2010. szeptember 9., csütörtök

2011

Először is köszönöm, hogy oly sokan bejelentkeztek állandó olvasónak. Megtisztelő !!
Szintén köszönöm, hogy egyre többen és bátrabban szólnak hozzá írásaimhoz.
Ígéretem szerint beszélek az utak tervezéséről.
Előveszek egy franciakockás lapot egy vonalzót, ceruzát és radírt. Megrajzolom a következő év naptárát. 1 kocka 1 nap. Ezt követően elkezdem berajzolni (vonalakat húzok), hogy hányadikától hányadikáig melyik út fog menni. Ez így egyszerűnek tűnik, de rengeteg szempontot kell figyelembe venni.
1. Bizonyos utakat, egy bizonyos idegenvezető vezeti. Tehát ezek az utak nem fedhetik egymást.
2. Sok múzeum hétfőn zárva, de vannak templomok, ahova a mise miatt vasárnap nem lehet bemenni, és van néhány műemlék, amelyik kedden vagy szerdán van zárva. Nos, úgy kell indítani a csoportokat, hogy olyan probléma ne legyen, hogy a csoport olyan napon van ott, amikor az adott műemlék zárva van. (Az utasoknak evidens, hogy ha valahova odaér az adott látnivalót megtekinti. Nos, ha ilyenkor a „csíkozáskor” rosszul állítom be az indítást, akkor előfordulhat, hogy a múzeum ép aznap zárva van, ez pedig nagy szakmai hiba és bosszantó az utas számára.) Minden útnál, minden napot végig kell nézni ilyen szempontból is.
3. Ezenkívül figyelni kell arra, hogy lehetőség szerint 2-4 csoport induljon egy időpontban, hogy a vidéki ingyenes transzferek számunkra is gazdaságosak legyenek.
4. Ugyanez vonatkozik a visszaérkezésre. Egyszerre lehet indítani több csoportot, de nem egyforma hosszúságúak az utak. Figyelni kell, hogy 2-3 út kb. egyszerre érjen Bp-re, a vissza transzferek miatt.
5. A visszaútnál figyelni kell arra, hogy adott csoport utolsó nap hány km-t tesz meg és milyen program van tervezve aznapra. Magyarul optimális esetben mikor ér Budapestre. (természetesen a forgalom és sok egyéb ezt befolyásolhatja). Csak hasonló időpontban visszaérkező csoportokat lehet összepárosítani.
6. Figyelni kell arra, hogy a szezonban hány út indulása valószínű. Nem jó, ha le kell mondani utat, de az sem jó, ha adott úttípus hamar betelik, és nem tudnak rá jelentkezni már áprilisban sem. (Pótcsoport beállítása soha nem olyan sikeres töltés (utas jelentkezés) szempontjából, mint a katalógusban meghirdetett út-időpont). Nagyon nehéz az optimális út mennyiség tervezése 10-11 hónappal az utak indulása előtt. (ilyenkor meg kell „saccolni” vajon hány utas érdeklődik majd erre az úttípusra.) Én azzal együtt azt vallom, hogy az utas jobban elfogadja, hogy egy út betelt, mint azt, hogy 3 héttel az indulás előtt közlik vele, hogy „ja az sajnos nem fog indulni”. A többi irodához képest ezért is tervezek be viszonylag kevesebb időpontot.
7. Figyelni kell arra, hogy bizonyos utakat bizonyos buszok – gépkocsivezetők szoktak vinni. Ez azért fontos, mert az utasnak is id. veznek is könnyítés, ha a gk. már sokszor járt azon az úton, ismeri a terepet, szállodákat…(Pl. Ildi ezért jár Zolival), de van speciális skandinávos gk-nk, vagy baltikumos soförünk… Ezek időpontjai nem lehetnek fedésben.
8. Figyelni kell arra is, hogy mivel sok pedagógus utasunk van, szinte minden úttípus legyen nyáron is, hogy ők is tudjanak rá jelentkezni.
9. Bizonyos szállodák például – tengerpartiak – augusztusban sokkal drágábbak, mint pl. június végén. Erre is gondolni kell.
10. Azonos úttípusok indítás szempontjából ne legyenek egymáshoz túl közel, mert ha valaki pl. 2 hétig az unokára vigyázz, lehet, hogy ezért nem fog tudni jönni egyik útra sem.
11. Nem fogják elhinni, de – lehetőség szerint- arra is figyelek, hogy 20-a után is induljon adott úttípus legalább évente egyszer. Ezt a könyvelők kérték.
Nem is folytatom. Egy szó mint száz. Ez  sokban hasonlít az órarend készítéshez, de még összetettebb. Mondták, hogy csináltassak rá egy számítógép programot. Szerintem az nem tud ennyi szempontot figyelembe venni, különösen úgy, hogy egyszer ez, másszor a másik tényező a domináns.
Bocsánat kicsit hosszú lett a mostani írásom, de a tervezés is kb. 2 hét napi 2-4 órát vesz igénybe. Ezért a leírása sem egyszerű.
Legközelebb már Spanyolországból jelentkezem, ha repülőgép is úgy akarja.

