalanul esznek. Csámcsognak, szürcsölnek. Nekem nagyon idegesítőek. Kevés a zsíros, kövér étel. Biztos ezért sem kövérek.

utcai forgatag
7. Árak: Mindenhol leárazás van szinte, de kérdés mennyiből. Egy férfi ing pl. 50 %-os leárazással 18.000 Ft. Egy szép cipő (leértékelve) 30.000 Ft. Szóval leárazás ide vagy oda semmit nem vettem.

8. Nyelv. Mindenki tökéletesen beszél angolul. Még a bevándorló kínai is vagy más országbeli is. A Tv-ben a kínai adók angol felirattal mennek, de van úgy az angol szöveget is angolul feliratozzák.

templom plazma tévékkel
9. Kivilágítás: Egyszerűen mesés. Ehhez jön egy fantasztikus tisztaság, ami az egész városra jellemző. Senki nem dobál el semmit. Alig dohányoznak. Ha valahol mégis szemét gyűlik össze, estére már takarítják is össze. Hogy tudták ez beléjük nevelni, nem tudom, de azt igen, hogy nagyon irigylem ezért IS őket.

10. Mindenki mosolyog és nagyon udvarias! Nem lökdösődnek, nem dúrodnak. Mindenki előzékeny és kedves. Ez az otthoni morcossághoz képest számomra szokatlan.

búcsú Singaporetól

3 megjegyzés:

  1. "dúrodnak" - ez pontosan mit jelent?
    A szövegkörnyezetből sejtem, sőt majdnem tudom, de ezt a szót még sosem hallottam.
    Naná, hogy tisztaság van. Dacára annak, hogy kevés a szemetes, kőkeményen büntetik a cigaretta csikk és RÁGÓGUMI (majdnem tiltott élvezeti cikk) eldobását. Amúgy meg bagóznak rendesen, csak nem az utcán...

    VálaszTörlés
  2. A "dúródnak" Magyarországon azt jelenti, hogy mindenki úgy tülekedik fel a buszra, metróra, akármire, hogy az sem számít ha fellöknek egy idős embert, vagy Téged a gyerekkel együtt :( Mert nálunk ez van. Jó olvasni, hogy van ahol létezik még az udvariasság , mert itt már a férfiak és fiatalok egy része elfelejtette, vagy meg sem tanulta...

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm a kisegítést. Igen azt jelenti a dúródnak.
    Egyébként láttam eldobott csikket (nem sokat). Rágógumit ellenben sehol sem árulnak.

    VálaszTörlés