2013. május 8., szerda

Pennsylvania


Megint egy érdekes napon vagyok túl. West Virginiából most Pennsylvaniába, a tőlünk K-re lévő államba mentünk tegnap. Az időjárás nem volt túl kegyes hozzánk, de mint idegenvezető megszoktam, hogy ezen felesleges bosszankodni, mivel úgysem tudunk rajta változtatni. Először elmentünk egy kiránduló helyre, melyről szép kilátás tárult elénk Jumonvillere és környékére. Természetesen még szebb lett volna, ha nem lett volna oly párás a környék.

A látvány a hegyről (párás időben)


















Túrázásunk után továbbmentünk egy nagyon érdekes házhoz Fallingwaterbe. Ez annak idején amikor épült (30-as, 40-es években) korszakalkotó épület volt. A ház egy erdőben egy patakra és egy vízesésre épült. Arra kell gondolni, amikor ezeket a mellékelt képeket látják, hogy ez kb. 80 éve épült!

Fallingwater ház a természetben


















A természet és az ember harmonikus kapcsolatát akarta megformázni Wright. A ház több kis szobából áll és kb. 5 szintes. A terasz a vízesésére nyúlik ki és a házon belül is felhasználták a hegyoldal szikláit az épület díszítéséhez és funkcióihoz.

Terasz alatta a patak melytől 10 m-re kezdődik a vízesés


















Sajnos az épületen belül nem volt engedélyezett a fényképezés, ezért arról nem mellékelek képet, de ha valakit érdekel interneten utána lehet még nézni.

Visszaúton barátaim megmutattak egy nagyon szép ­­***** szállodát. Melynek színvonaláról csak annyit, hogy több amerikai elnök is volt vendégük, továbbá legutóbb a G 20-ak (a világ vezető országainak) találkozója is itt volt. 


A szálloda hallja


















A belső részről mellékelek képeket. Adalék képpen olyan hatalmas területen fekszik, hogy 3 (!) 18 lyukas golfpálya, teniszpályák, lovas póló pálya, kisebb gépeknek repülőgép leszálló hely, állatkert uszodák és még sorolhatnám a dolgokat, amik hozzá tartoznak. 

Egy intim kép


















Gondolom a hölgyek többsége még nem látott ilyen képet, ugyanis ez egy férfi wc-ben készült felvétel a szállodában. Kicsit színvonalasabb, mint egy magyar vasúti kocsi mellékhelyisége.

Egy társalgó a sok közűl


















Ahogy mondani szokták minden úri passziót, szórakozást művelhet itt a vendég.
Még egy szép vízesésénél is megálltunk hazaúton. Itt már nem esett az eső és élesebb képet lehetett csinálni.

Ohiopyle vízesés


















Ma szerda reggel verőfényes napsütésre ébredtem. Tudomásom szerint barátaim egy bicikli túrát terveztek ma. Meg se merem nekik mondani, hogy kb. 25 éve ültem utójára biciklin. Ha nem töröm össze magam, akkor holnap is írok. Ha összetöröm magam akkor beszámolok, hogy milyen a korházi ellátás az USA-ban J.

2 megjegyzés:

  1. Nagyon szép helyek, várjuk a folytatást :) Vigyázzon magára a bicajon :)

    VálaszTörlés