8 megjegyzés:

  1. Kíváncsian várjuk a következő évi programokat.Az idén nem tudtam utazni,de a katalógust kivülről tudom .Rendkívüli a programszervezése,ezért jó minden útja.Az ember az életben találkozik olyan emberekkel,aki példaképévé válik.Ön is ilyen.

    VálaszTörlés
  2. A könyvelők nevében köszönöm, hogy ránk is gondolt amellett, hogy amúgy is éppen elég dolgot kell figyelembe vennie! Nagyon érdekes lehet megcsinálni ezt a tervezést, nagyon tetszett ahogy leírta.
    Jó utat jövő hétre!

    VálaszTörlés
  3. Én is előveszek egy kockás lapot,vagy egy naptárt,mikor megkapom a prosit.
    Megnézem az Ildi ajánlású utakat.(Szívesen nézném a Gyula és Emil ajánlásúakat is)
    Utána az új utakat.Utána,legyen a két utam között legalább 3 hét.
    Végezetül:megérdeklődöm, hányan vannak az utaslistán.Ha legalább 20 an bejelentkezek.Mert bizonytalanra nem fizetek be,mert az felborítaná a többi utitervemet,és a szabadságomat is.
    Utána a szabadságomat rendezem.
    Az évente többször utazó dolgozó embernek is komoly logisztikai feladat az utazás megszervezése.E-mellett minden tiszteletem-továbbra is- az utazasszervezőké.

    VálaszTörlés
  4. Alig várom a jövő évi programokat. Különösen egy Vietnám-Laosz érdekelne max. 2 nap Angkorral ( Kambodzsát már megjártuk).

    VálaszTörlés
  5. Jo lenne megtudni a katalogusbol melyik utat ki vezeti.

    VálaszTörlés
  6. Ígérem, hogy a blog olvasók fognak először információkat kapni a 2011-es utakkal kapcsolatban.
    Idegenvezető személye: Eddig csak azt jelöltem, hogy feleségem - Ildi melyik utakat viszi. Jövőre sem lesz másként, mivel szept - dec közt szerkesztjük a katalógust. Ekkor kellene megjelölni, hogy júli x-én ki viszi az adott utat. Olyan messze van, hogy ebben nem akarok fix nevet mondani. Bármi közbejöhet. Ne tünjön úgy, hogy megígértem és nem tartottam be az ígéretem.
    Mi az mégis amit tudok vállalni. Az ígérem, hogy itt a blogok között le fogom írni, hogy adott út kinek van tervezve. Ez nem hivatalos fórum (kiadvány-mint a katalógus), itt Önök megértik, ha változás következik be.

    VálaszTörlés
  7. Kedves Gyula!
    Azt szeretném megkérdezni, hogy lehet-e postán igényelni a katalógust abban az esetben ha idén nem utaztam? Idén év elején kaptam, mivel az úton igényeltem és ráadásul fényképem is van benne. Idén sajna nem tudtam menni, de szeretnék igényelni. Hogy tehetem-e meg? Valamelyik e-mail címre kell írnom?
    Köszönöm a választ.

    VálaszTörlés
  8. Az a legbiztosabb, ha a Túri Krisztián kollégámnak ír, hogy vegye fel Önt a listára: turik@prokotravel.hu

    VálaszTörlés