2010. november 4., csütörtök

14. Peking 2.


Nagyon rossz, hogy nem tudom megnézni innen a blogomat – minden ilyen jellegű dolgot letiltanak az internetről –, ezért nem látom az olvasottsági statisztikát és nem olvasom az esetleges véleményeket. Ettől függetlenül kérem, írjanak és remélem Vietnámban már elérhető lesz az oldal. Folytatom a pekingi ismertetésemet. Természetesen megtekintettem a  Tienanmen teret és a Tiltott várost. A tér a városhoz illően hatalmas. Itt található Mao mauzóleuma is. Először gondoltam megnézem, de amikor realizáltam a kb. 500 (!) m-es sort, akkor azt mondtam; na azért ennyire azért nem fontos. A téren található egy hatalmas múzeum és a „parlament”. A méretek félelmetesek.
Tienamen

Csupán annyit, hogy ezt tartják a világ legnagyobb terének. Egy-két szobortól eltekintve egy hatalmas többségében betonozott placc.
Innen kezdődik a Tiltott Város is. A bejárat oldalánál alakították ki a hatalmas felvonulási lelátót, melynek közepén még mindig Mao képe látható. A lelátó kb. 200 m széles és 4-5 sorban, egymás mögött állnak el az elvtársak, amikor a parádékat tekintik meg. Szóval pár ezer protokol személyiség elfér itt.
Dísztribün

A Tiltott Város nagyon érdekes. Mint mindenhol itt is rengeteg ember. A főbejárattól haladva pavilon – tér – pavilon – tér…. 
 Tiltott város

Folyamatosan. Hosszanti irányban nagy pavilonok oldalt kisebbek. Közöttük a terek. Egy két helyen fák, de a központi tengely az csak köves.
A nagy pavilonok között kb. 40 m a távolság, és oldal irányban kb. 80 m. Lehet, hogy rosszul fogalmazom, ezért mégegyszer; kb. 40x80 m-es terek vannak egymás után, a rövidebb szakaszok mögött sorakoznak a „paloták”. Kb. 5 ilyen sorozat van. 
Tiltott városban

A „paloták” ajtaja nyitva és be lehet tekinteni, de menni nem szabad. Nincs is nagyon mit látni bent. Általában egy terem kb. 15 m x 30 m-es. Középen mindegyiknél másként kialakított trónus – a császár itt fogadta a küldötteket – szép mennyezet, esetleg 1-2 kisebb bútor és ennyi. Az európai palotákhoz viszonyítva ez berendezés szempontjából szinte semmi. 
Palota belső

Az összes épület fából készült, na azok szépek. Ahol egyéb díszítés van az biztos, hogy márvány. Az elnevezés onnan van, hogy mivel itt lakott a császár kb. 1920-ig ez a köznép előtt tiltott terület volt. Fallal (magasabb mint a Nagy Fal), vizesárokkal körbevett kb. 2 km x 4 km-es terület a Tiltott Város. 
Pavilon

Mivel holnap reggel elhagyom Pekinget a következő blogomban ismét érdekességekről írok Pekinggel és a kínaiakkal kapcsolatban. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése