2010. november 6., szombat

16. Hong – Kong


Néztem tervezéskor a lehetőségeket és akkor úgy gondoltam, hogy egy fél nap kell Hong-Kongra is. (11-kor érkeztünk és 20 órakor már tovább is indultunk). Innentől kezdve, már Bence fiammal közösen csináljuk a túrát. A partner adott egy elfogadható árajánlatot és így ketten nézzük meg D-K Ázsiát. Fiamról annyit, hogy közgázon tanul és terve, hogy rövidesen bekapcsolódik a cég munkájába.
A 2 utazó

Szóval Hong-Kong. Megérkezésünk után elmentünk egy fél órás (!) lanovkás túrára a reptér közelében egy hegyen található Buddha emlékhelyhez.
Lanovkáról.

Lehet a következő képen látni, hogy milyen magasra kapaszkodtunk fel, és az itt készült kép csak az út 70%-nál készült. Az ezt követő felvételek nem voltak elég élesek, azért választottam ezt.
Lanovkán

Felérve egy kisebb túrával lehetett elérni egy dombon lévő hatalmas Buddha szobrot. Nem mondom, hogy lazán, könnyedén felszaladtam. Tudják így 35 után az ember kondija romlik. 

 Buddha előtt 
       
Hogy milyen magasra kellett felsétálni, azt a következő kép mutatja, mely a szobortól készült. Jobbra látható a kolostor ahol a következő kép készült.
Buddha szobornál

Buddha temploma

 Szép volt az út és látványos a környék. Kb. 3 órát töltöttünk ott. Ezt követően úgy döntöttünk, hogy még „beszaladunk” a központba. Tudják : „Ha már itt vagyunk…” Fél órás metrózás után értük el a központot. Örülök, hogy bementünk, bár el kell mondanom, hogy ilyen nyomasztó hatással egyetlen város sem volt rám még életemben. Miért? Mutatok képeket:
H-K 1.
  H-K. 2.

A városban nagyon keskeny utcák vannak és az utcában lévő házak hatalmas toronyházak. Szinte összenyomja az embert ez a hatás. New Vork-ban például szélesek a járdák, és több sávosak az utcák. Itt megmaradt a keskeny utca, de a régi épületek helyére épült pl. egy 60 emeletes üvegpalota. Milyen házak vannak? Arra egy példa a következő felvétel. Alig tudtam olyan helyet találni, ahol rálátni ezekre a házakra, nem csak alulról nyaktekeréssel lehet érzékelni nagyságukat. A belváros 80 %-a ilyen.
H-K. 3.

Azért láttam egy fantasztikus ötletet. A járdák és az utcák fölé kb. 5 m magasra egy másik járdarendszert építettek. Magyarul a levegőben egy kész utcarendszer található. A következő képen (ha rákattintanak ki lehet nagyítani a képet) lehet látni, hogy több helyen lehet keresztbe-kasul mászkálni az utca felett. Sok ilyen van. 
H-K 4.

Milyen Hong – Kong, mely angol gyarmat volt és 10 éve ismét Kínáé? Olcsó. Gondolkodtam, hogy veszek egy iPhone-t. Elmagyarázta a működését az eladó, majd közölte, hogy egész Hong-Kongban elfogyott, ne is keressek. Az ára az itthoninak kb. 50%-a. Ha több időm lett volna, akkor biztos vettem volna valami műszaki cikket, de mivel az egész központra 1,5 óránk volt, maradt a séta és nézelődés.
Véleményem Hong-Kongról? Ha vásárolni akarnak egész utam alatt itt voltak a legolcsóbbak a valódi, nem hamisított műszaki cikkek. Ha várost nézni akar, akkor ne ide jöjjenek! Talán ha Makaót is meg akarják tekinteni (szerencsebarlang), akkor OK (1 óra hajóval Makaó), de egyébként, van jobb.
Következő beszámolóm már Vietnámról készül. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése