2012. október 27., szombat

Malaysia összefoglalása


Összefoglalás:
-          Sokkal fejlettebb az ország, mint gondoltam. Jelenlegi színvonala kb. hazánkéval megegyező, de pár éven belül nagyon leköröznek bennünket. Miért? Mert rengeteg olajuk van (ami manapság hatalmas érék (130 Ft 1 liter benzin) és azonkívül is sok a nyersanyaguk, és gyümölcsük. Nem beszélve arról, hogy rengeteg multi jött (és jön) be az országba, melyek fantasztikus adókedvezményt kapnak –, pl. ha 300 fő foglalkoztatnak 10 évig adómentesek (!!).

Kuala Lumpur

















-          Magas a szociális háló. Nincs sehol tandíj (egyetemen sem), és a könyvek, füzetek is ingyenesek. 1 RM (kb. 70 Ft) az orvosi kezelés hozzájárulási költsége, ha valaki dolgozik. Ha valaki malaysiai autót vásárol adómentes (ÁFA) a kocsi ára. 
-          Sok sri lankai és bangladesi vendégmunkás van, elsősorban a földeken. Gondozott, ápolt a terület nagy része. Mivel 27 millióan vannak, könnyebb a lakosság ellátása, mint a 250 milliós Indonéziában.
Sri lankai vendégmunkás az eper farmon






















-          A hőmérséklet mindig 250 C felett van, sőt néha 20 fokkal is (!). Monszun éghajlati övben van, és ezért gyakran esik az eső. A legcsapadékosabb hónapok a december – január. Ebből következően a vegetáció nagyon dús és zöld. Rengeteg fajta gyümölcs megtalálható az országban és sokat is fogyasztanak belőlük, ami nagyon egészséges.
Mondták milyen gyümölcs, de már elfelejtettem

















-          Muszlin ország. A nők (helyiek) 60 % fekete vékony ruhában van (nem tudom mi a pontos neve ennek), de a lényeg, hogy alul rendes öltözet (pl. farmer és blúz) és ez felett a vékony talpig érő ruha. A fejük 80 % kendővel fedett és ebből 70 % teljesen lefátyolozott, csak a szemüknél van egy vékony rés. Érdekes, hogy a tengerparton is ebben vannak. Aki fürdenek azok is felöltözve és ebben a fekete lepelben vannak a vízben. Van ejtőernyőzési és jetski lehetőség is a parton. Nagyon furcsa ebben a köntösben űzni ezeket a sportokat, pedig meglepő módon sokat kipróbálták közülük.
Muszlin hölgyek a tengerparton


-          Minden szállodai szoba mennyezetén van egy jel, amely mutatja a mekkai irányt. Müezin mindenhol hallható, de kevés embert láttam, aki gyakorolja is a vallását.

Jel a mennyezeten mutatja a mekkai irányt


















-          Itt is balra hajts van (angol hatás). A kocsik színvonalasak vagy helyi, vagy távolkeleti. Kb. 5 % származik Európából. Jó minőségűek a főutak 3-3 sávos a sztráda. Szakaszonként (km alapján) fizetős.
-          Ételek: nagyon változatos. A kínaitól, az indiain át a helyiig minden megtalálható, de van Burger King és egyéb étteremlánc is. Jellemző a rizs, mint köret és a zöldségek. A húsok közül a csirke a leggyakoribb, de hal (és egyéb tengeri pl. rák), bárány és az elegánsabb helyeken a marha is megtalálható az étlapon. Disznóhús sehol sincs. Bor (külföldi) csak elegáns éttermekben és nagyon drágán - kb. 5000-8000 Ft egy palack - kapható. Rövidital, csak minőségi éttermekben, drágán rendelhető. A vallásuk miatt ők csak nagyon alacsony alkohol tartalmú (pl. sör) italt fogyaszthatnak, ezért is ilyen magasak az árak.
Kuala Lumpur  Orchidea-park

















-          Ebben az országban 3 fajta nép él: kínai kb. 35 %, indiai kb. 25 % maláj kb. 35 % a fennmaradó 5 % egyéb. Itt közel 20 nap hivatalos ünnep van, mert mind a 3 fő vallás (hindu, muszlin, keresztény) ünnepei munkaszüneti napok.
-          Mivel angol gyarmat volt szinte mindenki beszél angolul, de más nyelven szinte senki, természetesen az itt élő kínaiak beszélik a mandarin nyelvet. A maláj nyelvet megértik az indonézek, thaiföldiek is, mintha nyelvjárás lenne.

Kuala Lumpur bevásárlóközpont






















-          Különleges, hogy a férfiak nagy része festeti a haját. Hogy a hölgyek festetik-e azt nem tudom, mert a 15 év feletti korosztály 90 %-a kendőben van, ha nem kínai.-          9 tartományuk van ebből 2-nél kormányzó van, 7-nél szultán, aki szintén betölti a kormányzó szerepét. A szultánoknál örökösödési vonalon megy tovább a hatalom birtoklása, de csak fiú ágon. Ha nincs fia, akkor rokoni oldalágon folytatódik az uralkodás. A szultánok hatalmas palotákban laknak és a befolyt tartományi adó nagy részével ők rendelkeznek. Nagy a tiszteletük.

Kuala Lumpurban az uralkodó palotája

















-          Árak, keresetek. Az idegenvezető elmondása szerint kb. 2-300.000 Ft-nak megfelelő összeg a fizetésük. Az árak hasonló, mint odahaza. pl. ½-es üdítő 140 Ft. Kávé egy kávézóban kb. 500 Ft.
 Kuala Lumpur Petronas torony előtt

















-          Végezetül elárulom Önöknek, hogy Myanmarba (a volt Burma) készültem, de nem lett kész a vízumom (hazánkban nincs követségük), és ezért más úti célt kellett választanom, így döntöttem Malaysia mellett, de nem bántam meg. Köszönöm azoknak, akik követték beszámolóimat. Remélem tudtam újdonságokat és érdekességeket írni.  

Búcsúkép - Kuala Lumpur



4 megjegyzés:

  1. Nagyon sok érdekes információt kaptunk.Köszönjük!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szép utat járt be, ez nem sok embernek adatott meg. Köszönet, hogy megosztotta velünk az élményeit, és külön köszönet a szép képekért.

    VálaszTörlés
  3. Köszönjük a beszámolót, a képeket, így egy kicsit mi is ott voltunk.

    VálaszTörlés
  4. Örülök, ha néhány kellemes percet tudtam szerezni Önöknek.

    VálaszTörlés